Redactor

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită la sediul Sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbătă 8 martie cu prilejul, Zilei Internaționale a Femeii, la sediul Sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România (UAR) membrii comunității noastre s-au întâlnit pentru a sărbătorii  cu prețuire, respect si iubire doamnele din comunitate. Festivitatea a început cu o mica prelegere in care sărbătoritele, care au devenit foarte atente, au putut afla una din versiunile propuse de inteligența artificială (AI) pentru marcarea acestui eveniment. Buna dispoziție si freamătul specific evenimentului au revenit însă de îndată ce, buchețelele de lalele si cadoul simbolic, au luat locul cuvintelor. Freamătul si bucuria reîntâlnirii, au ajuns să se catalizeze într-o concluzie împărtășită de toți participanții la eveniment, doamnele ar trebui sărbătorite mai des si chiar cu o anumită regularitate pe tot parcursul anului, cu precizarea de rigoare: odată in an totuși si bărbații…..

Ca de fiecare data la evenimente de sărbătoare, gospodinele și-au etalat bunătățile culinare, evenimentul devenind astfel un eveniment caracteristic familial.

Să amintim cu acest prilej, cum se sărbătorește această frumoasă zi pe mapamond.

Exista de exemplu in Vietnam obiceiul ca, nu doar pe 8 martie, ci și pe 20 octombrie să se sărbătorească o zi specială a femeii, ziua de 20 octombrie fiind creată special pentru a omagia femeile vietnameze.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită mai ales în Europa, SUA și Asia. În SUA studenții organizează petreceri pentru colegele lor, iar frenezia cumpărăturilor se apropie de cea de Valentine’s Day.

Este un obicei special pentru bărbații italieni, să ofere aranjamente florale cu mimoză galbenă de Ziua Femeii. Mimoza simbolizează puterea și solidaritatea feminină și a fost un simbol al sărbătorii încă din anii 1940.

Francezii preferă in această zi să ofere, crinii și lăcrămioare doamnelor, dar acest eveniment, este marcat in multe orașe din Franța prin marșuri unde femeile se adună pentru a-și exprima susținerea pentru egalitate și justiție socială. În Argentina, Ziua Femeii este sărbătorită aproape în forma sa originală, in această zi femeile demonstrează pe străzi pentru a le fi respectate drepturile. În China, femeile primesc adesea o jumătate de zi liberă de la serviciu pentru a se relaxa sau a sărbători. Magazinele oferă reduceri și promoții speciale pentru a atrage femeile la cumpărături. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată și de femeile turce. Pentru a marca această ocazie, ele participă la diverse întâlniri sociale, ies la restaurant pe 8 martie și au ”dreptul” de a beau, fără prezența bărbaților.

Un original și interesant „obicei” este faptul că, în fiecare an, în această zi, guvernul taiwanez publică rezultatele unui studiu statistic privind dimensiunea taliei locuitoarelor din insulă, împreună cu un avertisment cu privire la pericolele obezității.

În Europa Centrală și de Est, inclusiv în țara noastră, este de asemenea un obicei ca domnii să le ofere doamnelor din viața lor flori și ciocolată. În primul rând in cadrul familiei și colegelor de serviciu, dar mulți se gândesc și la doamnele pe care știu că le vor întâlni în acea zi, fiind pregătiți cu un buchet de flori sau un mic cadou și pentru ele.

Dacă vă aflați cumva pe data de pe 8 martie în capitala Armeniei, Erevan, veți vedea băieți tineri împărțind flori femeilor și fetelor pe străzi, ca parte a activităților de sărbătoare organizate de autorități. Uneori, municipalitățile organizează și concerte sau spectacole live pe străzi. Companiile organizează întâlniri corporative, pub-urile și cafenelele organizează petreceri și evenimente, iar restaurantele sunt aproape întotdeauna pline.  De asemenea, a devenit recent o tradiție pentru multe organizații pentru drepturile femeilor și grupuri civice să, organizeze un marș în această zi. Prin aceasta, ele doresc să evidențieze, scopul real pentru care a fost instituit sărbătoarea – recunoașterea drepturilor femeilor și calea pe care au parcurs-o de-a lungul istoriei.

 În timp ce restul lumii marchează doar o zi, Armenia a dedicat o lună întreagă pentru sărbătorirea femeilor! Ziua de 8 martie marchează începutul, iar luna se încheie cu sărbătorirea pe 7 aprilie, a zilei maternității și a frumuseții. În timp ce ziua de 8 martie este dedicată tuturor femeilor, ziua de 7 aprilie este dedicată în special aprecierii si sărbătoririi mamelor armence.

In concluzie, ideea de a sărbătorii doamnele mai des, in cadrul comunității, ar putea fi luată in considerare la modul concret….La mulți Ani tuturor domnișoarelor si doamnelor de pretutindeni.

Paul ANCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *