Mihai Stepan Cazazian

A venit primăvara la armenii din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

804408_10200294124303263_1157905855_n

 

Vineri 1 Martie 2013 a avut loc evenimentul “1Martie intre Armeni” la sediul Uniunii Armene din Romania Filiala Constanta. Am profitat de aceasta ocazie pentru a ura “bun venit” primaverii intr-un cadru intim si optimist.

Am avut onoarea sa avem printre noi, ca participante, doamne si domnisoare deopotriva. Tin sa mentionez ca cea mai mica participanta la evenimentul nostru are doar 5 anisori, lucru care ne-a incantat enorm.

804375_10200294127423341_2069564973_n

SAM_1797 (1)

SAM_1823

Evenimentul nostru a fost initiat de o scurta prezentare a istoriei si semnificatiei acestei zile pentru romani. Romanii au un fel deosebit, original, de a intampina prima zi a primaverii, oferind si primind martisoare, traditie veche, milenara care inca se mai pastreaza. Legenda spune ca primul martisor ar fi fost tors de Baba Dochia, fiica lui Decebal, in timp ce urca la munte, cu oile. Martisorul, format din doua fire rasucite, de lana sau de matase, alb si negru, mai apoi, alb si rosu, reprezinta, de fapt, unitatea contrariilor, vara – iarna, cald – frig, lumina – intuneric. In trecut, martisorul se purta la mana sau prins in piept, de la 1 martie pana la data cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: canta cucul, se intorceau pasarile calatoare, infloreau ciresii.

Dupa cum bine stim, pe data de 2 Martie s-a sarbatorit in Armenia “Surp Sarkis” despre care se zice ca este protectorul tinerilor indragostiti sau a celor ce urmeaza sa se casatoreasca, astfel ca am prezentat si semnificatia acestei zile.

Pentru ca a fost martisorul si pentru ca din timpuri indepartate se obisnuieste sa se ofere un martisor, noi, Organizatia de Tineret Armean din Constanta cu sprijinul acordat de catre comitetul directoral al Uniunii Armene din Romania Filiala Constanta, am pregatit o mica surpriza pentru doamnele noastre armence din comunitate: un martisor confectionat chiar de noi reprezentand simbolul Armeniei, rodia. De asemenea, am oferit si un bulb de floare, pentru ca ce altceva reprezinta mai bine primavera decat o floare? Reactia doamnelor a fost una cat se poate de pozitiva, dumnealor fiind foarte incantate de cadoul primit si mai ales de initiative noastra.

Pentru a incheia evenimentul intr-un mod cat mai memorabil si dulce, am servit impreuna un tort ce ne-a oferit un mesaj optimist: “UAR Filiala Constanta va ureaza o primavera insorita”.

Dorim ca anul viitor sa fim intr-un numar cat mai mare de doamne si domnisoare si sa realizam un eveniment cu aceasta ocazie de o anvergura mult mai mare.

Organizatia de tineret armean din Constanta

 Clara Olariu