Activenews.ro / România poate să recunoască Genocidul Armean din 1915-1923, din Imperiul Otoman
În contextul actual, România nu ar mai avea nimic de pierdut și nu ar păți vreun pericol dacă ar recunoaște în mod oficial aceste evenimente dramatice ca „genocidul armean” din perioada 1915-1923, din Imperiul Otoman și republica subsecventă acestuia.
Cu prilejul anului centenar 2018, statul român ar putea să întreprindă acest gest de curtoazie diplomatică și solidaritate istorică.
Evoluțiile actuale din Orientul Mijlociu au slăbit mult autoritatea Turciei în regiune. Turcia este astăzi o mare putere politică și militară, dar nu se mai bucură de aceeași popularitate de dinainte de iulie 2016. SUA și NATO au o atitudine prudentă față de Ankara și se tem de amplificarea islamului politic în rândurile aparatului de stat. De asemenea, antanta regională Rusia-Iran, (axa musulmană șiită, agreată și de ruși), are o atitudine la fel de prudentă. Este o aparență de moment faptul că Turcia se înscrie tot mai mult în orbita intereselor ruso-persane. Turcia nu va renunța benevol la NATO.
Relațiile Ankarei cu UE sunt afectate de frustrare reciprocă. Turcia vrea să se poziționeze ca o putere globală, chiar dacă de talie mijlocie, independentă, suverană, candidată la un eventual loc permanent în Consiliul de securitate al ONU.
România s-a ferit să recunoască public genocidul armean de teama supărării Turciei. Acum, contextul este modificat. Mai multe state din UE și NATO au recunoscut formal această dramă istorică sau au afișat o atitudine favorabilă recunoașterii acesteia. Relația României cu Turcia s-a mai răcorit un pic; și-a făcut loc prudența reciprocă.