Mihai Stepan Cazazian

A doua ediţie a Şcolii de vară / “Interferenţe culturale româno-armene, mesaj pentru generaţia tânără” (25-27 iulie 2016)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

1

A doua ediție a Școlii de vară “Interferenţe culturale româno-armene, mesaj pentru generaţia tânără”, organizată de UAR sucursala Bacău, prin grija președintelui sucursalei, Vasile Agop, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Județului Bacău, Societatea de Ştiinţe Istorice din România sucursala Bacău, Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu”, Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan cel Mare” și Colegiul Naţional de Artă “George Apostu”, a luat sfârșit.
Proiectul a avut ca obiective promovarea unei strategii de comunicare interculturală, familiarizarea cu tehnici integrative de comunicare (a observa, a asculta, a întreba, a tolera, a se confirma, a face compromisuri), evidenţierea fenomenului de asculturare bilaterală, vizibil prin împrumutarea unor elemente de la cultura armeană, dezvoltarea competenţei de comunicare interculturală și asumarea unor strategii comunicative complexe (colaborarea interlocutorilor, crearea unui spirit pozitiv în echipă, adaptarea interacţională, vorbirea simplă, evitarea structurilor negramaticale).
Timp de trei zile elevi și profesori, membri ai comunitații armene din Județul Bacău și invitați au participat la sediul UAR Bacău din strada Oituz nr. 54 și la Pensiunea “Perla” la activități organizate pe ateliere coordonate de specialiști în armenologie, au parcurs veacuri de istorie și cultură armeană, au învățat să vorbească și să scrie în limba armeană, au cântat cântece armenești, au încercat să cânte la “duduk” și au dansat dansuri tradiționale armenești. La organizarea Școlii de vară au contribuit profesorii băcăuani Ficuță Dumitru, Sebastian Bunghez, Simona Baicu, Mihai Balan, Emil Stancu, Mugurel Noiman s.a.

7
Atelierul nr. 1 coordonat de Arsen Arzumanyan, doctor în științe politice, a susținut în fața celor prezenți o prezentare privind geografia, istoria, alfabetul şi limba poporului armean; comunitatea armeană din România, personalităţi armene în istoria şi cultura poporului român.
Arsen Arzumanyan s-a născut în Erevan, pe 24 aprilie 1989. Între anii 2005-2011 a urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale din Universitatea de Stat din Erevan unde a obținut licența și apoi masteratul. Înainte să vină în România, a învățat și la Școala diplomatică a MAE din Republica Armenia. A participat la multe seminarii și școli de vară în Armenia, Siria, Polonia, Republica Moldova. În afară de două dialecte ale limbii sale materne (occidentală și orientală), el vorbește limbile română, engleză, rusă și arabă. Între anii 2010-2011, Arsen a fost expert în Departamentul Relațiilor Externe al aparatului Guvernului Republicii Armenia. În anul 2013 a fost consilier personal al ministrului economiei al României. Din 2014, el lucrează la Uniunii Armenilor din 4România, fiind corespondent de presă și coordonator pe relația UAR cu instituții din Armenia și Diaspora armeană. După un an pregătitor de limba română la Universitatea din București, a început doctoratul, în 2012. Arsen Arzumanyan a fost doctorand al facultății de Științe politice a Universității din București, și-a susținut în anul 2015 teza de doctorat întitulată “Comunitatea armeană din România: prezervarea moştenirii unei minorităţi naţionale”. Teza tratează rolul și importanța comunității armene în viața politică, economică și culturală a Principatelor române, apoi și a României unite, începând de secolul X până în zilele noastre.
Atelierul nr. 2 a fost coordonat de Gilbert Kechmanian, personalitate charismatică, francez prin educație și român prin naturalizare care, într-o limba română cu inflexiuni pariziene a vorbit despre tradiţiile, obiceiurile, sărbătorile și gastronomia specifice poporului armean.
Atelierul nr. 3 a fost prezentat de profesoara de muzică Georgeta Kechmanian, absolventă a Conservatorului din București și a fost consacrat muzicii tradiţionale armene. Elevii prezenți au învățat cu ajutorul partiturilor cântecele Yeraz şi Azkayin Orhnerk.
Atelierul nr. 4 a fost coordonat de coregrafa Bela Martikian și a avut drept obiectiv învățarea unor dansuri tradiţionale armeneşti precum Vartavar şi dansul miresei. Profesoara Bela Martikian provine dintr-o familie de armeni venită în România din Grecia. A înființat ansamblul de dansuri armenești „Vartavar” în anul 2001 și a participat de atunci la diferite spectacole și evenimente culturale, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Coregrafiile ansamblului sunt inspirate din dansurile tradiționale armenești, cum ar fi: Kochari, dansul lalelelor, dansul miresei, Yarhushta, Vardavar, Sayat nova, Uzumdara, s.a.

3
De un succes remarcabil s-a bucurat cursul de limba armeană continuat în cea de-a doua zi a Școlii de vară susținut de Arsen Arzumanyan, vorbitor fluent al limbii române (deși a poposit doar cu cinci ani în urmă în România, venind din Erevan)
În ultima zi participanții au răspuns la întrebări despre geografia, istoria, cultura și limba armenilor, au cântat și dansat armenește.
Un moment special a fost atelierul gastronomic unde copii și adulții au pregătit specialități din bucătăria armenească precum taboulet şi geagic, pe care le-au degustat apoi toți participanții.

5

Momentul final a activității de vacanță a fost sărbătoarea Vartavar, “sărbătoarea apei” sau “bătaia cu apă”, tradiţie veche la armeni care în Calendarul Bisericii Armene poartă numele de Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos. Pe muzică tradițională armenească, dintre care o melodie a fost și cea specifică evenimentului, profesori, copii, invitați, români și armeni, au dansat împreună, au învătaţi pașii pentru această melodie. Ziua a fost presărată cu distracţie şi voie bună, cântece și jocuri. Ziua lui cuptor a fost mai puțin dogoritoare după ce copii au dansat și s-au bătut cu apă rece.

Toți participanții și-au luat rămas bun cu regretul că întâlnirea lor admirabilă a fost prea scurtă și cu promisiunea că următoarea Școală de vară va dura cel puțin o săptămână.
La cererea elevilor Arsen Arzumanyan, care a câștigat inimile copiilor, a rămas încă o zi la Bacău pentru a termina de predat literele alfabetului armean.
S-a convenit asupra unor viitoare proiecte, între care înfrățirea Bacăului cu un oraș din Armenia, înființarea unui ansamblu de dansuri armenești la Bacău, organizarea unui curs de limba armeană, ș.a.

Prof. Dumitru Ficuţă
Colegiul Naţional “Gheorghe Vrănceanu”,6

One Response to A doua ediţie a Şcolii de vară / “Interferenţe culturale româno-armene, mesaj pentru generaţia tânără” (25-27 iulie 2016)

  1. Florin Simion Egner August 16, 2016 at 2:05 pm

    Felicit?ri!