Mihai Stepan Cazazian

Karen Avakian este multiplu campion la natație, la doar 9 ani: „Nu știu dacă voi înota pentru România sau Armenia la Olimpiadă”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 A doborât un record vechi de 44 de ani și a fost la Sport Total FM!

Karen Avakian are doar 9 ani, este multiplu campion la natatie, iar in cadrul Cupei Andrei Nicolescu a doborat un record vechi de 44 de ani la proba de 100 metri crowl. Pustiul a scos un timp record si a fost prezent sambata, de la ora 16:00, in studioul Sport Total FM, in calitate de invitat al emisiunii „Liga de weekend”, pentru a impartasi performantele sale.

Micul inotator a fost descoperit si crescut de catre clubul Aqua Sport Bucuresti, fiind antrenat in prezent de Armand Grecu si Mircea Purcaru. Karen, jumatate roman si jumatate armean, a fost selectat in cantonamentul „In cautarea viitorilor campioni”, organizat de Camelia Potec si ajuns in acest an la a patra editie.

„Tinand cont ca la fotbal te ranesti, am ales sa inot. Am inceput la 5 ani si jumatate. Antrenorul meu mi-a spus ca am batut un record si eu mi-am zis „Bravo mie”. Inot in fiecare zi. Au mai fost zile cand am luat pauza, te solicita foarte mult sportul asta.

Un copil care se uita la Olimpiada la televizor zice ca nu o sa ajunga niciodata.

Tatal meu este de multi ani in Romania, a cunoscut-o pe mama in liceu. M-am botezat in Armenia, dar m-am nascut in Romania.

Imi place fotbalul, mi-ar placea sa il practic daca nu ar exista accidentarile. Imi mai plac si tenisul, baschetul si voleiul. Tin cu Steaua (n.r. FCSB) si imi place Messi.

In cantonament ne-am descurcat foarte bine. Inotam, facem doua antrenamente pe zi si este mult mai greu. Facem incalzirea afara, dupa aceea in apa, apoi incepem antrenamentul greu. Pe la sapte ani, am avut primul concurs sau al doilea si am urcat pentru prima data pe podium, pe locul 3. Apoi, au venit concursurile mari, unde am luat si locul I.

La scoala ma descurc foarte bine, nu am avut niciodata un „B” pana acum. Sunt in clasa a III-a. Imi place matematica, educatia fizica. Nu am timp liber, ma duc la scoala dupa aceea la antrenament, vin acasa mananc si ma culc. In weekend ma mai joc la calculator CS GO sau ma duc in parc. Citesc. Am citit „Harry Potter”, dar nu mi-a placut. „Clementina” mi-a placut si „Jurnalul unui pusti”.

Lucrez si cu un psiholog, cu Andreas Hniatiuc. Imi spune sa nu am emotii la concursuri, sa am incredere in mine. Imi place sa mi se vorbeasca frumos, cu respect. Mi-a spus ca daca o sa ajung la Olimpiada va trebui sa aleg cu ce tara voi concura si nu stiu daca voi inota pentru Romania sau Armenia. Cred ca voi trage pentru Romania”, spune Karen Avakian.

ascultă interviul cu Karen la sptfm.ro