Mihai Stepan Cazazian

EREVAN | Marele dramaturg Eugen Ionesco omagiat în cadrul Întâlnirilor Teatrale Francofone

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Întâlnirile teatrale francofone în Armenia, ajunse la a VI-a ediție, este un eveniment cultural de prestigiu, organizat de Asociația de teatru francofon AVANT-SCЀNE din Armenia care anul acesta s-a desfășurat la Erevan, în perioada 4 – 8 noiembrie, fiind dedicat operei marelui dramaturg Eugène Ionesco sub titlul „Eugen Ionescu: Fenomenul atemporal al Absurdului”.  Cu acest prilej a fost invitat Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava care a prezentat, în data de 7 noiembrie, spectacolul „Cântăreața Cheală”, pe scena Teatrului Artistic „Mher Mkrtchyan” din Erevan.

„Cântăreaţa Cheală” este piesa care l-a consacrat pe Eugène Ionesco ca reprezentant al teatrului absurdului și a avut premiera pe scena teatrului de la Suceava în 2021, fiind montată de regizorul Alex Bogdan.

Din distribuție fac parte: Cătălin Ştefan Mîndru, Clara Popadiuc, Delu Lucaci, Cosmin Panaite, Diana Lazăr, Răzvan Bănuț și copiii Tamara Ursache și Răzvan Bocăneț. Traducerea piesei este semnată de Vlad Russo și Vlad Zografi, scenografia aparține lui Tudor Prodan iar muzica lui Mischa Blanos.

Programul evenimentului a inclus și o conferință internațională cu tema „Dimensiunile spațio-temporale și sociale în arta și filozofia lui Eugene Ionescu”, la care au participat invitați de seamă din România și din alte țări cum ar fi: Daiana Theodora Cuibuș – director al Institutului Limbii Române, Cristina Alice Toma – lector de limba română la Universitatea liberă din Bruxelles, Cristina Rusiecki – critic de teatru, profesor asociat la Facultatea de Litere – Universitatea din București și Facultatea de Teatru din cadrul UNATC București, lector univ. dr. Cătălin D. Constantin – profesor asociat la Facultatea de Litere – Universitatea din București.

Ambasadorul României în Armenia E.S. Cornel Ionescu a avut intervenții în deschiderea conferinței internaționale menționate și a piesei jucate de artiștii români. Ambasada României a oferit pe 5 noiembrie un cocktail la care au fost invitați reprezentanți ai organizațiilor implicate în eveniment, ai autorităților armene, corpului diplomatic, artiști, cadre universitare, reprezentanți ai societății civile și ai comunității române de la Erevan.

Evenimentul a fost susținut de Organizația Internațională a Francofoniei în parteneriat cu Universitatea de Stat Valery Brusov din Erevan, Institutul de Teatru și Cinema de Stat din Erevan, Universitatea Franceză în Armenia, Institutul Limbii Române, Facultatea de Litere a Universității din București, Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale, Ambasadele României și Franței la Erevan, Institutul Francez, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava.

Din comunicatele de presă publicate de Teatrul „Matei Vișniec” și Ambasada României la Erevan.

Fotografii pagina de facebook Ambasadei României

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *