Redactor

ADEVARUL.RO / Armenia în blocaj, după o săptămână de proteste

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

elektromaydan_051
Creşterea preţului la energia electrică a generat o mişcare puternică la nivelul întregii Armenii: o problemă mare din punct de vedere social pentru o ţară mică din sudul Caucazului a adus populaţia în stradă. Deja de mai multe zile, armenii dorm pe străzile Erevanului cerând tarife rezonabile la energia electrică.

Totul a început în primele zile a lunii mai când ”Reţelele Electrice ale Armeniei”, o filială a unei companii ruseşti, care se ocupă cu producţia şi distribuirea energiei electrice, a anunţat o creştere a preţului la energie cu 17,8  drami armeni. Ca rezultat preţul pentru un kilowatt-oră a crescut până la 58,93 drami (circa 0,13 dolari SUA), ceea ce reprezintă un preţ destul de mare pentru armeni în condiţiile actuale.

Mişcarea ”Nu Jafului”

Anunţul companiei ”Reţelele Electrice ale Armeniei” a fost întâmpinat cu revoltă. Aceasta şi-a justificat majorarea tarifelor prin faptul că în prezent activează în pierdere, însă mass-media şi experţii au realizat nişte investigaţii şi au scos la iveală risipa de bani făcută de companie şi de angajaţii acesteia şi le-au prezentat publicului, fapt ce a provocat furia tuturor.

Partidele politice din Armenia au contestat şi au condamnat de asemenea decizia ”Reţelele Electrice ale Armeniei”. Acest lucru a provocat revolta tinerilor, iar aceştia au înfiinţat o mişcare civică sub numele ”Nu jafului” şi şi-au asumat responsabilitatea pentru organizarea protestelor stradale.

Ca răspuns la reacţiile apărute şi plângerile primite, Comisia de Reglementare a Serviciilor Publice, care este responsabilă pentru deciziile referitoare la tarifele la energia electrică, a promis că va examina toate argumentele prezentate de ”Reţelele Electrice ale Armeniei” şi va lua o decizie.

Între timp cetăţenii armeni au continuat să protesteze în Erevan şi în regiunile Armeniei împotriva majorării preţurilor de către distribuitorul de energie.

Într-un final, pe data de 17 iunie, Comisia de Reglementare a Serviciilor Publice a luat decizia de a permite majorarea tarifelor la energie cu 7 drami în loc de 17,8 cât s-a cerut iniţial. Directorul instituţiei a menţionat că creşterea preţului nu are nimic de a face cu luxul pe care şi-l permite conducerea şi angajaţii ”Reţelele Electrice ale Armeniei”, ci este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului energetic.

Hripsime Hovhanisian, jurnalist al publicaţiei Aravot Daily, Armenia

Citeste mai mult: http://adevarul.ro