Mihai Stepan Cazazian

A murit „Maestrul duduk-ului armean”, Djivan Gasparyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În această dimineață s-a stins din viață la Erevan cel mai faimos interpret la duduk, artist al poporului din Armenia și Uniunea Sovietică, Djivan Gasparyan. Avea 92 de ani.

Djivan Gasparyan s-a născut pe 12 octombrie 1928 în satul Solak din regiunea Kodayk din Armenia. A avut o copilărie dificilă odată cu dispariția mamei sale când era încă tânăr. Tatăl său a participat la al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, Djivan Gasparyan și-a petrecut copilăria într-un orfelinat. A descoperit dudukul când avea 6 ani. În 1947 a plecat la Moscova pentru un concert. După concert a primit din mâinile lui Stalin un ceas „Pobeda”.

În 1956 a câștigat primul său premiu, în 1959 prima sa medalie de aur la cel de-al 4-lea Festival Internațional UNESCO. La aceeași competiție a câștigat o medalie de argint în 1962, bronz în 1973. În acest an 1973 a primit și titlul de Artist al Poporului din Armenia. În 1988 a început o carieră internațională. A participat la realizarea coloanei sonore pentru mai multe filme, printre care „Ultima ispită a lui Hristos”, „Gladiatorul”, „Syriana”, „Blood Diamond”.

Djivan Gasparyan a realizat peste 20 de albume și a înregistrat peste 1000 de melodii la duduk, și a participat la aproape 20.000 de concerte …
Odată cu moartea lui Djivan Gasparyan, Armenia, Diaspora și dudukul armean pierd cel mai faimos ambasador.

Președintele armean Armen Sarkissian și prim-ministrul interimar al Armeniei Nikol Pașinian au adus un omagiu lui Djivan Gasparyan cu un mesaj care subliniază contribuția pe care a adus-o Armeniei acest mare maestru al duduk-ului.