Mihai Stepan Cazazian

A VI-a Conferinţă Naţională a Uniunii Armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sîmbătă 9 aprilie a avut loc în Sala Bibliotecii Dudian din Bucureşti  Adunarea Naţională a celei de-a VI-a Conferinţe Naţionale a Uniunii Armenilor din România. În pregătirea Conferinţei au avut loc în ţară cît şi la Bucureşti şedinţe ale filialelor în care a fost aleasă conducerea locală şi delegaţii pentru Adunarea Naţională. Delegaţii au fost în număr de 40 din Bucureşti, 20 din Constanţa iar 20 din filialele Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Galaţi, Tulcea, Piteşti, Gherla, Cluj, Dumbrăveni. În total 80 de delegaţi. La lucrări au participat, ca invitaţi, IPS Arhim. Datev Hagopian şi Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia la Bucureşti. În cuvîntul său către participanţii la Adunarea Naţională IPS Arhim Datev Hagopian a spus că această comunitate trebuie să fie din ce în ce mai activă, să-şi conserve identitatea şi speră ca noua conducere a U.A.R. să însemne un nou început pentru toţi armenii din România. Excelenţa Sa Hamlet Gasparian a amintit că a fi armean nu este un hobby şi a vorbit de personalităţile armene din România care au influenţat cultura română. Domnia sa a reamintit că statul armean oferă dublă cetăţenie tuturor armenilor şi a invitat ca membri comunităţii noastre să vină cît mai des la Ambasadă.

Apoi Varujan Vosganian a prezentat darea de seamă a activităţii UAR pe ultimii 5 ani. Acest document s-a regăsit în toate mapele pe care delegaţii le-au primit la sosirea în Sala Dudian. Darea de seamă a cuprins, ca sub capitole: Activitatea publică a UAR, Activitatea Obştească, Activitatea Culturală, despre Şcoala Armeană, Dezvoltarea logistică, Relaţiile cu Biserica Armeană, Relaţiile cu Armenia şi Diaspora. A fost prezentată situaţia financiară a UAR din perioada 2006-2011 precum şi proiectele importante pentru perioada 2011-2016. Este vorba de aniversarea a 500 de ani de la ctitorirea mănăstirii Hagigadar, în anul 2012, despre împlinirea a 100 de ani, în 2015, de la declanşarea Genocidului.

Deputatul Varujan Pambuccian  a vorbit despre noua lege a minorităţilor şi, în principal despre cele două proiecte, cu fonduri europene, pe care doreşte să le implementeze pentru UAR. Este vorba de şcoala online şi digitalizarea tuturor arhivelor şi cărţilor pe care comunitatea le posedă. Aceste proiecte se vor derula pe parcursul a cîţiva ani şi, prin faptul că UAR este o organizaţie de utilitate publică poate accesa fonduri europene din capitolele destinate culturii şi educaţiei. Aici pot fi angrenaţi membri ai comunităţii ce pot lucra în aceste proiecte timp de cîţiva ani.

Au urmat luări de cuvînt ale delegaţilor care au subliniat, în principal, despre activitatea pe care au desfăşurat-o în filiale (Azaduhi Varduca – Cluj, Carmen Dropol şi Arşaluis Gurău – Constanţa, Simion Lucian – Tulcea ). Domnul Varujan Udrea, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia a vorbit de necesitatea ca armenii să se implice mai mult în relaţiile economice cu Armenia. Doamna Madeleine Karacaşian a ţinut să reamintească de proiectul, nefinalizat, al  amplasării unei statui a compozitorului Aram Haceaturian în Bucureşti şi a unei statui a poetului naţional Mihail Eminescu la Erevan precum şi despre aniversarea, în acest an, a 140 de la naşterea marelui istoric  Nicolae Iorga un apropiat al armenilor ce trebuie onorat şi de comunitatea noastră.

În continuare vechiul comitet director a fost descărcat de gestiune şi sarcini şi lucrările au fost conduse de domnul Sirun Terzian.

Au urmat discuţii legate de noul statul al UAR la care s-au adus mai multe amendamente. S-a hotărît ca amendamentele aduse şi aprobate de Adunarea Generală să fie validate prin Hotărîre Judecătorească după ce apare Legea Minorităţilor întrucît unele prevederi din această lege  trebuie să se regăsească în noul statut.

Alegerea noului preşedinte al UAR a fost următorul punct pe ordinea de zi. Candidat unic a fost domnul Varujan Vosganian care a fost reales cu 74 de voturi – pentru şi două abţineri (total delegaţi prezenţi au fost 76, patru fiind absenţi motivaţi )

A urmat alegerea noului Comitet Director. În baza hotărîrilor Adunării Naţionale noul Comitet director este mult mai mare decît cel precedent fiind incluşi mai mulţi reprezentanţi din teritoriu după o nouă schemă de organizare. Astfel Comitetul Director se compune din Preşedinte, 5 vicepreşedinţi ( un vicepreşedinte este deputatul iar ceilalţi 4 din cele patru regiuni respectiv Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania ) Urmează 4 secretari generali şi patru membri din cele patru regiuni ale ţării. În plus fiecare regiune mai are cîte un membru de drept in Comitet. Se adaugă doi membri din partea Arhiepiscopiei Armene din România şi 11 membri din Bucureşti. Ca membri supleanţi sunt 4 reprezentanţi din cele patru regiuni şi 3 membri din armenii veniţi din Armenia. În plus s-a propus o listă de membri onorifici din rîndul armenilor plecaţi din România şi stabiliţi în Diaspora, ca o recunoaştere a contribuţiei pe care aceşti conaţionali o aduc în continuare comunităţii de unde au plecat. Prin această nouă organigramă sucursalele Uniunii (cum se vor numi în noul statut) au o mai mare autonomie de a-şi gestiona şi organiza activitatea comunitară.

Componenţa comitetului este următoarea

Varujan Vosganian – preşedinte, Varujan Pambuccian – vicepreşedinte, Sirun Terzian-vicepreşedinte Muntenia, Zare Nazarian-vicepreşedinte Moldova, Jean Garabet-vicepreşedinte Dobrogea, Ioan Estegar-vicepreşedinte Transilvania.

Secretari generali: Asadurian Eduard (Muntenia), Simion Lucian Eduard (Dobrogea), Agop Vasile (Moldova), Ioan Călinescu (Transilvania).

Membri: Berci Margarian (Muntenia), Bedros Aharonian (Dobrogea), Aida Dragomirescu (Moldova), Azaduhi Varduca (Transilvania).

Membri din Bucureşti: Ghiulbenghian Jirair, Salgian Andranig, Haciaturian Muza, Sarchizian Artin, Martaian Vartan, Udrea Varujan, Bogdan Căuş Nişan, Vartan Arachelian, Radu Auneanu, Mihai Stepan Cazazian, Florin Chevorchian.

Membri din partea Arhiepiscopiei Bisericii Armene : preot Bogdan Eszras şi Ines Budan.

Membri Supleanţi: Keşmanian Gilbert( Muntenia), Simion Claudiu (Dobrogea), Eugen Golgociu (Moldova), Debretzeni Boton (Transilvania), Karen Hovaghimian (Armenia), Arthur Jamghinian (Armenia), Levon Nazarian (Armenia).

Membri onorifici din Diaspora: Agop Kârmâzian (Franţa), Grigorian Aram (Franţa), Nonu Krikorian (New York), Edvard Jeamgocian (New York), Grigore Burdea (New York), Agop Andonian (New York), Onig Ghiulezian (Los Angeles), Lanis Şahazizian (Toronto), Edvard Seferian (Argentina). Sergiu Selian (Australia).

După Congres toţi delegaţii au fost invitaţi la o recepţie oferită de UAR.