Redactor

Sărbătorirea HRAMULUI Bisericii Apostolice Armene SFÂNTA MARIA din CONSTANȚA și a ZILEI Limbii, Alfabetului și Culturii Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ziua de 20 octombrie 2024 pentru comunitatea armeană din Constanța a venit cu un dublu eveniment: sărbătoarea Hramului Bisericii Apostolice Armene „Sfânta Maria” din Constanța și sărbătorirea Limbii, Alfabetului și Culturii armene.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian –Intâistatatorul Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria și delegat Patriarhal pentru țările balcanice s-a sărbătorit și anul acesta hramul bisericii noastre într-o atmosferă duhovnicească înălțătoare. Manifestările bisericești consacrate hramului au început sâmbăta 19 octombrie 2024 când Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a oficiat slujba de sfințire a sării necesare pregătirii bucatelor tradiționale pentru hram.

Pe data de 20 octombrie 2024 Slujba arhierească a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian în coslujire cu Preacucernicul Părinte Kricor Radu Holca , diaconi din Constanța, București și corul bisericii armene din Constanța. La slujbă au participat domnul Varujan Vosganian –președintele Uniunii Armenilor din România, dl.Hacic Garabet-secretar general al Uniunii Armenilor din România, reprezentanți ai sucursalelor U.A.R din țară, membrii comunității armene din Constanța, București,Tulcea, Dumbrăveni, Gherla, Pitești și alți credincioși invitați. După Sfânta liturghie a avut loc sfințirea apei cu noul mir sfințit și adus de Preasfinția Sa din Armenia. Sfântul Mir este pregătit întotdeauna cu respect și reverență și apoi sfințit în Biserica Apostolică Armeană odată la 7 ani.

Potrivit tradiției în noul mir sfințit se păstrează o mică parte din mirul cel vechi, existând o legătură neîntreruptă între Sfântul Mir care ar fi fost adus de Apostolul Tadeu și Sfântul Mir de astăzi. Compoziția sa complexă și bogată în esențe aromatice îi conferă mirului un miros plăcut și o importanță spirituală aparte. Prin intermediul mirului, credincioșii pot simți prezența și binecuvântarea divină în viața lor, experimentând lumina și înțelepciunea aduse de credința lor creștină. După sfințirea apei cu mir au fost împărtite în sticluțe participantilor. Pachetele pregatite de un grup de enoriasi inimoși au fost sfințite și apoi împărțite celor prezenți la slujbă. Madagh-ul este un mijloc de binecuvântare și mulțumire și constă în împărțirea de carne de vită fiartă, pilaf, pâine/lavas.

 În a doua parte a zilei UAR –Sucursala Constanța a organizat la Hotel “Continental Forum –Sala Prestige” masa de hram și sărbătoarea Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut domnului Liviu Merdinian –președintele Uniunii Armenilor din România –sucursala Constanța care a salutat participarea invitaților la sărbătoarea noastră de hram și sărbătoarea Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial imaterial, o componentă esențială în procesul de definire a unei comunități.

Dl.Merdinian a invitat-o pe d-na prof.Alis Magdalena Simion-Măgărdician care s-a ocupat de pregătirea fiecărui copil în reușita recitărilor în limba armeană, a salutat pe înalții oaspeți și invitați prezenți la sărbătoare. “Suntem bucuroși și onorați că astăzi suntem împreună și cu prilejul zilei limbii , alfabetului și culturii armene,un grup de copii talentați ai comunității noastre (Matei Merdinian,Garbis Platon,Natalia Diradurian și Alexandru Diradurian), crescuți cu multă dragoste de părinții lor, cu rezultate foarte bune la învățătură și cu care ne mândrim, am dori să ascultați câteva versuri pe care le vor recita în limba armeană din cartea pentru copii “Dor de Armenia” scrisa de Arșaluis Sarchisian Gurău.

Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a binecuvântat masa și a exprimat bucuria participării la acest eveniment .“Aș dori să mulțumesc tuturor celor ce au venit din toate orașele și mă bucur că alături de noi se află președintele Uniunii Armenilor din România dl.Varujan Vosganian, dl. secretar general al Uniunii Armenilor din România, dl.Hacic Garabet, dl.Liviu Merdinian-președintele Uniunii Armenilor din România –sucursala Constanța, dl.Eduard Diradurian și membrii ai comunităților armene din țară București, Pitești, Tulcea, Dumbrăveni, Gherla și din alte orașe ceea ce face ca bucuria noastră să fie mare în această zi. Noi am venit pe aceste pământuri de peste 1000 de ani. Două lucruri importante ne-au ținut pe aceste binecuvântate meleaguri – ne-am păstrat religia creștină și tototodata am păstrat obiceiurile și tradițiile armenești. Cine își păstrează tradiția și credința nu va pieri niciodată. De aceea, vă îndemn ca și dumnevoastră să le păstrați și să le duceți mai departe. Noi trebuie să fim uniți ca într-o familie , să fim buni și mai înțelegători. Trebuie să gândim și să rostim ceea ce este frumos în viață și să trăim o viață creștină și demnă. Să fiți fericiți cu toții în viața voastră !

Varujan Vosganian, președintele Uniunea Armenilor din Romania  și-a exprimat bucuria audierii poeziilor rostite în limba armeană de copiii din comunitate și a explicat semnificația sărbătorii „Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii armene este o sărbătoare care se celebrează pe 12 octombrie atunci când în sinaxarul armenesc se evocă Sfinții traducători : Călugărul Mesrob Maștoț și patriarhul Sahag Partev.  Mesrob Maștoț în anul 405 a creat alfabetul armean care este o adevărată operă de artă și împreună până în anul 425 au tradus biblia în limba armeană .Este o sărbătoare cu atât mai deosebită cu cât România este singura țară din lume pentru care Parlamentul a votat o lege dedicată acestei zile. În anul 2019 cele două camere ale Parlamentului au votat legea pentru celebrarea zilei limbii, alfabetului și culturii armene în România. Legea spune că în această zi autoritățile centrale, locale, televiziunea și radioul public pot finanța și organiza evenimente legate de această sărbătoare, lucru care în multe localități s-a și celebrat. Trebuie să fim mândri de acest lucru. Comunitatea armeană din România este cea mai veche comunitate din Europa. Sigur că armenii au ajuns mai devreme în Veneția și Marsilia în secolele VI și VII, dar ca viață continuă de comunitate este cea mai veche. Imaginați-vă că avem comunități și biserici care au fost construite înaintea de descălecatului Moldovei. Întâistatatorul nostru este în linie directă și continuă al 42-lea, o performanță care astăzi nu se mai întâlnește dincolo de patria natală decât la Ierusalim. Să fim mândri de această moștenire pe care o avem și să o ducem mai departe . Comunitatea armeană din România este una din cele mai vii comunități din Europa. În anuarul pe care îl editează Ministerul Diasporei și astăzi Departamentul pentru Diasporă, evenimentele comunității armene din România, ocupă un capitol consistent și în orice caz raportat la numărul nostru o adevărată performanță, o comunitate unită.”

Doamna Azaduhi Benlian a prezentat legătură existență recunoscută între cuvintele limbii vorbite de sumerieni și limba armeană care au fost studiate de către lingvistul Armen Davityan autorul dicționarului “Generalitățile limbilor armeano-sumeriene”. În încheiere dl.Taner Murat – președintele Asociației Multiculturale Anticus a prezentat cartea cu haiku-uri (poezii japoneze cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 „versuri“ formate din 5,7,5 silabe, respectiv ) intitulată „44 de pași înfrățiți Constanța-Yokohama“ , apărută la editura Ararat, dedicată de comunitatea armeană memoriei d-nei profesor Ștefania Munteanu -Tacorian  și care a fost tradusă și în limba armeană de doamna Azaduhi Benlian.

 Evenimentul pe tot parcursul său a fost animat de o atmosferă caldă, prietenească și respect ca într-o mare familie. Felicitări organizatorilor celor două evenimente și mulțumiri participanților pentru onoarea de a-i avea alături de noi.

Hasmig ANANIAN

Foto Alisa Avachian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *