Redactor

Activitatea Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România în luna noiembrie 2011

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 6 noiembrie, la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, a avut loc slujba de hirotonie episcopală a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Datev Hagopian. Slujba de hirotonie a fost oficiată de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul şi Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor.
În perioada 4-6 noiembrie au avut loc în Armenia mai multe ceremonii prilejuite de ziua aniversară a Sanctităţii Sale şi de împlinirea a 12 ani de păstorire apostolică pe Sfântul Scaun al Ecimiadzinului. La aceste ceremonii, PS Episcop Datev Hagopian a participat împreună cu preoţii Ezras Bogdan şi Torkom Mandalian şi o delegaţie formată din 30 de reprezentanţi ai Eparhiei şi ai Uniunii Armenilor din România, delegaţi veniţi din România pentru a participa la slujba de hirotonie.
Din partea Eparhiei au făcut parte din această delegaţie: Pr. Ezras Bogdan, Pr. Torkom Mandalian, d-na Ines Budan, dl. Mhitar Dolmanian, dl. Vartan Arachelian, dl. Vasile Agop, d-na Armenui Gheorghiu, d-na Cocoş Marcrid, dl. Harutiun Nefian, dl. Sergiu Budan, d-na Aida Dragomirescu, d-na Eujenia Andrei, dl. Paul Mocanu, dl. Laurenţiu Lazarovici, d-na Ştefana Donighian şi dl. Vahe Hovaghimian.
Din partea UAR au făcut parte din delegaţie: dl. Varujan Vosganian, dl. Sirun Terzian, dl. Berci Margarian, dl. Zare Nazaryan, dl. Hacic Garabed, d-na Musa Haciaturian, dl. Antranic Salgian, dl. Mihai Stepan-Cazazian, d-na Carmen Dropol, d-na Natalia Gheorghiu, dl. Esztegar Ioan, dl. Ioan Călinescu, dl. Nişan Sorin Bogdan Căuş, dl. Drtad Bartumian şi d-na Arşaluis Gurău.
Pe data de 11 noiembrie, conform tradiţiei Bisericii Armene, PS Episcop Datev Hagopian a oficiat slujba de liturghie pe altarul Coborârii (Igiman seghan), fiind slujit la altar de pr. Ezras Bogdan.
Pe data de 13 noiembrie, cu ocazia hramului catedralei armene din Bucureşti Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, în prezenţa a aproximativ 500 de enoriaşi sosiţi din toată ţara, PS Episcop Datev Hagopian a oficiat prima liturghie arhierească. După săvârşirea Sfintei Liturghii, la Clubul Diplomatic, a avut loc agapa frăţească, moment în care Preasfinţitul a primit felicitările celor prezenţi.
În data de 20 noiembrie, Preasfinţia Sa Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, însoţit de preot vicar eparhial Ezras Bogdan, a oficiat sfânta liturghie de hram a bisericii armene Sfânta Maria din oraşul Târgu Ocna.
Atât la slujba de hram cât şi la agapa ce a urmat, agapă plătită din fondurile Arhiepiscopiei, au participat aproximativ 130 de armeni din Bucureşti, Piteşti, Botoşani, Galaţi, Brăila, Bacău, Piatra Neamţ şi Tulcea. Au mai fost prezenţi la acest eveniment doamna primar a oraşului Târgu Ocna, domnul vice-primar al oraşului, precum şi domnul Dan Lospa, ce a deţinut până nu cu mult timp în urmă funcţia de prefect de Neamţ.
După sfânta liturghie, PS Episcop Datev Hagopian a oficiat o slujbă de parastas pentru toţi cei înmormântaţi în cimitirul din Târgu Ocna şi a purtat discuţii cu cei prezenţi în vederea reactivării parohiilor armene din Bacău, Tulcea, Roman şi Babadag.
În timpul agapei, după ce domnul Paul Mocanu, vice-preşedintele Consiliului Parohial a Parohiei Bisericii Armene din Târgu Ocna a prezentat un film realizat de către TVR1 despre familia domniei sale, între PS Episcop Datev Hagopian şi doamna primar, a avut loc un schimb de cadouri şi discursuri.
De la Biserica din Târgu Ocna, Preasfinţitul Episcop a luat în custodie o cruce de altar datată 1794/1795, cruce dedicată bisericii din Focşani şi care, probabil, a fost adusă la Târgu Ocna în anul 1825, împreună cu alte obiecte şi clopotul. Acest obiect va fi restaurat şi păstrat în Muzeul Dudian din Bucureşti.
A doua zi, pe data 21 noiembrie, la ora 11, PS Episcop Datev Hagopian, a efectuat o vizită oficială la primăria din Târgu Ocna unde, împreună cu doamna primar au pus bazele programului de vizită a Sanctităţii Sale Karekin al II-lea în Târgu Ocna, vizită care va avea loc în data de 11 august 2012, când Sanctitatea Sa, în fruntea unei delegaţii din care vor face parte prim-ministrul Republicii Armenia şi alţi înalţi demnitari ai Republicii Armenia, v-a trece prin oraşul Târgu Ocna în drum spre Suceava unde se vor desfăşura ceremoniile prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea bisericii Sfânta Maria a mănăstirii Hagigadar.
Din Târgu Ocna, în aceeaşi zi de 21 decembrie, PS Episcop Datev Hagopian a vizitat şantierul deschis la mănăstirea Hagigadar din Suceava unde, împreună cu arhitectul şi constructorul au căutat soluţii pentru schimbarea destinaţiei imobilului din curtea bisericii din casă de odihnă pentru pelerini în locuinţe pentru trăitorii din mănăstire.
În seara aceleiaşi zile, Preasfinţitul a vizitat şantierul bisericii Sfânta Maria din Botoşani unde, împreună cu doamna Viorica Popa, vice-preşedinta Consiliului Parohial al Bisericii Armene din Botoşani, au discutat câteva detalii despre lucrările de finisare a bisericii.
Din Biserica Sfânta Maria, Preasfinţitul a luat în custodie în numele Muzeului Dudian, o „cruce de mort” datată la sfârşitul anilor 1800. Se pare că în interiorul acestei cruci se află pietricele de la Sfântul Mormânt. Tradiţia locală spune că acest fel de cruci erau folosite pentru înmormântare când, familia, punea astfel de cruci pe pieptul celui decedat pentru a crea o legătură spirituală între el şi locul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Crucile acestea se folosesc şi astăzi la împodobirea mormântului lui Hristos în Vinerea Mare, în timpul slujbei de prohod. Acest obicei nu este exclusiv un obicei al armenilor din Botoşani şi ar fi interesant de cercetat acest lucru pentru a afla locul de provenienţă al acestora.
În dimineaţa zilei de 22 noiembrie, în drum spre Bucureşti, PS Episcop Datev Hagopian s-a oprit la capela cimitirului armean din Focşani pentru a verifica lucrările de reparaţii suportate de către Arhiepiscopie. Domnul Gurguţă… a prezentat pe scurt lucrările şi a discutat cu Preasfinţia Sa despre casa parohială din Focşani care are nevoie de reparaţii urgente pentru a putea primi sub acoperişul său pe preotul ce va fi desemnat să slujească în această parohie.
În seara zilei de 22 noiembrie, Preasfinţitul a fost oaspetele Ambasadei Libanului.
Întocmit de pr. Vicar Ezras Bogdan