Arhiepiscopia Armeana

A doua prezentare a lucrărilor din proiectul general de reabilitare a Casei de Cultură Armene „Victoria și Hovsep Dudian”, privind conservarea și restaurarea cărților, manuscriselor și documentelor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arhiepiscopia Armeana din România, sub îndrumarea PS Episcop Datev Hagopian și cu grija pictorului restaurator, diacon Haik Azarian, a solicitat decontaminarea și conservarea curativă a unor cărți pe suport papetar. Într-o primă etapă, a fost efectuat studiul și analizele fizico-chimice și biologice cuprinse într-un proiect amplu de conservare curativă. În urma studiului au fost alese 27 de cărți care se aflau într-o stare de conservare precară, cu atac xilofag activ și atac biologic masiv.

Volumele se află într-o stare de conservare precară, prezintă diverse pete și murdărie aderentă prezentă în special în zona colțurilor, dar nu numai.

Cărțile au fost tratate împotriva sporilor de mucegai și atacului xilofag. Tratamentul cărților a fost realizat cu soluții optime și verificate în restaurare. Soluția contra sporilor de mucegai a fost pusă într-un creuzet (tampon de vată)  într-o etuvă  închisă etanș. Cărțile  au fost în asemenea mod tratate pentru că volumul nu va intra în restaurare imediată. Tamponul cu soluția contra mucegaiului a fost menținut în stare umedă, în așa fel ca volumul să beneficieze de vaporii soluției. Soluția contra atacului xilofag  a fost introdusă cu seringa în orificiile coperților (tăblițelor de lemn), de asemenea a fost pus un creuzet cu soluția contra atacului xilofag. Cărțile au fost ținute cu soluțiile respective aproximativ 3 luni. După acest tratament, volumele se vor desprăfui și vor fi curățate de depozitele de ceară pe volum nedesfăcut. Au fost curățate temeinic de depozitele de ceară, de praf, fire de păr, praf de mucegai  și alte reziduuri. Cărțile au fost șterse cu guma în zona colțurilor și a mijloacelor. Întreg lotul de cărți a fost desprăfuit și curățat afară, în aer liber pentru o mai bună uscare și ventilare  a lor.

Cărțile după aceste operațiuni de conservare ar trebui păstrate într-un loc cu temperatura cuprinsă între 5 și 18 grade C, și o  Umiditate Relativă UR. Cuprinsă între 45-55µ.

                                                                                              Întocmit,

                                                           Expert Restaurator

                                                              Cristina Petcu

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România