NOI APARIȚII EDITORIALE | UN ELEGANT VOLUM DE VERSURI

Cunoscuta pianistă Ilinca Dumitrescu este descendenta unei renumite familii din viața literară și muzicală românească – mama a fost poeta Mariana Dumitrescu, iar tatăl – compozitorul Ion Dumitrescu, o vreme președinte al Uniunii Compozitorilor din România.
Dr. Ilinca Dumitrescu are un adevărat cult pentru familia sa, dar și față de cel care i-a fost primul profesor de pian – compozitorul și dirijorul Mihail Jora. De ani buni, d-nia sa se ocupă de editarea unor lucrări cunoscute sau inedite din creațiile acestora.
Așa, de pildă, cum în 2024 se împlinesc o sută de ani de la nașterea mamei sale, distinsa muziciană, cu multiple preocupări culturale, a publicat recent, la editura „Grafoart”, un elegant și consistent volum (aproape 450 de pagini), intitulat „POEZII” de Mariana Dumitrescu. Sunt reunite două volume, publicate în anii 1967-1968, la care a adăugat un capitol de „ Inedite” .
Mariana Dumitrescu (1924-1967) a traversat vremuri grele – zilele celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi primele două decenii ale asprului regim comunist, de care a suferit societatea românească, în ansamblul ei, dar mai ales intelectualitatea, oamenii de cultură.
Este important și interesant că selecția pentru primele două volume aparținea ilustrului critic și istoric literar Șerban Cioculescu, lui Ion Dumitrescu și lui Mihail Jora, un apropiat al familiei. Iar „Inedite” cuprinde o selecție de versuri, din sutele rămase în manuscris, făcută de însăși fiica devotată, tot d-nia sa făcând și cuvenitele modificări ale unor cuvinte, cenzurate odinioară.
O serie de versuri sunt dedicate unor ilustre personalități, cu care s-a intersectat poeta și pe care i-a prețuit – poeții Lucian Blaga, Ion Barbu, pictorii Theodor Pallady, Al. Ciucurencu (căruia îi aparține și portretul poetei de pe coperta prezentului volum).
Dacă ar fi să mă opresc la opiniile celor care au cunoscut-o și admirat-o, aș alege un citat din vorbele acad. Mihail Jora din 1967, la disparția prematură a poetei: „ Nimeni ca dânsa n-a știut să dea versului acea cursivitate, care să te subjuge. Nimeni ca dânsa nu a conceput poeme, cu finalități atât de precise, pe cât de neaștepate. Nimeni ca dânsa nu a izbutit să îmbine lirismul, cugetarea și culoarea versurilor cu acea muzicalitate înnăscută, ce a determinat o seamă de compozitori români și străini să le aștearnă în cântecele lor.”
Primul a fost însuși Mihail Jora, apoi Dan Mizrahy, Carmen Petra-Basacopol, Ludovic Feldman, Tudor Ciortea, Alfred Mendelsohn, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Felicia Donceanu, Marcel Mihalovici și alții (peste 30 de nume).
Revin la opiniile exprimate în diverse împrejurări despre poeta Mariana Dumitrescu. În „Addenda”, dr. Ilinca Dumitrescu a publicat un capitol special cu opinii ale altor personalități de vârf ale culturii române – Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Petru Comarnescu, Vladimir Streinu, George Sbârcea, Virgil Gheorghiu (pianist și poet de origine armeană) care era ;i el un apropiat al familiei ș.a.
Există și un disc ” Electrecord”, pe care sunt gravate versuri ale Marianei Dumitrescu, recitate de unii dintre cei mai mari actori ai scenelor românești.
Dintr-o listă cu „CORESPONDENȚĂ” din arhiva dr. Ilinca Dumitrescu , aflăm de scrisori primite de la cei mai renumiți intelectuali, artiști, critici muzicali de la mijlocul secolului trecut.
Subliniem că apariția acestui excelent volum de versuri ale Marianei Dumitrescu constituie un minunat cadou pe care l-a oferit fiica sa.
Noi, armenii, așteptăm cu nerăbdare s-o ascultăm pe pianista Ilinca Dumitrescu într-un inedit recital de muzică armeană, programat pentru toamna aceasta. Cu acel prilej, cu toții ne vom convinge de admirația și atașamentul ilustrei pianiste pentru armeni și muzica lor.
Madeleine Karacașian