Redactor

Actorul Al Pacino a castigat un premiu Emmy pentru interpretarea controversatului medic Jack Kevorkian, in filmul HBO “You Don’t Know Jack”.

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A 62 -a editie a galei premiilor Primetime Emmy si-a desemnat, duminica seara, la Los Angeles, castigatorii. Gala a fost prezentata de actorul american de stand up comedy Jimmy Fallon, celebru cu scenetele sale din emisiunea “Saturday Night Live”.

Al Pacino în pielea lui Kevorkian, alias Dr. Death

În Statele Unite, lupta medicului Jack Kevorkian pentru eutanasie apare pe micul ecran. Prima difuzare a avut loc pe 24 aprilie 2010

Atunci când legea este imorală, ea trebuie încălcată”, explică relaxat Jack Kevorkian, „apostolul” eutanasiei în Statele Unite. Un act pe care l-a comis asupra a 130 de pacienţi şi care l-a costat 8 ani de viaţa petrecuţi în închisoare. Într-o ţară unde evangheliştii apelează la tribunal pentru a condamna într-o manieră extrem de virulentă această practică care se află în afara dogmei religioase, Kevorkian, alias Dr Death, nu numai că a alimentat scandalul ci a provocat cele mai mari frenezii mediatice. De aici vine şi titlul filmului pentru televiziune în care Al Pacino are rolul principal, You Don’t Know Jack (Nu-l cunoaşteţi pe Jack).

Regizorul filmului Cercul Poeţilor Dispăruţi

Produs de HBO, acest film de televiziune american are toate atuurile pentru a cuceri într-o zi, cine ştie, chiar marele ecran: nu numai că actorul principal este laureatul premiului Oscar, Al Pacino, dar regizorul este nimeni altul decât faimosul Barry Levinson. El a luat premiul Oscar pentru filmul Rain Man, însă a regizat şi alte mari capodopere ale cinematografiei printre care Cercul Poeţilor Dispăruţi sau Bună Dimineaţa Vietnam. De această dată, You Don’t Know Jack, prezintă obsesia unui bărbat hotărât să sfideze regulile, până într-acolo încât să atragă asupra sa aversiunile şi contradicţiile societăţii moderne. Dar doctorul Kevorkian (Al Pacino) a avut şi aliaţi foarte importanţi: sora sa Margo (Brenda Vaccaro), prietenul său Neal Nicol (John Goodman), o militantă din partea Hemlock Society, Janet Good (Susan Sarandon) şi avocatul său  Geoffrey Fieger (Danny Huston). „Cred că mulţi oameni au o părere greşită despre Jack Kevorkian, a spus regizorul Barry Levinson. Noi nu încercăm să elogiem personajul, dar încercăm să facem un portret al său, să prezentăm ce făcea, modul său de a gândi şi de a aborda problemele de ordin etic.”

„Povestea lui Jack Kevorkian e mai universală şi mai pertinentă decât a fost vreodată”, spune producătoarea executivă Lydia Pilcher. Ceea ce am încercat noi să facem este să prezentăm toate punctele de vedere ale acestui scandal. Avem pe de o parte opoziţia radicalilor religioşi, a mişcării pentru persoanele cu handicap şi a personalului medical. Cu toate acestea 70% din populaţie îl susţine pe Jack iar o parte din pacienţi îl consideră chiar un înger înţelegător. Jack a forţat lumea medicală şi publicul larg să se gândească în mod serios asupra modului în care trebuie gestionate problemele legate de finalul vieţii, ne explică producătoarea. Nu cred că putem vorbi de o simpatie sau o antipatie faţă de Jack. Cred că trebuie să înţelegem alegerile pe care le-a făcut, cine a fost el cu slăbiciunile, calităţile şi defectele sale, spune scriitorul şi co-scenaristul Adam Mazer. S-a avut mare grijă ca subiectul să fie tratat cu „demnitate si veridicitate”, bazându-se pe cercetări aprofundate şi pe întâlniri cu persoanele implicate şi inclusiv cu Jack Kevorkian. Jack, în prezent în vârstă de 81 de ani, a fost categoric când a cerut ca povestea sa să fie spusă cu „respect, responsabilitate şi sinceritate.”

Al Pacino îl consideră „un om simpatic şi inteligent”

În timpul vizitelor sale în Michigan, Mazer i-a intervievat în numeroase rânduri pe Kevorkian şi pe ceilalţi implicaţi în această poveste, printre care şi pe Neal Nicol, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Jack, dar şi al membrilor familiilor pacienţilor asistaţi de Jack. „Sunt 130 de poveşti realmente convingătoare şi emoţionante, spune Mazer referindu-se la cei 130 de pacienţi ai lui Dr Death. Bineînţeles că nu le putem prezenta pe toate în filmul nostru, dar cele câteva care apar în el, spun foarte multe despre identitatea şi motivaţiile lui Jack si ale pacienţilor săi.

