Arhiepiscopia Armeana

BULGARIA | Sărbătoare dublă în comunitatea armeană din Ruse: sfințirea khacikar-ului și hirotonirea diaconilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Duminica, pe data de 21 iulie, a fost o zi memorabilă pentru comunitatea armeană din Ruse. În curtea bisericii armene „Sf. Născătoare de Dumnezeu” a fost săvârșită sfințirea khacikar-ului de către P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria și Delegat Patriarhal pentru Țările Balcanice.

            La ceremonie au fost prezenți E.S. dl Armen Yedigaryan, ambasadorul Armeniei din Bulgaria, guvernatorul Dragomir Draganov, viceprimarul Dimitar Nedev, Arthur Hovhannisyan comisarul pentru afacerile Diasporei în țările străine, activistul social Artak Sergoyan, dr. Poghos Karjaryan, președintele filialei AGBU, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare și ai Bisericii Catolice din Ruse, de asemenea, și mulți credincioși.

            Guvernatorul Draganov a remarcat că depunerea khacikar-ului este un eveniment memorabil pentru publicul din Ruse. „Sunt mulțumit comunității armene pentru acest cadou oferit poporului din Ruse și cred că khacikar-ul va proteja orașul și regiunea”, a subliniat guvernatorul. „Ruse a fost întotdeauna un exemplu de toleranță etnică. Acest eveniment va rămâne în analele lui Ruse”, a adăugat el.

            „Biserica armeană a fost constituită întotdeauna ca pepinieră de apărare a patriei. Această piatră este un simbol al victoriei noastre. Avem aproximativ 5000 de ani de istorie în lume și 2000 de ani de istorie bogată ca creștini. În acești 2000 de ani, ca și Mântuitorul nostru, și noi am fost răstigniți. Întotdeauna L-am urmat pe Hristos. Dacă nu am fi creștini, poate ar fi 60 de milioane de armeni în toată lumea, dar am ales să fim creștini. Am ales să rămânem creștini pentru că ne-am asigurat prezența în acest Univers prin Hristos. Nu contează dimensiunea țării și numărul de oameni, ceea ce este important este credința și cultura, adică chipul și mai ales chipul nației”, a spus Preasfinția Sa Datev Hagopian.

            „Astăzi există comunități armene în 162 de țări ale lumii. Oriunde ai merge, în orice țară, dacă te prezinți drept armean, ți se va spune că ești profund respectat. Această iubire pe care o primim de la oameni din întreaga lume se datorează faptului că ne-am dăruit cu adevărat lui Hristos și am fost răstigniți ca Mântuitorul. Întotdeauna am fost un popor onorabil și bun. Suntem ca un popor universal în această lume. Oriunde ai merge, vei găsi armeni, noi suntem sarea acestei lumi. Să ne îndreptăm încă o dată spatele prin acest sfânt monument.”, a adaugat în continuare Părinte Episcop.

            Preasfințitul s-a rugat lui Dumnezeu să dăruiască mai multe victorii poporului armean și să le dea armenilor putere și oportunitatea de a trăi în Bulgaria pentru a contribui la dezvoltarea țării.

            La rândul său, viceprimarul Dimitar Nedev a mulțumit pentru munca comună cu comunitatea armeană și a menționat că eforturile Primăriei Ruse sunt îndreptate către toate comunitățile.

„Trăim și lucrăm împreună în acest oraș. Acest monument nu este doar un simbol al genocidului, ci și al puterii și măreției poporului armean. Prin consacrarea acestui khacikar, tradițiile și credința strămoșilor acestui popor străvechi sunt respectate, se creează o legătură între trecut, prezent și viitor. Fie ca acest khacikar să fie un simbol al păcii, al speranței și al compasiunii”, a spus viceprimarul, adaugând: „Păstrați-vă credința și vă doresc multă sănătate și multe zile bune de lucru împreună”.

            „Este o ocazie fericită și oarecum neașteptată. Mă așteptam ca această deschidere să aibă loc în toamnă, dar datorită organizatorilor și binefăcătorilor noștri, s-a întâmplat mai devreme. Ca persoană laică și reprezentant al guvernului laic, cred că trăim într-un timp istoric în legătură cu păstrarea culturii armene și a sanctuarelor noastre”, a declarat ambasadorul Armeniei în Bulgaria. Pentru el, khacikar-ul este un simbol al unității. În cuvântul de încheiere, el a urat bucurie și succes comunității armene.

            „Acest khacikar este în Bulgaria de aproape 2 ani, iar noi căutam un loc potrivit pentru el. Dumnezeu a vrut ca acesta să fie amplasat în curtea bisericii din Ruse și să fie un simbol al unității comunității. Este un simbol al creștinismului și al credinței și nu există niciun loc în diaspora în care armenii să nu susțină acest simbol. În multe locuri, khacikar-ul este dedicat memoriei victimelor genocidului împotriva poporului armean”, a subliniat Arthur Hovhannisyan, președintele Uniunii Armenilor din Europa, care și-a exprimat de asemenea urările calde tuturor celor care au contribuit la realizarea această idee.

            Părintele Dirayr Hadavian, preotul paroh al comunității armene din Ruse, de asemenea, a mulțumit profund donatorilor khacikar-ului. „Sunt recunoscător, pentru că biserica armeană din Ruse este cea mai veche din Bulgaria (1610), și merita acest simbol. Nu considerăm că instalarea acestui simbol sfânt este o lucrare individuală. Este rezultatul eforturilor întregii comunități armene, pentru că fiecare dintre noi astăzi a contribuit cu ceva pentru ca acest simbol sfânt să devină realitate. Acum să ne bucurăm de roadele eforturilor noastre”, a zis părinte paroh.

            Implementarea ideii a fost sponsorizată de Arthur Hovhannisyan, președintele Uniunii Armenilor din Europa, comisarul pentru afaceri ale Diasporei în țările străine, Biserica Apostolică Armeană și AGBU. Numele donatorilor khacikar-ului sunt: ​​Jirayr Ekmekjian, Gevorg Ekmekjian, Arthur Hovhannisyan, Armen Nazaryan și Vardan Tadevosyan.

            Anterior, a fost oficiată Sfântă Liturghie de P.S. Episcop Datev Hagopian, iar după au fost hirotoniți trei subdiaconi și un cititor, care vor sluji de acum înainte în biserica armeană „Sf. Născătoare de Dumnezeu” din Ruse. În Biserica Armeană din Ruse, de mai bine de un deceniu nu a existat o asemenea creștere a clasei clerului.

            La sfârșitul ceremoniei sfințirea khacikar-ului, fetele ansamblului de dans Arevakhach (coregraf: Vardanush Khachikyan) au dansat pe cântecul lui Andre „Lângă cruce” și au primit aplauze puternice. Sărbătoarea a continuat într-o atmosferă caldă în jurul mesei iubirii.

Sursă: https://orer.eu/hy/2024/07/23/ruse-xachkar-otsum-sarkavagner-dsernadrum-2024/

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România