EGIPT | Festivalului Internațional de Film al Țărilor Mediteraneene de la Alexandria
Actrița Nelly s-a aflat in centrul atenției la actuala ediție a Festivalului Internațional de Film al Țărilor Mediteraneene de la Alexandria care s-a desfășurat în perioada 1-5 octombrie și la care am participat în calitate de membru al juriului la secțiunea dedicată scurtmetrajelor pentru copii.
Față de Lebleba care dorește să fie privită ca actriță egipteană iată că Nelly, verișoara lui Lebleba mi-a lăsat o cu totul altă impresie. La al meu salut în armenește “barev” ea mi-a răspuns tot in armenește. O adevărată celebritate în Egipt și țările arabe, Nelly m-a uimit cu naturalețea și eleganța sa. Și frumusețea sa, indifent de vârstă. Ea este mândră de originile sale armenești.
Nelly Artin Kalfayan mai cunoscută doar sub mononimul ei Nelly, este o actriță, cântăreață, dansatoare, personalitate de televiziune și animatoare din Egipt.
Nelly s-a născut în 1951 într-o familie armeano-egipteană din Cairo. Ea este sora mai mică a lui Feyrouz, o cunoscută actriță copil și o verișoară a lui Lebleba, o altă cunoscută actriță de film egipteană, care este puțin mai în vârstă decât ea. ( citește mai mult aici )
Președintele festivalului este Amir Abaza, iar noua directoare artistică Ghada Chahin. Actrița franceză Marianne Borgo, care a fost răsplătită la ediția din 2022 cu “Premiul pentru intreaga sa carieră” a revenit la actuala ediție ca membru al juriului. Cu ea in juriul filmelor de scurtmetraj au fost Giusy Buemi, organizatoarea Festivalului de Film African de la Verona, și Roaa Elmadany, producătoare de film din Arabia Saudită. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat scurtmetrajului “I came from the sea” de Feyrouz Setha. Alte două premii acordate: “Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar” filmului “Still grieving” în regia lui Carl Haddad și “Premiul Juriului” scurtmetrajului de animație “Hide and seek”.
Vizionările a avut loc în Alexandria în cinematograful din incinta unui mall. Conferințele de presă s-au ținut la Hotelul Helnan Mamoura unde au fost cazați și majoritatea participanților. Invitații din străinătate au fost cazați conform protocolului la cel mai frumos hotel din Alexandria. Hotelul Palestinian este un superb hotel de 5 stele din incinta parcului regal Montazah. Festiva ceremonie de deschidere s-a ținut la renumita Bibliotecă Alexandrina, iar gala de decernare a premiilor la Hotelul Hilton. Țara invitată a fost la actuala ediție Italia. Cu această ocazie Isabella Adriani o actriță nesemnificativă dar care am avut norocul să o cunoasc la Veneția a fost onorată cu Premiul Carierii. Un al doilea premiu pentru intreaga carieră a fost atribuit actriței franceze Anne Parillaud, cunoscută pentru filmul “Nikita”. În 1991 ea a primit un Cezar pentru cea mai bună actriță pentru “Nikita”.
Cu mine în juriu se aflau jurnalistul tunisan Mohamed Allal, directorul Festivalului Internațional de Film al Țărilor Mediteraneene din Annaba și actorul egiptean Sameh Hussein. Am fost cu toții profund impresionați de scurtmetrajul francez de animație “Lola and the sound piano”, atât de ingeniozitatea regizorului Augusto Zanovello un adevărat maestru stop animation cât și de mesajul filmului.
Lola este sora mai mare a lui Simon, un băiat în vârstă de cinci ani, autist, care trăiește într-o lume a lui. Este greu de comunicat cu el. Ea observă cât de sensibil este el la zgomote. Împreună cu prietenul ei Rolih, ea decide să construiască o mașină de zgomot pentru a putea comunica cu fratele ei mic. O emoționantă poveste de incluziune răsplătita cu premiul pentru “Cel mai bun film de animație”.
În “A short film about kids” răsplătit cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj narativ”, visul unor copii este de a vedea marea. Doar că între ei și mare se află un zid, acești copii fiind palestinieni trăiesc în Gaza. Ingenioși, ei vor găsi soluția de a-și petrece o zi la mare.
Al treilea premiu al juriului a fost atribuit scurtmetrajului palestinian “Nya”.
Un film care câștigase multe premii și despre care îmi vorbise Ghada Chahin este filmul regizorului grec Michael Hapeshis. Acesta împreună cu impresionanta sa actriță principală a prezentat noul său film “The asylum seekers” la Alexandria. Performanța actriței cipriote Maria Michael este bulversantă, atrage spectatorul cu o privire magnetică.
Totuși președinte juriului s-a opus celorlalți jurați. Yousry Nasrallah, un regizor foarte respectat in Egipt este omniprezent la festivalurile din Egipt, recent la Festivalul de Film din El Gouna. Trecutul său este glorios, dar filmelor sale actuale (ultimul datează din 2022) le lipsește ingeniozitatea. Totul ține de contacte în Romania cât și în Egipt. Ar fi timpul ca noua generație să înlocuiască establishment-ul învechit. Cu el in juriul pentru lungmetrajele internaționale era actrița Angelique Cavallari, italiancă de origine, stabilită la Paris.
Premiul “Nour Cherif” pentru cel mai bun film arab a fost decernat remarcabilului film tunisian „Take My Breath” care va reprezenta țara la premiilor Oscar în 2025. Remarcabil în sensul că viața cotidiană, de altfel plină de obstacole pentru persoanele intersex, pe care regizoarea Nada Mezni Hafaiedh ne-o prezintă, este complet necunoscută spectatorilor. În rolul principal actrița Amina Ben Smail, impresionând juriul. Acesteia i-a fodt acordat premiul pentru “Cea mai bună interpretare feminină”. Protagonista Shams, în vârstă de 23 ani este o persoană hermafrodită care trăiește într-o societate ostilă. Ea luptă pentru dreptul la iubire, pentru a fi acceptanță și dreptul la identitatea aleasă, de femeie. Cu premiul pentru “Cea mai bună interpretare masculină” a fost răsplătit actorul tunisian Majd Mastoura pentru performanța sa în filmul „Dincolo de munți/ Behind the mountains”, unde s-a remarcat în interpretarea unui bărbat care visează să zboare.
Premiul pentru “Cel mai bun scenariu” i-a revenit croatei Jelena Baljan pentru filmul „Celebration”, deoarece filmul îmbină cu pricepere diferite momente din viața protagonistei și reușește să surprindă spectatorul.
În ceea ce privește premiul “Pentru cel mai bun regizor” cu acesta a fost răsplătit croatul Bruno Ankovic pentru realizarea peliculei „Celebration”, iar cu premul pentru “Cel mai bun film de debut” a fost răsplătită regizoarea croată Una Junjak pentru filmul „Picnic”, în care abordează probleme sociale.
Și în filmul polonez “Song of the Goats” protagonistul filmului este în căutare de identitate și rost în viață.
Filmul regizat de Andrzej Jakimowski a convins atât publicul cât și juriul. Regizorul a fost răsplătit cu Marele Premiu al festivalului la categoria lungmetraje. Trofeul i-a fost înmânat de actrița Nelly. Aceasta, de origine din Irak este stabilită în Cairo și foarte cunoscută în Egipt, având un milion de followers pe Facebook și Instagram. Premiera internațională a filmul câștigător a avut loc în 2023, constituind filmul de deschidere al Festivalului de Film de la Varșovia.
Alice KANTERIAN