Redactor

A fost pusă şi sfinţită crucea de pe biserica Surp Khaci

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Săptămînalul Agos, care apare la Istanbul, în numărul său din 8 octombrie, anunţă că în cele din urmă s-a pus crucea pe biserica Surp Khaci de pe insula Akhtamar. Montarea şi sfinţirea crucii a coincis cu namazul de la Ani, organizat de imamul Devlet Bahceli, care a invitat televiziunile şi presa amintind cum cu secole în urmă Alp Aslan, cucerind Ani-ul, a dat jos crucea de pe Catedrala Surp Astvadzadzin şi a transformat-o în moschee.          Din contră, instalarea crucii a fost înconjurată de o discreţie desăvîrşită. Autorităţile au păstrat o tăcere prudentă asupra evenimentului, iar în ziua cînd s-a produs acest lucru ambarcaţiunile de pe lacul Van nu au avut voie să navigheze în zonă.

Dar tradiţia a fost păstrată. Arhimandritul Tatul Anuşian, sosind de la Istanbul, de îndată ce Patriarhatul a aflat că a fost montată crucea, a folosit schelele, care nu erau încă demontate şi, conform tradiţiei, a urcat şi a sfinţit crucea împreună cu Protoiereul Krikor Damadian, cîntînd şarakanurile prescrise după datină. Cei doi clerici au fost întîmpinaţi de doi vice-guvernatori care i-au condus cu autoturismul pînă la debarcader şi au fost imediat transportaţi cu o şalupă specială pe insulă.

După sfinţire, conform tradiţiei, Arhimandritul şi Protoiereul au ţinut o slujbă de pomenire pentru toţi clericii decedaţi, care au slujit în biserica Surp Khaci.

De menţionat că s-a pus crucea doar pe cupola principală. Celelalte cupole mai aşteaptă…

după Agos