A douăzeci și noua aniversare a independenței Armeniei sărbătorită la București

La sediul Ambasadei Republicii Armenia din România, la 21 septembrie, a fost celebrată Ziua Națională a Armeniei, ținându-se seamă de toate măsurile impuse de contextul pandemic. În 1991, acest mic stat și-a redobândit independența, iar la ora actuală face parte din peste patruzeci de organizații internaționale.
Țară fără ieșire la mare, cu relief preponderent muntos, Armenia are aproape trei milioane de locuitori, dincolo de granițele sale trăind peste șapte milioane de armeni, în diaspora. Comunitatea armeană de pe pământ românesc, una dintre cele mai vechi din Europa, cu un remarcabil patrimoniu istoric și cultural are relații de prietenie și colaborare cu Armenia.
Evenimentul s-a bucurat de participarea președintelui Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a deputatului Varujan Pambuccian, liderul minorităților naționale din Parlamentul României, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, a președinților sucursalelor UAR din țară, precum Vasile Agop, Cristian Lazarovici, Sorin Silviu Gădălean și David Kulcsár și a multor personalități de origine armeană. Am remarcat, printre invitați, prezența E.S. Pavel Platona, primul ambasador al României în Armenia ( acreditat la 23 dec. 1998, ambasada s-a deschis în 1999). Alături de armeni au fost prezenți și jurnaliști de la diferite posturi de televiziune.

În alocuțiunea rostită Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București a spus:
,,Datorită tuturor restricțiilor cauzate de COVID, a trebuit să ne restrângem și recepția tradițională de Ziua Națională și să o organizăm în clădirea Ambasadei, cu o prezență foarte limitată a prietenilor și colegilor noștri.
Pentru Armenia, România este atât un partener valoros, cât și o poartă de comunicare, economică și politică către U.E., către spațiul economic și politic european. Având în vedere implicarea dinamică a României în numeroase alianțe regionale și internaționale, în special ca membru al U.E., NATO, OSCE, ONU și alte organizații internaționale, acordăm o mare importanță continuării abordării echilibrate a României în ceea ce privește soluționarea pașnică și durabilă a conflictului din Nagorno-Karabakh, aflat sub auspiciile grupului OSCE Minsk. O astfel de abordare a fost cerută din nou de România în luna iulie a acestui an, în timpul escaladării militare de la frontiera armeno-azeră.
Vizita prințului Radu în Armenia toamna trecută, la invitația președintelui Armeniei a avut o semnificație simbolică în contextul relațiilor armeno-române. Alături de alte activități, prințul a făcut o vizită la Memorialul Genocidului Armean din Țițernakaberd.
Comunitatea armeană din România a jucat este opunte în relațiile dintre Armenia și România. România găzduiește una dintre cele mai vechi comunități armene din Europa, care se mândrește cu un patrimoniu bogat și un aport activ în dezvoltarea României. Anul trecut, ambele camere ale parlamentului român au adoptat în unanimitate o lege care proclama ziua de 12 octombrie drept Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene. Acesta este încă un semn că activa comunitate armeană din România se bucură de o poziție privilegiată ca parte integrantă a societății românești, precum și ca minoritate etnică și religioasă.
Anul acesta avem plăcerea de a felicita Uniunea Armenilor din România și pe președintele acesteia, domnul Varujan Vosganian, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României și pe vicepreședintele Varujan Pambuccian, șeful grupului minorităților din Parlamentul României, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la reînființarea Uniunii. Este simbolică data la care Uniunea Armenilor s-a redeschis, la începutul anului 1990, imediat după revoluția românească din decembrie 1989.
Rămân încrezător că, având în vedere potențialul remarcabil al relațiilor noastre bilaterale, Armenia și România vor aprofunda cooperarea noastră reciproc avantajoasă și o vor ridica la un nou nivel.
Acum aș dori să-mi exprim recunoștința excepțională proprietarului legendarei fabrici de coniac Armenian Ararat, companiei Pernod Ricard și distribuitorului său exclusiv local Pernod Ricard România care oferă coniacul armean de care ne bucurăm astăzi în timpul recepției noastre.
Mulțumesc în mod deosebit Uniunii Armenilor din România și conducerii acesteia care au fost întotdeauna alături de Ambasadă și ne susțin împreună cu toți membrii comunității româno-armene și mă bucur din nou să-i felicit pentru jubileul reînființării Uniunii.’’

În cadrul acestei elegante manifestări, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la reînființarea Uniunii Armenilor din Romania Excelența Sa ambasadorul Sergey Minasyan le-a oferit un cadou memorabil cu motive armenești domnilor Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian.

La sfârșit, Excelența Sa ambasadorul Sergey Minasyan i-a înmânat jurnalistei și traducătoarei Madeleine Karacașian decretul emis de președintele Armeniei, Armen Sarkissian, prin care i se conferă medalia ,,Movses Khorenați’’ pentru contribuția sa deosebită la promovarea și dezvoltarea culturii armene.
La succesul deosebit al celei de-a douăzeci și noua aniversări a independenței Armeniei au contribuit și savuroasele preparate tradiționale.
Text și traducere de Andreea Barbu
fotografii Andreea Tănase