Mihai Stepan Cazazian

Dansul ca artă de comunicare:  participarea ansamblului „Vardavar” la festivalul internațional din Dubai

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 14-19 noiembrie, ansamblul de dansuri armenești  „Vardavar” al Uniunii Armene din România, sub conducerea talentatei coregrafe Bela Martikian, a participat la un festival internațional, care a avut loc într-unul dintre cele mai uimitoare și moderne orașe ale lumii – Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Acest eveniment a reunit sub egida sa reprezentanți ai culturilor din diferite țări, demonstrând diversitatea tradițiilor prin dans și muzică.

Participarea la un eveniment internațional de o asemenea amploare a fost o ocazie importantă de a prezenta cultura armeană pe arena internațională, de a ne face cunoscuți pe noi și cultura noastră în lume. Toate acestea au devenit realitate cu sprijinul deosebit al președintelui Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian.

Festivalul a fost organizat prin eforturile comune ale „N Studia” din Georgia și a Centrului Cultural Armean „Kamurj”, cu scopul de a dezvolta arta tradițională și a promova răspândirea acesteia. A fost o interacțiune culturală unică, o platformă care a unit identitatea și coloritul național. Fiecare ansamblu nu a fost doar un participant, ci un adevărat ambasador al propriei țări, dezvăluindu-și cultura prin dans și muzică. 

Programul festivalului a inclus, de asemenea, tururi ghidate ale locurilor minunate și emblematice din Dubai. Unul dintre momentele remarcabile a fost safariul în deșert, care a oferit participanților o experiență de neuitat.  Sub un apus magic, însoțiți de o caravană de cămile, participanții au călătorit adânc în deșert, unde s-au bucurat de un spectacol arăbesc aromat cu dansuri și muzică naționale. În schimb, trupele și-au prezentat, de asemenea, spectacolele. A fost uimitor cât de divers și unic poate fi limbajul unei culturi, mai ales atunci când este reprezentat prin dans și muzică națională.

Vizitele la alte obiective ale orașului au fost, de asemenea, impresionante. Participanții au vizitat ,,Miracle Garden”, un parc incredibil unde se găsesc cele mai rare aranjamente florale și ,,Global Village’’, un loc care a reunit numeroase pavilioane reprezentând țări din întreaga lume. Acest colț cultural a fost o completare perfectă a temei festivalului devenind, de asemenea, o oglindă a scenei festivalului.

Un eveniment important a fost vizita la comunitatea și școala armeană din Dubai. Școala, care păstrează cultura armeană de peste 20 de ani, a avut un rol important în educarea generațiilor . Am fost întâmpinați cu căldură de reprezentanții comunității, iar membrul ansamblului ,,Vardavar’’ David Karamyan  i-a emoționat pe toți recitând o poezie profundă despre dragostea pentru patrie. Aceste momente ne-au reamintit importanța păstrării tradițiilor, limbii și culturii noastre în afara patriei, indiferent  de reședință.

O seară pe o barcă care naviga prin Golful Dubai a fost fără îndoială cel mai emoționant moment al festivalului.  Sub cerul înstelat, înconjurați de luminile orașului, participanții au cântat și dansat de neuitat, ca și cum s-ar fi unit cu ecourile apelor Golfului Persic. A fost simbolic și, în același timp, emoționant modul în care culturi diferite se pot uni și pot deveni o singură inimă care bate pentru toți.

Festivalul s-a încheiat cu un concert grandios la Teatrul ,,Toda Digital Arts’’. Fiecare spectacol a fost însoțit de aplauze și ovații din partea publicului. Atmosfera din sală era plină de bucurie și admirație. La sfârșitul festivalului, conform tradiției, coregrafii și participanții au primit diplome și certificate de apreciere pentru contribuția lor la dezvoltarea tradițiilor culturale și pentru nivelul înalt de pregătire. Participanții, la rândul lor, au primit cupe și diplome, care au devenit un simbol al contribuției lor la acest eveniment unic.

Ansamblul „Vardavar” își exprimă mulțumirea  față de comunitatea armeană din România, condusă de Varujan Vosganian. Sprijinul lor a fost și rămâne baza tuturor realizărilor noastre. Datorită eforturilor lor, ansamblul de dans are posibilitatea nu numai de a participa la evenimente, ci și de a reprezenta cu mândrie cultura armeană la înalte foruri internaționale. Această preocupare constantă și credința în misiunea noastră ne inspiră să mergem mai departe în transmiterea istoriei și tradițiilor bogate ale poporului armean prin dans. Fără participarea reprezentanților comunității, multe dintre eforturile noastre nu ar fi posibile și le suntem recunoscători pentru contribuția lor valoroasă la conservarea moștenirii noastre.

Ansamblul mulțumește, de asemenea, coregrafei Bela Martikian. Priceperea, dedicarea și dragostea ei pentru artă inspiră și ghidează fiecare pas al ansamblului. Datorită talentului și încrederii ei în fiecare dintre noi, ansamblul atinge noi culmi.

Dansul și muzica sunt limbaje universale care pot uni oamenii, chiar dacă sunt diferențe geografice, lingvistice și culturale. Participanții la festival au demonstrat că arta nu cunoaște granițe.

Nare Karapetyan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *