Mihai Stepan Cazazian

„Pietrele Dragonului” și peisajul cultural al sitului antic Tirinkatar din Armenia au fost înscrise pe Lista preliminară a Patrimoniului Mondial UNESCO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La cea de-a 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, cererea depusă de Armenia de a include „Piatrele Dragonului” (Vishabakar în armeană) și peisajul cultural al sitului antic Tirinkatar din regiunea Aragatsotn din Armenia, în Lista preliminară a Patrimoniului Mondial UNESCO a fost discutată și aprobată.

Ministerul armean al Educației, Științei, Culturii și Sportului informează că sesiunea va avea loc la New Delhi, capitala Indiei, în perioada 20-30 iulie. Harutyun Vanyan, șeful Departamentului pentru Protecția Monumentelor Istorice și Culturale al Ministerului Educației, Științei, Culturii și Sportului din Republica Armenia, participă în calitate de coordonator al convenției.

Este demn de remarcat faptul că acesta este al 5-lea sit înregistrat de Armenia în Lista preliminară a Patrimoniului Mondial UNESCO. Primele 4 au fost înregistrate în 1995. Acestea sunt situl antic al orașului Dvin, templul lui Ereryuk și situl antic Noravank și valea superioară a râului Amaghu, mănăstirea Tatev, deșertul Tatev și zonele adiacente din valea râului Vorotan.

Mănăstirile Sanahin și Haghpat, Catedrala Etchmiadzin, bisericile și situl antic Zvartnots, Mănăstirea Geghard și valea superioară a râului Azat sunt incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru Armenia.

Înscrierea unui monument pe Lista preliminară a Patrimoniului Mondial UNESCO este o condiție obligatorie și prealabilă pentru înscrierea unor noi monumente pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Lucrările în această direcție sunt în desfășurare, noi aplicații vor fi anunțate în mod regulat.