Al Pacino, nu are nici o îndoială că titlul filmului este unul potrivit: „Jack Kevorkian este o persoană pe care credeţi că o cunoaşteţi. Dar la sfârşitul poveştii veţi spune: nu este deloc aşa cum credeam. Ceea ce am descoperit, ca actor, în timpul cercetărilor mele asupra personajului, este faptul că acest tip este total diferit de imaginea pe care o are. Să sperăm că acest lucru se vede şi în film, pentru că ar reprezenta o adevărată  apreciere a lui Jack, fie ea tardivă.” Iar actorul a descoperit în Kevorkian „un om simpatic şi extrem de inteligent. „.”Nu ştiam nici cât de interesant si creativ este. Picta, crea muzică, scria şi chiar învăţa japoneză când se afla la tribunal. Toate acestea reprezintă nişte fapte admirabile din punctul meu de vedere. Mi-aş dori şi eu să fiu atât de inteligent. Şi iată, am avut ocazia să joc în rolul acestei persoane inteligente. Un alt lucru pe care l-am învăţat despre Jack este că îşi dorea să fie acolo pentru oameni. Pacienţii săi şi familiile acestora se simţeau în siguranţă cu el.”

Margo, sora devotată

Ar fi fost o „muncă” imposibilă fără Margo – interpretată de Brenda Vaccaro – sora devotată a lui Kevorkian. Ea a fost cea care l-a susţinut emoţional, şi care a dat dovadă de un simţ al familiei aşa cum numai armencele pot avea. „ Ea s-a dedicat complet fratelui său şi l-a susţinut în vocaţia lui, spune Vaccaro. Şi-a petrecut fiecare moment din viaţa sa având grijă de el, făcându-i viaţa mai uşoară, ajutându-l să-şi găsească drumul, menţinând calmul în jurul său şi ţinându-l pe linia cea bună.”

Dar povestea lui Kevorkian nu ar fi ceea ce este fără o altă figură feminină importantă: Janet Good, reprezentanta Hemlock Society (organizaţie fondată în 1980 care militează pentru dreptul de a muri cu demnitate, organizaţie cunoscută în prezent ca Compassion & Choices ), interpretată în film de Susan Sarandon. Ea însăşi bolnavă de cancer, Jane Good îşi alege data morţii, şi se stinge din viaţă cu ajutorul doctorului Kevorkian, fiind înconjurată de apropiaţii săi. „ Ea este interesată de această problemă pentru că mama sa a suferit foarte foarte mult timp într-un azil. Ceea ce este interesant în cazul său este faptul că, deşi catolica ea susţinea „dreptul la alegere”. De altfel toata viaţa sa a luptat pentru drepturile femeilor şi ale muncitorilor.”

Un alt personaj apropiat de Kevorkian în acea perioada a fost avocatul său Geoffrey Fieger. El i-a furnizat servicii juridice gratuite timp de ani buni, considerând problemele juridice ale lui Jack ca fiind unele care ţin de dreptul civil şi în consecinţă nu trebuie plătite. E puţin probabil ca Jack să-şi fi putut permite să plătească aceste taxe juridice, pentru că el nu cerea niciodată bani pacienţilor săi pentru serviciile pe care le oferea. A trăit întotdeauna şi încă trăieşte într-o modestie totală. Fieger l-a apărat pe Kevorkian în cele şase procese în care a fost acuzat de asasinat şi s-a făcut cunoscut ca susţinător al cauzei sale: dreptul tuturor cetăţenilor în deplinătatea facultăţilor mintale de a-şi pune capăt suferinţelor.

„Jack Kevorkian este un cadou pentru cetăţeni” consideră Neal Nicol, prieten foarte apropiat şi complice devotat al lui Jack. Iată părerea lui John Goodman, actorul care îl interpretează pe Nicol. „Ajutorul său a fost foarte important atunci când Jack ajuta persoanele care se aflau în fază terminală să treacă într-o altă dimensiune. El a filmat interviurile de dinaintea procedurii, a aranjat echipamentul şi a făcut rost de furnizori pe care i-a plătit din buzunarul său. Din punctul de vedere al lui Neal Nicol, ipocrizia instituţiilor este mare iar Kevorkian nu a făcut nimic altceva decât „să ofere un serviciu” pe care societatea nu a fost capabilă să şi-l asume. „ El a văzut o nevoie pe care guvernul a ignorat-o; societatea medicală a ignorat-o; biserica a ignorat-o.”


Este You Don’t Know Jack un film lugubru? Chiar deloc, ne asigură regizorul Barry Levinson. Dimpotrivă, „ aceste perioade cumplite sunt întotdeauna acompaniate de umor. Nu de puţine ori veţi vedea personaje încăpăţânate, cu personalităţi puternice interacţionând unele cu altele într-un mod impresionant şi amuzant! Eu consider că acesta este un element esenţial al filmului.”

Si ce crede principalul interesat? „Consider acest film o onoare bineînţeles. Îmi place foarte mult atenţia care îmi este acordată. Dar vârsta şi experienţa ajută, accepţi fără ezitare ce vine, orice ar veni.”, spune sobru Jack Kevorkian. În mod sigur You Don’t Know Jack o să deranjeze, şi nu numai pe radicalii religioşi dar şi pe cei care văd un sens al suferinţei.

Puteţi vedea trailerul filmului pe:

http://www.youtube.com/watch?v=PSv0U94kiZ4

traducere dupa France Armenie

de Silvia Terzian