Redactor

Anora, Palme d’Or 2024, în premieră națională la „Les Films de Cannes à Bucarest”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest a revenit pentru cea de-a XV-a ediție, între 25 octombrie și 3 noiembrie, oferind publicului român ocazia de a viziona, în premieră în România, cele mai noi și aclamate filme din cinematografia mondială. 

Vă prezentăm mai jos articolul apărut în Observator Cultural ( nr. 1209) semnat de Alice Kanterian despre Festivalul de la Cannes din acest an.

Festival de Cannes. Palme d’Or pentru Sean Baker

„Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frînt inimile, tuturor“, a declarat președinta juriului, realizatoarea americană Greta Gerwig, pe 25 mai, înainte de a-i înmîna premiul suprem lui Sean Baker.

Anora este al optulea film din cariera cineastului american. Sean Baker, ultimul regizor „indie“, într-adevăr independent al Statelor Unite, regizorul filmelor TangerineThe Florida Project și Red Rocket, un explorator empatic al societății americane, un observator plin de compasiune a persoanelor marginalizate, cîștigă rîvnitul Palme d’Or, pe care îl dedică tuturor lucrătorilor sexuali. „Această victorie este dedicată tuturor lucrătorilor sexuali din trecut, prezent și viitor“.

Un festival în care nuditatea, chiar și pe cea frontal, o întîlnim pretutindeni. În The Substance, un body horror film semnat de Coralie Fargeat, răsplătit în 25 mai cu ocazia galei laureaților cu premiul pentru cel mai bun scenariu, iar Demi Moore, una dintre actrițele principale, ar fi meritat și trofeul pentru cea mai bună performanță artistică.

Acea dedicație a lui Sean Baker probabil că uimește, dar poate fi interpretată ca un fel de branding al acestei a 77 ediții a festivalului, doarece majoritatea filmelor explorează sexualitatea. La suprafață, căci de fapt este vorba de înlăturarea stigmatului, este vorba de demnitate. Fie ea transgender, ca în filmul Emilia Perez de Jacques Audiard, cu o impresionantă performanță a celor patru actrițe Karla Sofía Gascón, Zoe Saldana, Selena Gomez și Adriana Paz, răsplătite de altfel în ansamblu cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Patru actrițe premiate este o noutate la Cannes. În plus, e pentru prima oară în istoria festivalului cînd o femeie transgender este recompensată cu acest prestigios trofeu. Actrița spaniolă Karla Sofía Gascón a dedicat premiul „tuturor persoanelor trans care suferă“.

Revenind la cîștigătorul Palme d’Or, noul filmul lui Sean Baker, intitulat Anora după numele de scenă a lui Ani, protagonista filmului, este o comedie feministă care prezintă nu doar stilul de viață din Brooklyn, unde se petrece acțiunea, ci și diversele comunități care populează acest cartier multietnic. Anora este un film care cuprinde două culturi, cea rusă și americană, citeam undeva. Incorect, filmul explorează de fapt trei culturi. Se adaugă cea armeană: se vorbește armenește, și sînt chiar prezentate tradițiile armenești într-o scenă care are loc într-o biserică armenească. Doi dintre gangsteri sînt armeni, misiunea lor este de a o înlătură pe Ani, și de a anula căsătoria cu Vanya. Nu este de mirare că latura armeană este inclusă în film, ideea în sine de a plasa acțiunea în sînul comunității rusești/armenești din Brooklyn a pornit de la actorul Karren Karagulian deja în 2009. În film, Karren îl interpretează pe Torros, unul dintre oamenii oligarhului rus. Karagulian și Baker sînt prieteni, au colaborat la Starlet în 2012, Tangerine în 2015 și Red rocket în 2021! Baker a preluat și dezvoltat ideea, a scris scenariul. La ceremonia de decernare a premiilor, Sean de altfel i-a mulțumit prietenului său Karren. Celălalt actor armean este Vache Tovmassyan. El îl interpretează pe un alt mafiot, pe nume Garnick. Ambii sînt destul de inofensivi și mai degrabă avem de aface cu o ridiculizare a mafiei decît cu o adevărată amenințare.

Filmul începe ca o modernă versiune de Pretty Woman sau o Cenușăreasă care înfruntă lumea capitalismului. O tînără pe numele de artistă Anora lucrează ca stripteuză. La club ea face cunoștință cu un nou client. Acesta este Vanya, un amuzant și răsfățat fiu de oligarh rus, care îi propune să o ia drept parteneră pentru o săptămînă la Las Vegas. Peripețiile lor la Las Vegas culminează în cununia acestora dintr-un impuls nebunesc, stîrnind furia rudelor lui Vanya. Filmul ia o întorsătură comică atunci cînd un trio de mafioți sosește în casa tinerilor proaspăt căsătoriți și părinții lui Vanya care zboară cu avionul lor privat la New York pentru a anula căsătoria.

Baker a scris scenariul gîndindu-se la actrița Mikey Madison pentru întruchiparea rolului principal. Deja o vedetă, succesul de la Cannes cu siguranță o va propulsa la Hollywood. O descoperise în 2019 în A fost o dată… la Hollywood și o revăzuse în 2022 în Scream 5. Cînd s-au cunoscut, ea i-a spus că filmul ei preferat este Possession, iar el a înțeles că aveau gusturi similare. Locuind în LA în același cartier, el a implicat-o în procesul de creare a personajului. Madison a fost entuziasmată de proiect, pentru care a învățat chiar limba rusă, vorbită cu accent de Brooklyn atît de diferit de cel din California, ba chiar a luat lecții de pole-dancing pe o perioadă de trei luni pentru o secvență în film de numai 10 secunde.

La conferința de presă, realizatorul a explicat care este secretul reușitei sale: abilitatea de a alege actorii. Și, într-adevăr, Baker dă dovadă de o mare abilitate cînd este vorba de distribuirea rolurilor. Pe lîngă remarcabila Mickey Madison, din distribuție a făcut parte cel mai în vogă actor rus la ora actuală: Yuriy Borisov. Pe lîngă el, o altă actriță rusoaică face parte din distribuție: Darya Ekamasova. Aceasta o interpretează pe Galina, mama lui Vanja, soția oligarhului, o femeie foarte puternică care încearcă să o intimideze pe Ani. Dar Ani nu este tipul care să fie ușor intimidată, fiind portretizată de realizatorul american ca o amazoană modernă: se bate, mușcă, trage ghionturi. Actrița chiar a refuzat să apeleze la cascadori sau la un consilier pentru scenele intime.

Colaborarea actriței americane cu talentatul actor Mark Eydelshtein (sau Eidelstein, am găsit ambele versiuni) care se află la rolul său de debut nu putea să funcționeze mai bine. Acest tînăr actor ucrainean care îl interpretează pe Vanya atît de convingător a fost recrutat de Sean Baker de pe platforma CastingForm. Sean Baker își adoră actorii, alegerea lor fiind cel mai important ingredient la un film, conform declarațiilor sale, și poate și rețeta succesului său. El este de altfel cunoscut că apelează la metode alternative pentru a găsi actorul ideal și nu neapărat un adept al castingului propriu-zis cu actori reprezentați de agenți, unicul actor celebru cu care a colaborat în trecut fiind William Dafoe. S-a întîmplat chiar și în supermarket să recruteze actori, sau de pe Instagram!

CastingForm.com această noua platformă inovatoare creată de antreprenoarea Dasha Timbush, cu care am avut ocazia să discut, propulsează diversitatea, dînd o șansă actorilor necunoscuți, care nu sînt reprezentați de agenți. La Cannes, de față cu actorul Mark Eidelstein, tînăra antreprenoare a lansat la Pavilionul American, pe timpul festivalului, un nou element de bază care simplifică recrutarea actorilor -inteligența artificială care găsește într-un timp-record actorul ideal conform cerințelor. Înscrierea este gratis pentru talente, plătesc studiourile și directorii de casting.

Filmul regizorului american Sean Baker a reușit să cîștige premiul în detrimentul celorlalte 21 de filme din competiție, inclusiv al unor regizori consacrați precum Francis Ford Coppola și David Cronenberg, sau celor de succes din noua generație precum Yorgos Lanthimos și Ali Abbasi.

Veni, vedi, vici, Sean Baker s-a reîntors cîștigător pe croazetă, continuînd seria de filme axate pe lucrătorii sexuali, după Red Rocket, filmul selectat la Cannes în 2021 și „The Florida Project“ din 2017, cu Willem Dafoe. Sean Baker s-a temut că filmul va stîrni controverse, dar recepția filmului la Cannes a fost una entuziastă.

În The Shameless, filmul regizorului Konstantin Bogdanov, inclus la Cannes în secțiunea „Un certain regard“, este tot vorba de o femeie care practică „cea mai veche profesie din lume“, dar de data aceasta în India. La violența care o înconjoară se adaugă și un alt element: ea se îndrăgostește de o tînără de 17 ani. În rolul principal impresionează actrița indiană Anasuya Sengupta, la Cannes pe drept recompensată cu trofeul pentru cea mai buna interpretare feminină din „Un certain regard“. Se pare că Sean Baker are dreptate, „cea mai veche profesie din lume“ continuă să fascineze.

Alice Kanterian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *