Mihai Stepan Cazazian

Acum doi ani președintele României…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…a promulgat LEGEA privind instituirea datei de 12 OCTOMBRIE ca ZIUA Limbii, Alfabetului și Culturii armene

Pe 10 octombrie 2019, Preşedintele Klaus Iohannis a semnat Legea privind instituirea zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene.

“Se instituie ziua de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. Sărbătorirea acestei zile poate fi organizată de autorităţile administraţiei publice, centrale şi locale, de către instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum şi de către societatea civilă, persoane fizice şi persoane juridice, prin organizarea sau participarea la programe sau manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării limbii, alfabetului şi culturii armene”, se arată în lege.

Potrivit actului normativ, autorităţile administraţiei publice pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Ziua de 12 octombrie este ziua în care sunt sărbătoriţi în toată lumea armeană primii creatori de cultură, care au scris în limba armeană, utilizând alfabetul armean, cu peste 1.500 de ani în urmă, menţionează iniţiatorii acestei legi.

Reamintim că Proiectul, iniţiat de deputaţii Varujan Vosganian (ALDE) şi Varujan Pambuccian (liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale) a fost adoptat în Senatul României, în data de 18 septembrie 2019, în unanimitate, cu 81 de voturi “pentru”. Pe 24 septembrie a avut loc în Camera Deputaților a Parlamentului României  dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. Au luat cuvântul și au susținut proiectul deputatul Andrei Daniel Gheorghe (PNL), Nicolae Bacalbașa (PSD) și Iulian Bulai (USR). Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi și a fost trimis spre promulgare președintelui României care a semnat decretul pe 10 octombrie.

Apoi, în data de 23 octombrie, Academia Română, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, a organizat sesiunea festivă “Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene”. Manifestarea a avut loc în  Aula Academiei RomâneEvenimentul dedicat limbii, alfabetului şi culturii armene a fost  deschis de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. În cadrul manifestării au luat  cuvântul: ES Sergey Minasyan, ambasador al Republicii Armenia în România, IPS Datev Hagopian, episcop al Bisericii Armene din România, Varujan Vosganian, preşedintele UAR, Varujan Pambuccian, deputat al UAR, Tudor Sălăgean, directorul Institutului de Armenologie din Cluj-Napoca, David Ghiurginyan, președintele Comitetului Limbii Armene din ministerul Educației din Armenia precum şi dr. Andrei Timotin, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, prof.univ. Francisca Băltăceanu, Catedra de limbi clasice (limba armeană veche) -Universitatea din Bucureşti, şi istoricul Andrei Daniel Gheorghe.

Din păcate, anul trecut precum și în acest an manifestările programate a fi organizate, cu ocazia Zilei limbii, alfabetului și culturii armene au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus dar această sărbătoare, înscrisă în calendarul național este cea mai mare reușită a comunității armene din România.