Interviu cu Khatuna Khundadze, fondatoarea Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj și de Munte din Mestia (Georgia)
În perioada 23-27 iulie la Mestia în Georgia are loc Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj și de Munte. Invitat de onoare va fi legendarul alpinist și regizor de film Reinhold Messner. Barbara Gasser, directorul Consiliului de Administrație al Asociației Presei Străine de la Hollywood, este, de asemenea, invitată.
Festivalul a fost fondat de regizoarea/producătoarea georgiană Khatuna Khundadze. Festivalul este susținut de Ministerul Culturii si Sportului din Georgia, Centrul Național de Film din Georgia, Municipalitatea Mestia, Agentia Națională de Turism, Ambasada Italiei, Banca TBC și Svaneti Hydro.
Redăm mai jos interviul realizat de Alice Kanterian cu Khatuna Khundadze.
AK: Să începem cu începuturile. De unde a pornit idea?
KK: Ideea de a înființa un festival de film alpin în pitorescul oraș Mestia a luat naștere în timp ce discutam cu directorul centrului, Gegi Faliani, pe veranda Centrului de Cultură și Artă din Mestia. Un astfel de festival nu exista înca în Munții Caucaz. Mestia este „părintele“ multor alpiniști de importanță mondială, și ei toți sunt eroi. Totuși pentru mine eroul eroilor rămâne Mikheil Khergiani. De altfel după el am și numit secțiunea cu tematică montană și chiar și trofeul poartă numele lui. Inaugurarea Festivalul de Film de Scurtmetraj și Munte Mestia s-a desfășurat pe 15 septembrie 2021, exact în ziua în care adunările în public au fost permise pentru prima dată în Georgia pe timpul pandemiei. Covorul roșu a fost derulat nu numai în Mestia, ci chiar în întreaga regiune Svaneti pentru prima oara cu aceea ocazie. Sala în care încap de obicei 180 de persoane era arhiplină. Invitații și publicul s-au adunat afară pe terasa teatrului, unde le-am povestit despre festival. În ciuda locației din Georgia, nu a existat niciun festival de film cu tematică montană în Caucaz și suntem mândri că suntem inovatori în acest sens. Ne-am dorit ca festivalul nostru să aibă mai multe fațete, astfel încât oaspeții să poată viziona diverse filme într-o singură vizită și am împărțit festivalul în 2 secțiuni; cea de filme alpine și cea de scurtmetraje. Experimentul a dat roade și ambele secțiuni au publicul lor.
AK: Acorzi foarte multă atenție designului premiilor și, spre deosebire de alți directori de festival, pare că tu le-ai creat. Asta cum s-a întâmplat?
KK: Totul Svan și nimic altceva decât Svan. Acesta a fost lozinca/motto-ul meu când am început să mă gândesc la trofeele Festivalului Internațional de Film Mestia. În ciuda unei multitudi de sarcini ca director al festivalului, eram atât de implicată în procesul de creare-încât pur și simplu n-am putut avea încredere în altcineva să le creeze, și astfel m-am întors la vechea mea profesie de sculptor, și am creat schițe și prototipuri. Am realizat 3 trofee diferite din epoxidice și alte materiale auxiliare în atelierul maestrului artist Beso Sikharulidze.
AK: În ce categorii decernați premiile?
KK: 1. Grand Prix – Svan aur. 2. Cel mai bun scurtmetraj – Svan Cristal. 3. Premiul petru cel mai bun film cu tematică alpină după Mikheil Khergiani – ultima funie fatidică a lui Mihail Khergiani înghețată în cristalul Svan turn, pe care l-a spart în Dolomiți. Și toate acestea stau pe piedestalul tisului Svan. Cel mai important pentru mine a fost să-i las pe toți câștigătorii să-și ia partea lor din Svaneti din Georgia și astfel am găsit soluția,
AK: Cum a evoluat festivalul de-a lungul anilor?
KK: Am inaugurat festivalul cu filmul clasic al regizorului georgian Merab Kokchshvili – Vârful Muntelui-/1976. Acesta a fost restaurat de Studioul de Film Georgian, dând posibilatea publicului să-l vizioneze restaurat pentru prima oară Ideea ar fi rămas doar o idee dacă municipiului Mestia nu mi-ar fi acordat tot sprijinul necesar. Primăria din Mestia a fost printre primii susținători ai festivalului care a început cu entuziasm. Ne aflăm intre timp, la a patra ediție. Este deja al patrulea an în care municipalitatea este alături de noi, împreună cu Centrul Național de Film și Ministerul Culturii, Agenția Națională de Turism și alți sponsori. Un festival bun este caracterizat nu numai prin calitatea filmele selecționate, ci și prin alegerea membrilor din juriu de prestigiu și invitaților speciali. Încrederea și aprobarea oficialităților și a criticilor de film, la nivel național și internațional, care au vizitat Mestia pe parcursul festivalului, a fost de asemenea, uimitoare. Deosebit de interesați au fost oaspeții nostrii, de a participa la diversele clase de master pe care le-am organizat. Au atras nu numai cineaști, ci au fost și interesante pentru un public larg. Desigur, nimic nu se întâmpla fără vinul georgian și cântecele georgiene, iar serile noastre de festival sunt și ele remarcabile în acest sens, alături de bucătăria svanească. Este o mare onoare pentru noi că al doilea festival s-a deschis cu filmul legendarului alpinist Reinhold Messner, care a stârnit emoții uimitoare în public. A fost nevoie de câțiva ani și multe eforturi, dar până la urmă am reușit să-l avem alaturi de noi pe renumitul alpinist austriac-italian care participă la actuala ediție ca invitat special. Filmul de deschidere al festivalului va fi Nanga Parbat Mein Schlüsselberg/Nanga Parbat Killer Mountain/Nanga Parbat Muntele Ucigaș.
