Vartan Martaian

„ACESTA ESTE UN NOU SARTARAPAT” – spune Nikol Pashinyan, prim-ministrul REPUBLICII ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Oameni buni,

Mândri cetățeni ai Republicii Armenia,

Mândri cetățeni ai Republicii Arțah,

Mândri armeni din Diasporă,

Practic deja de o săptămână poporul armean , în Arțah și Armenia, înfruntă atacul terorist azero-turcesc. Proporțiile atacului sunt fără precedent. Dușmanul lansează atacuri cu o asemenea amploare care, potrivit experților, în secolul al 21-lea nu s-a mai întâmplat în nicio parte a lumii, în nicio zonă de conflict: sute de tancuri și blindate de luptă ale infanteriei, mii de obuze și rachete, zeci de avioane, sute de drone și zeci de mii de trupe de infanterie deja de o săptămână atacă pozițiile Armatei de Apărare pe întreaga lungime a liniei de contact. Analizele noastre de ieri au arătat că împotriva unei singure poziții de luptă a Armatei de Apărare sunt aruncați în luptă aproximativ 150-200 de soldați inamici, iar asemenea asalturi se repetă de câteva ori pe zi. Acestea sunt însoțite de sprijinul artileriei reactive și clasice, tehnicii blindate, avioanelor și dronelor. După cum relatează militarii noștri, în afară de unitățile armatei azere, în atacuri sunt implicați mercenari și teroriști sirieni, precum și trupe speciale turcești. După informațiile noastre, circa 150 de militari turci de rang înalt se află în diferite puncte de comandă ale forțelor azere și conduc operațiunile militare.

Această descriere arată cât de grele sunt luptele care se dau în prima linie. Deja de o săptămână Armata de Apărare a Arțahului și detașamentele noastre de voluntari duc o luptă pe viață și pe moarte pe pământul sfânt al Arțahului.

În acest moment avem deja numeroase pierderi omenești, militari și civili. Ne-a fost scoasă din luptă tehnică militară în număr mare, dar nici așa inamicul nu a reușit să-și atingă niciun scop strategic. Este de neimaginat dârzenia cu care soldații, ofițerii, generalii și voluntarii noștri înfruntă acest atac banditesc. Soldații și voluntarii noștri nu se cruță deloc și ne oferă exemple de eroism inimaginabile. Astăzi pe câmpul de luptă se află sute de unități de tehnică blindată, zeci de avioane și elicoptere, sute de drone inamice distruse. Pierderile umane ale inamicului depășesc câteva mii. În acest moment continuă luptele crâncene pe diferite segmente ale frontului. În anumite locuri trupele Armatei de Apărare se află într-o situație destul de grea, iar în altele controlează cu succes situația.

Dragi compatrioți,

Frați și surori,

Trăim în momentul poate cel mai decisiv al istoriei noastre. Năvălitorii azero-turci nu urmăresc doar un scop militar sau politico-militar. Ei nu au venit numai pentru chestiunea Karabaghului. Ei nu au venit doar ca să cucerească teritorii, sate sau orașe. Ținta lor sunt toți armenii, ținta lor este continuarea politicii de Genocid al Armenilor, iar ei și-au propus să continue Genocidul Armean chiar astăzi.

Dar astăzi armeanul, cetățeanul Republicii Armenia, cetățeanul Republicii Arțah nu mai este călător spre Der-Zor. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem plini de hotărârea neclintită de a ne apăra identitatea, patria și dreptul nostru. M-am convins de acest lucru și seara trecută, vorbind la telefon cu comandanți ai zonelor de apărare ale Armatei de Apărare a Arțahului, cu comandanți de divizie, chiar și cu soldați de rând, ofițeri și subofițeri din prima linie. Le-am spus că îi iubesc pe toți, mă mândresc cu toți, mă plec în fața lor. Le-am spus că națiunea armeană, care datorită eroilor martiri și a celor în viață a gustat victoria, nu mai poate fi de acord cu nicio o altă soartă.

Victoria, numai și numai victoria, exclusiv victoria este deznodământul pe care ni-l imaginăm la sfârșitul acestei lupte. Dușmanul nostru, oricât de mulți bandiți mercenari va aduce, nu poate concura cu voința armenilor de a trăi și învinge, iar noi, cu strădanie comună, trebuie să frângem coloana vertebrală a dușmanului care ne atacă, pentru ca acesta să nu-și mai întindă niciodată către noi mâinile criminale și să nu-și mai îndrepte privirea sângeroasă către patria noastră.

Oameni buni,

Mândri cetățeni ai Republicii Armenia,

Mândri cetățeni ai Republicii Arțah,

Mândri armeni din Diasporă,

Acesta este un nou Sartarapat, și fiecare dintre noi este dator să se dăruiască pentru un țel, iar acesta se numește «victorie», iar fiecare dintre noi trebuie să fie gata să se afle în prima linie a acestei victorii. Și vom învinge! Negreșit vom învinge! Să nu vă îndoiți, vom învinge negreșit!

Trăiască libertatea!

Trăiască Republica Armenia!

Trăiască Republica Arțah!

Slavă eroilor căzuți! Slavă armatei armene victorioase! Slavă poporului armean triumfător!