Redactor

A fost cindva Hotelul „Langer“

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Lucrarile de reabilitare a retelelor de apa, canal si termoficare, care se desfasoara la scara mare in urbea Sucevei, au inaintat si pe zona pietonala, care continua dincolo de intersectia strazii stefan cel Mare cu strada Nicolae Balcescu, sapaturile efectuindu-se acum exact pe locul in care se afla odinioara Hotelul „Langer“.

Curtea baronului Nicolae Kapri

hotel_LangerPietrele si resturile de caramida scoase acum la iveala de sub paviment de cupa excavatorului provin din fundatiile si pivnitele suprapuse ale Hotelului „Langer“.
Demolat in anul 1982, imobilul, in care a functionat cel mai renumit han din oras, a fost initial inceput de berarul J. Leibel (care a ridicat o circiuma), constructia fiind ulterior extinsa si finalizata de armeanul Nicolae Kapri (*).
Fosta curte (resedinta) a baronului Nicolae Kapri (pe care acesta a daruit-o in anul 1808 „comunei urbane Suceava“) a devenit mai tirziu proprietatea evreului Langer, iar imobilul, amenajat corespunzator, a functionat ca han pina in perioada interbelica.
„Tuturor strainilor pentru primire comoda, orasenilor din oras pentru loc de petrecere“

La intrarea in han calatorul era intimpinat de o inscriptie care definea rolul si rostul cladirii: „Tuturor strainilor pentru primire comoda, orasenilor din oras pentru loc de petrecere“.
Cladirea cu etaj cuprindea „o sala mare de circiuma, o sala de dans, o sala de biliard, 10 camere de dormit la etaj, doua magazii boltite pentru bauturi, cinci bucatarii, o bolta (pravalie) cu doua camere invecinate, o camera pentru servitori, un grajd de zid boltit pentru 14-20 de cai, doua soproane zidite pentru calesti, doua magazii de lemne zidite, fintina de piatra, o curte pavata cu pietris si doua pivnite boltite, din zid, cu o capacitate de peste 5000 de galeti noi austriece de vin“.

„Plansee in bolta“ si „pridvoare spre curtea interioara“

Hotelul „Langer“, care avea la strada un restaurant cu cafenea, iar la etaj (unde erau si camerele de cazare) dispunea de un club cu salon prevazut cu fumoar (unde se organizau partide de carti sau biliard), avea „plansee in bolta“ si „pridvoare spre curtea interioara“.
Saloanele hotelului constituiau la acea vreme locul de intilnire al paturilor distinse ale societatii sucevene.
Presa de la sfirsitul secolului al XIX-lea pomeneste de banchetele simandicoase si de petrecerile de intimpinare a Anului Nou (cum a fost cea din anul 1888, cind „imbulzeala a fost atit de mare, incit locatiile spatioase din «Otel Langer» erau prea mici pentru a cuprinde atita public care venise sa petreaca schimbarea anului“ si unde „s-a dansat necontenit pina la cinci ore dimineata“).

Comandamentul Militar al Armatei Italiene si „Aprozar“

si in curtea interioara (in care se intra din strada pe sub o bolta inalta) se organizau baluri, serbari si intruniri electorale care se terminau adeseori cu ciomageli si ferestre sparte.
in perioada interbelica imobilul a gazduit o vreme Comisariatul Militar, iar in anul 1941 in cladire s-a instalat temporar Comandamentul Militar al Armatei Italiene.
incepind cu anii ’50 cladirea a devenit sediu pentru o serie de organizatii (Uniunea Tineretului Progresist), sau a oferit spatii pentru birourile Fortelor de Munca ori ale Cooperatiei Mestesugaresti.
Din anii ’60 pina la demolare in vechea cladire a functionat un magazin „Aprozar“, pivnitele cu bolta fiind utilizate ca depozite de mina pentru legume si fructe.

(*) Vezi textele publicate anterior „Blazonul familiei Kapri“ si „Pe urmele familiei Kapri“.

Tiberiu Cosovan

Hotelul Langer33

One Response to A fost cindva Hotelul „Langer“

  1. Ivan November 24, 2009 at 9:10 pm

    Greatings, Thank you! I would now go on this blog every day!
    Ivan