ROMAN | Festivalul Național de Interpretare și Compoziție Muzicală „MIHAIL JORA” la a V-a EDIȚIE
Uniunea Armenilor din România – sucursala Roman a organizat în perioada 11-13 octombrie 2024 cea de-a V-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Compoziție Muzicală „MIHAIL JORA” celebrând, cu această ocazie și Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene în România (12 octombrie)
Într-o frumoasă dimineață de toamnă, Eli Mama – spiritul viu al întregii comunități, împreună cu doamna profesoară de muzica Carmen Asfadurian, doi tineri băieți însoțiți de mamele lor, domnul Dumitru Avakian și doamna Mihaela Vosganian, au luat drumul Moldovei înspre Roman, acolo unde urma să înceapă Festivalul Național „Mihail Jora” ediția a V-a.
Ce înseamnă asta?! Aveam să aflu în momentul în care am ajuns la Roman… Acolo totul emana o energie vibrație ieșită din comun, iar Emanuel Nazaretian și soția lui Mihaela, din nou gazdele evenimentului, vibrau și păreau cu motoarele turate la maxim, pentru a fi totul perfect.
Ajuns la cea de-a cincea ediție, festivalul „Mihail Jora” atrage din toate colțurile țării tineri muzicieni talentați, critici de renume, iubitori ai muzicii clasice, armeni și simpatizanți deopotrivă. În acest an, prezența delegației armene din orașul Dilijan precum și cea din Erevan a adăugat o dimensiune internațională festivalului.
Și iată că încă din prima zi de festival urechile ne sunt alintate de muzică, sufletele desfătate cu note în armonii care parcă se întreceau în arta muzicii, a sunetului, aducând mai aproape de noi ritmurile muzicii și dansului armenesc prin prezența grupului Siamanto de la Iași.
Copii, adolescenți și tineri interpreți la pian, la clarinet și vioară au venit ca să se bucure de această întâlnire cu arta frumoasă și generoasă a muzicii clasice, iar juriul, cu dorința absolut onorabilă de a descoperi tineri talentați – care să ducă mai departe, în anii ce urmează arta compoziției și arta interpretativă în muzica romanească,- și-a îndeplinit și anul acesta misiunea.
Ziua de sâmbătă 12 octombrie deschide seria activităților prin slujba de sfințire a Khacikarului de la Roman amplasat chiar lângă biserica armeană din oraș, unde domnul Președinte Varujan Vosganian, doamna Consul Roza Serobyan, Preasfinția Sa Datev Hagopian, Preot Vicar Holca Radu, împreună cu soborul de preoți, la care a asistat de asemenea și delegația din Dilijan – oraș înfrățit cu Romanul prin proiectul internațional al punților culturale între orașe din toată lumea, delegația din Erevan reprezentată de doamna Lilit Melikyan, armeni și prieteni din toată țara au fost prezenți. Spiritul comunității armene – limba și credința înglobate frumos în monumentul Khacikar – readus la viață prin sucursala Roman a UAR de data aceasta, își va continua parcursul contribuind totodată la dialogul intercultural. Au rostit discursuri de mulțumire și încurajare a prieteniei româno-armene Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene la București, preotul paroh Ionel Doru al Bisericii armene din Roman, dl. Varujan Vosganian, președinte al UAR, dl. Emanuel Nazaretian, președinte al UAR Roman, dl. Zare Nazaryan, vicepreședinte al UAR – regiunea Moldova, dl. David Sargsyan, primarul orașului Dilijan, dl. Leonard Achiriloaei, primarul municipiului Roman.
Copii interpreți din București, Târgu Mureș, Constanța, precum și compoziții trimise din Baia Mare, București, Târgu Mureș și Iași au fost ascultate și analizate de juriul format din doamna Mihaela Vosganian – Profesor Universitar Dr. la Universitatea de Muzică din București, Președintele Juriului, doamna Profesor Carmen Asfadurian, de la Colegiul Național de Artă „George Enescu” din București, domnul Dumitru Avakian – critic muzical emerit de renume și Cosmin Rafael Bălean – profesor și artist emerit în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.
Programul a mai inclus totodată alte minunate activități care ne-au adus față în față cu scriitorul Varujan Vosganian, care a vorbit despre ce înseamnă să fii armean mai ales când nu te afli în patria de origine, fiind completat de Preasfinția Sa Datev care a vorbit în limba armeană despre importanța zilei de 12 octombrie, legiferată de Parlamentul României, ca sărbătoare legală în cinstea limbii, alfabetului și culturii armene în România.
***
Desigur, muzica ne-a delectat nu doar în mod receptiv, al ascultatorului profan ori din perspectiva sacră, a cunoscătorului, ci mai ales din cea a diafanului, fiind purtați de sunetul dudukului, al chitarei și al poeziei într-o lume în care muzica este singura constantă. Publicul a fost încântat de cântecul dulce-amărui al dudukului mânuit de virtuozul Cosmin Bălean, îndeletnicitul chitarist Al. Cena și carismaticul actorul Florin Kevorchian cu a sa manieră de transpunere a emoțiilor în cuvinte.
Seara a adus alături de cei prezenți pe mult îndrăgitul muzician și maestru al jazzului, armeanul constănțean Harry Tavitian, care cu o fantastică energie a arătat din nou că pasiunea sa pentru jazz poate transforma o audiție într-un concert live cu note vibrante.
Delectântu-ne de prezența fiecăruia dar mai ales a dialogului cultural, surpriza festivalului nu s-a lăsat așteptată: Jan Smbatyan a cântat armenilor și participanților din Botoșani, Iași, Baia Mare, Cluj, Gherla, Timișoara, Craiova, Constanța, Tg. Mureș, București și romașcanilor cu dăruire, căldură și profesionalism, aducând Armenia mai aproape, transformând experiența culturală și muzicală într-una cu puternice note armenești, multă energie, voie bună și ritm. Întreaga sală a fost animată de de melodiile frumoase încât parte au fredonat alături de cântăreț, parte s-au relaxat dansând în ritmul muzicii. De la Baia Mare a fost prezent și Dl. Drăgan Radu care ne-a încântat cu migăloasa sa artă prin care creează aproape orișice din fire de cupru.
Comparabil cu alte manifestări și evenimente culturale din țară, Festivalul Mihail Jora 2024 este o invitație înspre reverie, înspre bucurie spirituală, înspre aducerea împreună a oamenilor de pe întreg cuprinsul țării, prin Literatura, Poezie și Muzic, Dansuri, Bucătărie și Muzică tradițional armenească, contribuind totodată la consolidarea legăturilor comunității armene cu românii promovând dialogul intercultural și schimbul de valori artistice.
Sub conducerea inspirată a domnului Emanuel Nazaretian, evenimentul reprezintă un model de excelență culturală și dedicare pentru promovarea artei, a tinerelor talente, în memoria marelui compozitor romașcan Mihail Jora.
Vă dorim să aveți putere, să aveți suflu și să vă gândiți întotdeauna la tot binele pe care il dăruiți, ca să vă dea mereu forță.
Ne întâlnim cu drag, toți armenii la urmatoarele activități culturale din anul ce se termină, în curând.
Cu apreciere,
Florin KEVORKIAN