Mihai Stepan Cazazian

ADEVĂRUL / Papa Francisc va efectua o vizită în Armenia în iunie, la un an după ce a vorbit despre genocidul armean şi a supărat Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

papa
Papa Francisc intenţionează să viziteze Armenia în luna iunie, a transmis, vineri, serviciul de presă al Vaticanului, citat de agenţia de presă Reuters, călătorie care ar putea supăra Turcia, în cazul în care Suveranul Pontif va descrie, din nou, masacrul creştinilor armeni de acum un secol drept „genocid“.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat că Suveranul Pontif va vizita Armenia, pentru câteva zile, cel mai probabil la sfârşitul lunii iunie, dar data exactă nu a fost încă stabilită. Papa Francisc a declanşat o dispută cu autorităţile turce, anul trecut, când a declarat că uciderea a un milion şi jumătate de armeni în timpul Primului Război Mondial a fost „primul genocid al secolului al XX-lea“, chiar în preajma comemorării unui secol de la masacru. Atunci, Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican, în semn de protest, şi a lăsat postul vacant vreme de zece luni. Turcia acceptă faptul că mulţi creştini armeni au fost ucişi de soldaţii otomani, dar neagă numărul mare al victimelor şi nu admite încadrarea acestor crime în ceea ce se numeşte „genocid“. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat la rândul său Armenia, în 2001. Aproximativ 1,5 milioane de armeni ar fi fost ucişi între 1915 şi 1918, potrivit unor estimări.