Redactor

RESTITUIRI | ARMENII CA ÎNTEMEIETORI AI TEATRULUI TURCESC

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Actori ai piesei „Besa” a Companiei de teatru Osmanlı, fondată de regizorul de teatru armean otoman Hagop Vartovian, mai cunoscut sub numele de Güllü Agop. (cu amabilitatea Yapı Kredi Culture Arts)

Cunoscutul scriitor turc Selami Izzet, publică în ziarul „Akșam” (iulie 1941) o serie de articole despre începuturile teatrului turcesc. Autorul acestor articole relevă cu o oarecare amărăciune că teatrul turcesc datorează mult Armenilor, care, elementul cel mai dotat din capitala Sultanilor, sunt precursori ai scenei turce.

Într-adevăr, împodobirea Capitalei otomane cu clădiri mari și splendide se datorează renumiților arhitecți din familia Balian, Makar, Krikor, Garabet, Nicoghos, Sarkis, Hagop și Tigran; prima școală de medicină a fost înființată în 1839 cu îndemnul medicului armean Manuel Șașian; organizatorul și diectorul primei școli de agricultură a fost Krikor Aghaton în 1848; școala de sericicultură din Brusa a fost întemeiată de Kevork Torcumian care a condus-o timp de 30 de ani; facultatea de drept a avut ca inițiator pe Armeanul Ali Șahbaz; școala de meserii a condus-o timp îndelungat Krikor Margosian; întemeietorul tiparului turcesc a fost Boghos Arabian (1742-1835), iar Hovannes Muhendisian, supranumit „Gutembergul Turcilor ” a dezvoltat tehnica tiparitului la turci. Nu mai pomenim rolul armenilor în fruntea diferitelor ministere șî instituții.

Tot așa teatrul turcesc datorează Armenilor întemeierea și dezvoltarea sa. Hagop Vartovian și Martiros Mănakian sunt primii inițiatori ai teatrului turcesc, iar o întreaga pleiadă de actori armeni ca Serope Benlian, Bedros Maghikian, Hacig Papazian, Tavit Trianț, Harutiun Alixanian, Rupen Binemegian, Mikael Ceaprast, Dikran Sangeakgian, Dikran Tospatian, Kevork Holas, și doamnele Verghine și Eranuhi Karakașian, Kânar, Zabel Hekimian, Aghavni Binemegian, Eliza Binemegian, au dezvoltat gustul teatrului la turci.

Transcris din Anuarul de Cultură ArmeanăANI

București 1941 pp 512-513 editat de H.Dj.Siruni

A.S.