Mihai Stepan Cazazian

A încetat din viață, la Cluj, pianista Nina Panieva Sebeși

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14188140_10205479635708989_1539503391205042339_oCu durere  anuntăm, că a încetat din viată, la Cluj, pianista NINA PANIEVA SEBESI, in varsta de 84 ani.

Dintr-un interviu acordat de fiul ei Karen Sebeși, ( producător la TVR Cluj și în prezent președinte al filialei UAR Cluj ) în urmă cu ceva ani aflăm că : Nina Panieva a fost singurul copil al unei rusoaice si al unui armean get-beget din Azerbaidjan, a absolvit Conservatorul din Tbilisi, orasul în care, de altfel, s-a și născut. Plecată, ulterior, la Moscova, pentru un doctorat la celebra universitate Lomonosov, l-a întîlnit pe tatăl lui Karen, student la Jurnalistica la aceeasi universitate. Ce-a urmat? Lupte imense si o poveste frumoasa, asa cum o spune Sebeși:

“Bineînteles ca tatal meu a revenit în România, a ajuns redactor la Radio Cluj, unde a si lucrat toata viata. Vroia s-o aduca si pe mama. Parintii ei n-au vrut în nici un fel s-o lase pe singura fiica sa plece. Dar a învins marea dragoste. Dupa ce a plecat mama, bunicii mei au suferit imens. Dupa o vreme, amîndoi au dorit sa vina dupa fiica lor, sa se stabileasca aici. Era însa foarte greu cu vizele. Si-au depus actele, dar între timp a decedat bunicul. A venit totusi bunica mea, care si-a petrecut ultimii ani din viata aici, la Cluj.”

Din păcate Nina nu si-a mai vizitat patria de peste 15 ani. “Plînge aproape zilnic. S-a obisnuit sa traiasca aici, îi place, dar nu-si uita radacinile. Sufera imens pentru ca nu poate sa-si viziteze rudele pe care le mai are la Tbilisi. Se suna reciproc la telefon, mai afla mama cîti dintre fostii ei prieteni si colegi de an sau cîte rude au decedat. Asta amplifica si mai mult suferinta ei.” spune în același interviu Karen.(vezi  interviul integral cu Karen Sebeși  pe http://www.cotidiantr.ro )

Inmormantare va avea loc in data de 8 septembrie 2016 ora 12 in cimitirul Házsongárd, in rit armean apostolic.
Prietenii lui Karen și conducerea U.A.R. transmit condoleanțe în aceste momente grele prin care trece.

Cu respect si dragoste să ne amintim de ea !