Redactor

ADEVARUL.RO / Cel mai cumplit masacru de la începutul secolului XX. Aproape 2 milioane de armeni, ucişi în numele naţionalismului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Unul dintre cele mai crude masacre îndreptate împotriva populaţiei civile în Primul Război Mondial a fost cel al turcilor împotriva armenilor. Din anul 1915 până în 1922, turcii au măcelărit sistematic populaţia armenească aflată pe teritoriul său, iar evenimentele au rămas cunoscute în istorie drept ”genocidul armean”.

Armenii au creat o cultură unică în zona munţilor Caucaz încă de acum 3000 de ani. Educaţi, civilizaţi şi pe deasupra pricepuţi în domeniul negoţului şi în general al afacerilor, armenii au avut însă de suferit din cauza instabilităţii politice din zonă, bucurându-se doar pentru o scurtă vreme de independenţă şi strălucire politico-militară. Armenii au fost primul popor care  a adoptat creştinismul ca religie oficială, încă din secolul al IV-lea d Hr. De-a lungul timpului, armenii au stat sub ocupaţie persană, seleucidă, romană, bizantină, turcică, mongolă şi o bună perioadă sub cea otomană. Datorită calităţilor mercantile, coeziunii de credinţă, dar şi a educaţiei, armenii au reuşit nu numai să supravieţuiască, dar chiar şi să prospere sub ocupaţie străină. Cu toate acestea armenii au stârnit şi ura cuceritorilor. Este vorba despre otomani, cei care i-au considerat pe armeni, o perioadă, trădători şi un pericol la graniţe. De aceea armenii de pe teritoriul otoman au fost supuşi în două rânduri la măceluri cumplite. 

citește mai mult pe adevarul.ro