AK: Cum poți asigura recunoașterea internațională a festivalului?
KK: La festival se pun bazele multor idei noi. Suntem deosebit de mulțumiți de faptul că Barbara Gasser, președinta juriului nostru din 2022, membru al consiliului de administrație al Hollywood International Press, revine la actuala ediție a festivalului. Ei i se alătură alti trei prieteni ai festivalului care fac intre timp parte din Asociația de presă străînă de la Hollywood și care participa la fel ca Barbara Gasser la selecționarea filmelor răsplătite cu un Golden Globe/Globul de Aur. Aceștia sunt istoricul georgian de film, profesorul Zviad Dolidze, criticul georgian de film Marika Bakuradze și Jaewon Shen, redactor sef la revista coreană Cultura. Ediția actuală va fi de altfel acoperită de jurnaliști din Spania, Coreea de Sud, Germania și România, doi dintre membrii juriului provin din România și Italia. Ne extindem rețeaua și ajungem la partenariaturi cu alte festivaluri precum Bergfilm Festival Tegernsee sau Alpin Mountain Film Festival România, invitând-ul pe fondatorul și actualul director de festival, Dan Burlac, să facă parte din juriu la actulala ediție. Articole despre festivalul nostru au fost publicate în reviste și site-uri de top de film și cultură, precum Vanity Fair, Filmfestival.com…etc. Reprezentanții presei internaționale, împreună cu jurnaliştii georgieni, vorbesc despre festivalul nostru.
Și să nu-l uităm pe alpinistul Reinhold Messner, care este invitatul nostru special la actuala ediție, și care va și tine o clasă de master pe 25 iulie, în a treia zi a festivalului. El a făcut prima ascensiune solo pe Muntele Everest și, împreună cu Peter Habeler, prima ascensiune a Everestului fără oxigen suplimentar. A fost prima persoană care a urcat toți cei 14 munții cu cotele de 8 mii, făcând acest lucru fără oxigen suplimentar. Messner a fost primul care a traversat Antarctica și Groenlanda fără motociclete de zăpadă și nici sănii de câini și, de asemenea, a traversat deșertul Gobi de unul singur. Este considerat pe scară largă a fi cel mai mare alpinist al tuturor timpurilor. L-am invitat să onoreze festivalul nostru cu prezența sa și cu cel mai recent film în parteneriat cu ambasadele Italiei și Austriei, corpul diplomatic vă fi de asemenea prezent la Mestia cu această ocazie.
AK: De unde provin realizatorii a căror filme au fost selectate la actuala ediție?
KK. Majoritatea scurtmetrajele selectate provin din Georgia și sunt premieri mondiale. Pe lângă Colombia, Franța, Australia, China, Estonia, Algeria, Belgia și Elvetia, am selecționat cu Sour/Acru pentru prima oară un scurtmetraj de 11:50 minute din Armenia.
Referitor la filmele pe tematică alpină, acestea provin din Argentina, Italia, Slovenia, Ecuador, Peru și România. Aici doresc să atrag atenția asupra lungmetrajelui român Refuge Castelul Crăiței de Liviu Marghidan cu multpremiata actriță romană Judith State. Un alt film selecționat a cărui premiera mondială a avut loc la Berlinale anul acesta în categoria Generation Kplus este lungmetrajul peruan „Through Rocks and Clouds“ în regia realizatorului peruan Franco Garcia Becerra.
interviu realizat de Alice KANTERIAN
_____________________________
Despre fondatoarea și actuala directoare a festivalului
Khatuna Khundadze este o regizoare și producătoare de film georgiană. După ce a absolvit studii medicale (medic pediatru), a continuat apoi studiile la Academia de Stat de Arte din Stuttgart (Germania) cu specializarea în ceramică/sculptură. După ce a studiat la Institutul de Management Cultural din Ludwigsburg, a lucrat ca și curator de expoziții și manager de evenimente, precum și a participat la expoziții ca artist independent și a fondat o galerie pentru artiști neprofesioniști în Stuttgart. La sfârșitul anului 2012, a fost numită ministru adjunct al Culturii și Protecției Monumentelor din Georgia, apoi a supravegheat Departamentul de Relații Internaționale și Promovarea Culturii Georgiane. În 2012-2014, a studiat la Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University, cu specializare în regie de film și televiziune. Din 2016, ea este membră a consiliului de administrație al societății pe acțiuni „Georgian Film”, ulterior președinte al acesteia, președinte al consiliului de administrație al Fondului de Dezvoltare a Filmului Georgian. Din 2020 ea este fondatoarea și directorea Festivalului Internațional de Film de Scurtmetraj și de Munte din Mestia.
Ca regizor, a filmat mai multe lungmetraje și documentare, a lucrat și ca designer de producție, scenarist, producător de film printre altele al ultimului lungmetraj „Terzo Mondo“ al regizorului georgian Merab Kokochashvili.