Mihai Stepan Cazazian

A murit scriitorul Edgar Hilsenrath autor al romanului “Povestea gândului de pe urmă”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Scriitorul german Edgar Hilsenrath, cunoscut, în
special pentru romanul “Nazistul și frizerul”, a murit la vârsta de
92 de ani în urma unei pneumonii, a anunțat  editorul său francez.

“Edgar Hilsenrath ne-a părăsit. Cine poate pretinde mai mult umor și înțelegere a  speciei umane decât acest scriitor neclasificabil?  Mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit să citim și să trăim Edgar “, a scris editorul pe Facebook.

Edgar Hilsenrath ( 2 aprilie 1926-30 decembrie 2018) a fost un scriitor evreu-german care a trăit în Berlin. Principalele sale lucrări literare sunt Noapte (1964), Nazistul și frizerul (1977) și Povestea gândului de pe urmă (1989).

Edgar Hilsenrath s-a
născut la Leipzig (Germania) în 1926. Este unul dintre supraviețuitorii Holocaustului evreiesc din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost deportat și trimis în ghetoul-lagăr de la Moghilău (în prezent în Ucraina). A plecat către Palestina cu
unul dintre primele trenuri de refugiați. A trăit apoi în Franța și Statele
Unite ale Americii. Apoi s-a stabilit  la
Berlin. Lucrările sale literare au fost traduse în mai aproape treizeci de
țări. 

În 2007 a apărut la Editura Ararat volumul  Povestea gândului de pe urmă în traducerea lui Mihnea Gafița. Din păcate la lansarea cărții, care a avut loc la București, autorul nu a putut fi prezent datorită problemelor de sănătate. În 1989 a primit cel mai prestigious Premiu literar german, Premiul Alfred-Doblin pentru cartea sa Povestea gândului de pe urmă  unde compară genocidul armean cu Shoahul.

— Pe o altă petală, a unei flori din apropiere, se oprise gîndul de pe urmă al unui fost preot armean. Și preotul acela a văzut-o pe Anahid, mama întregii Armenii, regăsindu-și fiul pierdut. „Acest nou Haig o să fie pios și-o să aibă urmași cîtă frunză și iarbă“, și-a spus preotul în sinea lui. „Iar copiii lui Haig, și copiii copiilor lui, și copiii copiilor copiilor lui or să umple din nou țara asta, care le-a fost menită dintotdeauna…“ Și gîndul de pe urmă al preotului a răsucit aceste gînduri în mintea lui multă vreme, de toate celelalte gînduri de pe urmă din jur au auzit glasul gîndurilor lui și au gîndit și ele la fel.

Din volumul „Povestea gândului de pe urmă“ de EDGAR HILSENRATH