Mihai Stepan Cazazian

A murit un eminent om politic armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton106545-480x270

Vahan Hovannisian, lider al  Federației Revoluționare Armene (ARF) și una dintre cele mai proeminente figuri politice din Armenia post-sovietică, a murit la vârsta de 58 de ani. Vahan Hovannisian, în ultimul an ambasador al Armeniei în Germania, a decedat  într-un spital din Berlin unde era tratat de cancer. Guvernul armean  a creat o comisie specială, condusă de primul ministru Hovik Abrahamyan, pentru organizarea de funeralii de stat. Vahan Hovannisian va fi înmormântat la 3 ianuarie.  Președintele Serj Sargsyan a transmis condoleanțe familiei și a adus un omagiu liderului FRA, descriindu-l ca pe un om de stat, “un intelectual adevărat” și “orator genial”. “Moartea lui Vahan Hovannisian este o mare pierdere nu doar  pentru Federația Revoluționară Armeană, dar, de asemenea, pentru noi toți”, a declarat Sargsyan. Arheologul și istoric de profesie, Hovannisian s-a remarcat  după anii 1990 ca unul dintre liderii filialei FRA din Armenia redeschisă după decenii de regim comunist. Partidul a fost în opoziție cu președintele de atunci Levon Ter Petrosian care l-a interzis în anul 1994. Vahan Hovannisian și zeci de alte personalități ale FRA au fost apoi arestate și închise din motive politice în baza acuzațiilor de tentativă de lovitură de stat.

 

La scurt timp după demisia lui Ter Petrosian, în 1998, a urmat o relegalizare a activităților FRA în Armenia. Partidul, care este deosebit de influent în diaspora armeană, a fost un aliat politic major al succesorului lui  Ter Petrosian, președintele Robert Kocharian de-a lungul celor două mandate ale sale. Unii dintre membri marcanți ai partidului au deținut funcții de conducere în executiv și legislativ.

Vahan Hovannisian a fost numit vicepreședinte al Parlamentului armean dar a demisionat, în februarie 2008, invocând performanțele sale slabe la alegerile prezidențiale. Rezultatele oficiale, care au dus la victoria actualului președinte Serj Sargsyan, l-au creditat pe Hovannisian cu doar 6 la sută din voturi. El a contestat, de asemenea, realegerea din 2013 a lui Sargsyan dar acest fapt nu l-a împiedicat pe președinte să-l numească pe  Vahan Hovannisian în funcția de ambasador în Germania exact un an înainte de moartea sa.

Într-o conversație privată cu un corespondent de la RFE / RL, la începutul lunii decembrie, Vahan Hovannisian a vorbit despre recunoștința față de Berlin a diplomaților armeni, a oficialilor de la  Erevan și a membrilor FRA. Veteranul politician și-a exprimat, de asemenea, regretul cu privire la incapacitatea sa (datorită bolii) de a duce la bun sfârșit inițiativele legate de relațiile germano-armean și de comemorarea în 2015 a centenarului  genocidului armean.

Preluare și adaptare după http://www.armenews.com