TABĂRA DE VARĂ a tinerilor armeni: Gura Humorului – 2024
Pentru tinerii armeni din România sfârșitul verii s-a remarcat prin mai multe activități și vizite în nord-estul țării. În perioada 16-23 august, într-o zonă pitorească, în pensiunea Bogdăneasa din Gura Humorului (jud. Suceava) a fost organizată o tabără de vară a tinerilor armeni de către sucursala Bacău (președinte – Vasile Agop) a Uniunii Armenilor din România, la care au participat mai mulți tineri ai comunităților armene din București, Pitești, Constanța, Tulcea, Gherla, Baia Mare, Târgu Mureș, Bacău, Galați. Toate activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea lui Armand Agop (Bacău), Erika Esztegar (Gherla), Bela Martikian, Florin Kevorkian, Mariam Gevorgyan și subsemnatul, Arsen Arzumanyan (București).
În acest an, tabăra s-a desfășurat în aceeași perioadă cu marea sărbătoare a comunității armene din România – hramul faimoasei mănăstiri armenești Hagigadar (în traducere: împlinirea dorințelor) din Suceava care are loc cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Practic, primele zile ale taberei au fost dedicate sărbătorii de la Hagigadar și, cu această ocazie, vizitării urmelor armenești din Suceava. Pe 17 august, în curtea bisericii armenești Sfânta Cruce, tinerii au ajutat la prepararea tradiționalelor „urechiușe”, servite în ziua următoare pentru masa de hram. Legenda spune că pentru împlinirea unei dorințe trebuie să faci 40 de „urechiușe”…
După Sf. Liturghie și festivitățile de la Hagigadar din ziua de duminică tinerii au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei unde au participat la Festivalul anual de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”.
Tabăra a fost vizitată de președintele UAR, Varujan Vosganian, și primarul orașului Gura Humorului, Marian Ursaciuc, dar și de vicepreședintele UAR și deputat, Varujan Pambuccian, care au avut discuții interesante cu tinerii. Pe 19 august, participanții taberei au fost prezenți, în ziua de pomenire a morților, la Sf. Liturghie de la una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, cea armenească – Zamca, după care P. S. Episcop Datev Hagopian, împreună cu alți preoți, a vizitat tabăra și i-a binecuvântat pe tineri, făcând apel ca aceștia să se implice în continuare în activitățile comunităților armene din orașele lor.
În cadrul promovării stilului de viață sănătos, câteva ore din activitățile taberei au fost petrecute la Aventura Parc din oraș. Menționăm și gestul domnului primar, care le-a oferit tuturor participanților la tabără câte o cursă cu telescaunul și tiroliana, cea mai lungă din România (2.2 km).
Aflându-se în nord-estul țării, organizatorii taberei nu puteau să ocolească vizitarea uneia dintre cele mai vechi comunități armene pe pământ românesc, cea din Botoșani. Astfel, miercuri, pe 21 august, președintele sucursalei Botoșani a UAR, Cristian Lazarovici, i-a primit pe membrii taberei pentru care organizase o excursie și prezentarea celor două vechi biserici armenești din oraș, statuile de mare valoare din cimitirul armenesc, casele cu arhitectură deosebită a unor renumiți armeni botoșăneni, printre care și actualul sediu al sucursalei. Tinerii au văzut și khacikarul (piatră-cruce) adus din Armenia și amplasat în centrul orașului în 2023. Din program nu a lipsit vizitarea celebrei zone din județ, casa marelui Eminescu din Ipotești, un poet care a avut strânse legături cu armenii din România.
În fiecare zi a taberei Bela Martikian, coregrafa ansamblului de dansuri armenești „Vardavar” din București, a ținut cursuri de dans împreună cu tinerii de la „Vardavar” și „Hayakaghak” din Gherla (coregrafa: Erika Esztegar), iar Florin Kevorkian a organizat dialoguri interesante cu tinerii, printre care și despre filmele lui pe diferite subiecte pe care le-au vizionat membrii taberei.
Printre activități mai menționăm și organizarea unui concurs educațional, realizat de subsemnatul, împreună cu Mariam Gevorgyan, despre trecutul și prezentul Armeniei: membrii taberei au fost împărțite în 10 echipe și, la tragerea la sorți, și-au ales câte un județ din Armenia, având o jumătate de oră la dispoziție pentru prezentarea acestuia. La sfârșitul concursului, tinerii înșiși au votat cele trei echipe care urmau să fie premiate cu cărți valoroase de la editura „Ararat” despre comunitatea armeană și Armenia.
Locul 1 – Echipa 10 (județul Tavuș) – Hacic Kurușian (Gherla), Alexandra Câmpeanu (Baia Mare), Radu Ciucă (Constanța)
Locul 2 – Echipa 3 (județul Ghegharkunik) – Arsen Seyranyan (Târgu Mureș), Arthur Negoșanu (Pitești), Raluca Orșan (Gherla)
Locul 3 – Echipa 8 (județul Ararat) – Hasmik Nikoghosyan (Constanța), Sergiu Zehan (Gherla), Aram Platon (Constanța)
Mențiune – Echipa 7 (județul Șirak) – Anaida Sarchizian (Constanța), Adrian Agopian (Tulcea), Teodor Știr (Gherla).
Să-i menționăm și pe cei trei membri ai ansamblului „Vardavar” – Henrik, Harut și Artak – care au urmat, timp de mai mulți ani, cursuri în școli armenești. Aceștia au prezentat, în afara concursului din motive evidente, capitala Erevan.
Această a patra ediție de tabără, pe lângă cele din Dumbrăveni (jud. Sibiu), Arefu (jud. Argeș) și Mamaia (jud. Constanța) din anii trecuți, a fost una foarte reușită, pentru care îi felicităm pe organizatori și așteptăm următoarele ediții.
Arsen ARZUMANYAN