La Gherla, în fosta clădire a Muzeului Armenesc, s-a deschis noul Centru Muzeal de Istorie

Vineri 5 iulie 2024 în municipiul Gherla a avut loc un important eveniment prilejuit de deschiderea noului Centru Muzeal de Istorie, o adevărată sărbătoare a culturii locale, un moment mult așteptat de iubitorii istoriei și artei din orașul de pe Someș. La inaugurarea noului centru muzeal a fost prezent și președintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegar. Oaspeții ( printre ei mulți clujeni) au fost întâmpinați de oficialitățile locale în compania muzicii ambiantele alături de reconstituiri istorice asigurate de către Asociația ”Terra Dacica Aeterna” și Grupul ”Linia Frontului” din cadrul Asociației Transylvanian Diggers. În frumoasa sală de festivități au urmat discursurile reprezentanților. Primul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Gherla Ovidiu Drăgan, domnia sa prezentând etapele reabilitării acestei clădiri importante în viața culturală a localității, remarcând totodată eforturile municipalității pentru descoperirea și păstrarea valorilor istorice. A urmat discursul directorului noului muzeu, Mátyás József, care s-a referit la tematica expozițiilor deschise și a colecțiilor expuse vizitatorilor, exprimând câteva gânduri pentru viitor, mai ales pe plan organizatoric.


Invitat de onoare la eveniment, istoricul clujean dr.Ioan Piso a mărturisit câteva din gândurile și amintirile personale legate de orașul Gherla, insistând mai mult pe valorile arheologice ale fostului Armenopolis, salutând cu satisfacție inițiativa administrației locale de a reda publicului această splendidă clădire monumentală. După discursul emoționant, plin de patos al apreciatului istoric clujean s-a adresat celor prezenți artistul plastic Ioan Șeu, Cetățean de Onoare al Municipiului Gherla, născut în satul Nicula, comuna Fizeșu Gherlii, care odată cu inaugurarea noului muzeu dispune de o sală specială cu lucrările de sculptură și pictură ale domniei sale. Oaspeții au avut ocazia de a admira locrările domniei sale, după care au vizitat toate spațiile expoziționale, din care a făcut parte și sala cu icoanele pe sticlă Cea mai frumoasă clădire baroc din Gherla, ”Casa Lászlóffy” revine după mai bine de 117 ani la primul sediu oficial al Muzeului Armenesc. Inițial a fost înființat ca un muzeu armenesc în vara anului 1907, de către Kristóf Szongott (1843-1907), istoricul și profesorul gimnaziului din oraș, redactorul cunoscutei reviste ”Armenia” și autorul Monografiei orașului.


Muzeul a fost amenajat într-una din cele mai frumoase clădiri din oraș, într-un imobil de patrimoniu construit în anul 1747, cunoscut sub numele de ”Casa Lászloffy”. La baza constituirii partrimoniului muzeului, au stat numeroasele colecții personale ale armenilor, la care, de-a lungul anilor s-au adăugat mii de artefacte, descoperite pe teritoriul fostului castru roman și în așezarea civilă aferentă, respectiv în siturile arheologice situate în apropierea orașului. La finele anului trecut, au fost finalizate lucrările de restaurare a imobilului ”Casa Lászloffy”, proprietatea Municipiului Gherla. În urma restaurării și valorificării imobilului în ultimii trei ani aici s- a înființat Centrul Muzeal de Istorie Gherla, care, iată, a îmbrăcat haine noi. Istoria se reîntoarce ”acasă” după mai bine de un secol, în clădirea în care a luat naștere, a mărturisit primarul municipiului. Noul Centru Muzeal de Istorie are un patrimoniu bogat, cu artefacte provenind din toate epocile, începând din neolitic și până în prezent, astfel încât acesta să reprezinte trecutul istoric la un nivel superior, asemănător muzeelor din străinătate . De asemenea, muzeul dispune și de un lapidarium cu obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologiece de la ”Castrul Roman” de la marginea orașului, ce va fi expus și în noua locație.
În noul sediu al Centrului Muzeal de Istorie de pe strada 1 Decembrie 1918 vor fi organizate și alte manifestări cultural-artistice și literare în spațiul respectiv vor expune și artiștii plastici din Gherla și din alte localități din țară.
Szekely Csaba