Mihai Stepan Cazazian

Adevarul.ro / Cine a fost Manuc Bey, personajul-cheie al Păcii de la Bucureşti din 1812. Hanul celebru din Capitală îi poartă numele

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Întemeietorul celebrului Han al lui Manuc, din Bucureşti, este armean la origine. Manuc Bey s-a născut la Ruse, în anul 1769, într-o familie de negustori.

A fost în slujba lui Mustafa, paşa Bairaktar.  Sultanul Mustafa al IV-lea, l-a proclamat dragoman al Porţii, conferindu-i titlul de bey (principe). Mustafa Paşa, marele vizir, a fost numit, în anul 1807, comandat al trupelor turceşti ce luptau împotriva turcilor, în războiul ruso-turc, care s-a purtta şi pe teritoriul ţării noastre. A fost ucis în urma unei răscoale a ienicerilor care nu-şi primiseră salariile, iar Manuc, care era secretarul său şi casier, s-a refugiat prima dată la Rosciuc şi, apoi, la Ţarigrad. Stabilit la Bucureşti, el s-a ocupat cu medierea între Imperiul Otoman şi Rusia. „În 1811, Înalta Poartă l-a însărcinat direct pe Manuc Bey să trateze încheierea păcii, punând condiţia să nu accepte în niciun caz cedarea de teritorii. Acest fapt dovedeşte că Manuc nu rupsese legăturile cu turcii, aşa cum lăsa să se înţeleagă şi că el colabora în continuare cu aceştia, bucurându-se de deplina lor încredere. Era, deci, un agent camuflator al turcilor, care fugise doar de formă, pentru a da impresia că este persecutat de către aceştia. Pacea încheiată la Bucureşti la data de 16/28 mai 1812 prevedea tocmai asemenea cedări de teritorii, fapt care a provocat la Istambul o vie indignare, abil întreţinută de agenţii lui Napoleon I, împăratul Franţei, care se pregătea de începerea campaniei împotriva Rusiei“, arată istoricul Paul Ştefănescu în lucrarea „Enigme ale istoriei române“.    

Citeste mai mult: adev.ro/ot7m6h