Mihai Stepan Cazazian

a1.ro / A sfidat orice convenţie sau regulă! Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România, medicul curant al Reginei Maria: “Erau mereu împreună”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

145932128644a2aed1

 

 

Emanciparea femeilor din România a început în secolul al XIX-lea, istoria fiind plină de reprezentate ale sexului frumos remarcabile care au schimbat lumea în care trăim prin faptele lor deosebite, prin puterea şi curajul lor. Una dintre ele este şi Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România

Fiica unor negustori armeni cu stare, Lazăr Trancu şi Ana Ciomac, sora lui Grigore Trancu-Iaşi, Marta s-a născut în Târgu Frumos, în 1875. Punând mare preţ pe educaţie, atât ea, cât şi fratele ei, îşi construiesc cariere strălucite, cu care vor face istorie, fratele ei fiind politicianul Grigore Trancu – Iaşi.

A urmat cursurile Institutului Liceal de Domnișoare din Iași până în anul 1894, apoi cursurile facultății de Medicină din Iași, de unde, după ce a absolvit facultatea, vine în București pentru a-și îmbunătăţi cunoștințele în medicină. Era hotărâtă să reuşească într-o lume a bărbaţilor! Ştia că va fi greu, aproape imposibil, dar ambiţia şi dragostea pentru oameni nu au lăsat-o să cedeze.

BĂRBAŢII DIN BREASLĂ, PRIMUL OBSTACOL!

Urmează un curs de specializare la Spitalul Coltea, unde studiază anatomie patologică cu Victor Babeș. Aici, începe să fie “vizibilă”. Obține, prin concurs, o poziție de medic secundar în chirurgie.

Aşa cum era de aşteptat, colegii se opun. După ce pierde poziţia de chirurg din cauza faptului că e FEMEIE, reuşeşte să profeseze. 

Şi succesul nu se opreşte aici. Îşi întâlneşte dragostea vieţii, iar în 1903 se căsătoreşte cu  Francisc I. Rainer, celebrul anatomist şi antropolog, întemeietorul Institutului de Antropologie din România. A fost singurul care a iubit-o, a înţeles-o şi a ajutat-o. Un an mai târziu, se naşte Sofia, singurul copil al cuplului.

Citeste mai mult pe http://a1.ro