Arsen Arzumanyan

În 6 aprilie se împlinesc 135 de ani de la nașterea marelui armenolog Hagop Djololian Siruni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 6 aprilie se împlinesc 135 de ani de la nașterea marelui armenolog Hagop Djololian Siruni, una dintre personalitățile de referință ale armenologiei, cu o contribuție uriașă la cercetarea istoriei comunității armene din România și, în general, la studiile armenești.

Siruni s-a născut pe 6 aprilie 1890 în orașul Adabazar, în Imperiul Otoman. Și-a petrecut anii de adolescență și tinerețe la Constantinopol, unde a studiat la școlile „Esayan” și „Kedronakan”, continuându-și educația la Facultatea de Drept a Universității din Constantinopol. A publicat volume, a realizat traduceri și a colaborat cu elita armeană a vremii, din care a făcut și el parte.

În 1908 și 1913 a fost întemnițat pentru scurt timp din motive politice. În primii ani ai Genocidului Armean, între 1915 și 1918, s-a ascuns într-o casă din Constantinopol, evitând astfel soarta tragică a colegilor săi de breaslă, precum Daniel Varujan, Siamanto și mulți alții.

În 1922, pentru a scăpa de un nou val de arestări, s-a stabilit în România, unde a desfășurat o activitate amplă în domeniul armenologiei. Din nefericire, activitatea sa a fost întreruptă timp de un deceniu, după ce, la 27 decembrie 1944, a fost arestat sub acuzații nefondate de activitate antisovietică. Între 1945 și 1954 a fost deportat în Uniunea Sovietică, petrecând o parte din acești ani în Armenia Sovietică, dar majoritatea timpului în închisorile sovietice.

După revenirea în România în luna ianuarie a anului 1955, și-a reluat activitatea intensă în domeniul armenologiei. A vizitat de mai multe ori Armenia, unde a susținut prelegeri și conferințe.

Siruni a decedat pe 7 aprilie 1973, lăsând în urmă o moștenire inestimabilă, constând în numeroase scrieri, redactate, în principal, în armeană și română. La ceva timp după moartea sa, aceste materiale au fost predate Arhivelor Naționale ale României, unde au fost organizate în două fonduri distincte: nr. 2125 și nr. 2837. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

Arsen ARZUMANYAN

P.S. În arhiva lui personală am găsit un certificat din 28 ianuarie 1941, eliberat de Uniunea Armenilor din România lui H. Dj. Siruni, prin care se atestă că el este de origine și de religie creștină armeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *