Răspunsul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la scrisoarea rețelei Friends of Armenia din septembrie
Stimate domnule Rasmussen,
Aș dori să vă mulțumesc dvs. și cosemnatarilor dvs. din Rețeaua Friends of Armenia pentru scrisoarea dvs. care evidențiază importanța vitală a consolidării relațiilor UE-Armenia.
Atât UE, cât și Armenia s-au angajat ferm să consolideze și să aprofundeze relațiile, după cum a fost confirmat la cel de-al cincilea Consiliu de parteneriat UE-Armenia din 13 februarie 2024. Guvernul Armeniei a luat decizii importante pentru a se apropia de UE și merită sprijinul nostru. În acest scop, lucrăm la un nouă UE-Armenie Agenda, de parteneriat ca un cadru ambițios pentru a stimula cooperarea noastră în toate dimensiunile. După cum observați în scrisoarea dumneavoastră, la 9 septembrie 2024, Comisia a lansat oficial Dialogul privind liberalizarea vizelor cu Armenia, ca răspuns la Cererea armeană.
Sunt personal angajată să asigur sprijinul nostru susținut pentru Armenia, pe măsură ce aceasta avansează în eforturile ei de reformă și își consolidează și mai mult democrația. La 5 aprilie 2024, am găzduit o întâlnire trilaterală UE-SUA-Armenia în prezența Înaltului Reprezentant/vicepreședinte, dr. Josep Borrell Fontelles, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, dl Antony Blinken, și a primului ministru al Republicii Armenia, domnul Nikol Pashinyan. Întâlnirea a subliniat angajamentul UE-SUA de a sprijini suveranitatea, democrația, integritatea teritorială și reziliența socio-economică a Armeniei.
Din partea UE, acest lucru este susținut în special de Planul de reziliență și creștere, în valoare de 270 de milioane EUR.
domnul Anders Fogh Rasmussen
Fost secretar general al NATO
Fost prim-ministru al Danemarcei
În iulie, Consiliul a adoptat prima măsură de asistență pentru Armenia în cadrul Facilității Europene pentru Pace, menită să consolideze capacitățile forțelor armate armene și să sporească reziliența Armeniei. În paralel, Misiunea UE în Armenia și-a extins personalul și activitățile de monitorizare pe teritoriul Armeniei, crescând capacitatea sa de a contribui la securitatea umană pe teren și de a sprijini construirea încrederii.
De asemenea, ne sporim sprijinul mai larg pentru reforma sectorului de securitate din Armenia.
O Armenie mai stabilă înseamnă un Caucaz de Sud mai stabil. Obiectivul nostru final este de a promova pacea și stabilitatea în regiune. Din acest motiv, UE va continua să depună eforturi pentru a sprijini procesul de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan și va fi gata să sprijine în continuare Caucazului de Sud odată ce va fi încheiat un tratat de pace.
Cu sinceritate,
Ursula von der Leyen