Marea sărbătoare anuală a comunității armene din Gherla
Sâmbătă, 1 Iunie în municipiul Gherla toate drumurile au dus spre centrul orașului, unde a avut loc tradiţionala sărbătoare a comunităţii armene Sfântul Grigore Luminătorul, legată de hramul Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime”. În ultimii ani, Armenopolis, metropola armeană a Transilvaniei – vreme de câteva decenii intrată într-un con de umbră – începe să se redeştepte spre uimirea şi încântarea celor care doresc s-o cunoască.
În weekend, într-o zi frumoasă de vară senină şi înălţătoare, spaţiul din preajma maiestuoasei Catedrale Armeano-Catolice din centrul oraşului a fremătat de lume multă, pe lângă etnicii armeni un mare număr de creștini de altă religie și-au dorit să fie părtași cu emoţie şi bucurie la acest important eveniment. În fiecare an, cu ocazia tradiţionalei sărbători Sfântul Grigore Luminătorul și a Hramului Bisericii Armeano-Catolice ”Sfânta Treime”municipiul Gherla devine capitala comunităţilor armeneşti din ţara noastră, vechiul Armenopolis fiind gazda sutelor de pelerini sosiţi din ţară pentru a se împărtăşi din spiritul oraşului întemeiat de armeni, la cumpăna veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea şi administrat de ei întru civilizaţie şi prosperitate timp de mai multe secole. În weekendul trecut, în frumosul oraș de pe Someş au sosit oaspeți din tradiţionalele centre armeneşti din ţară (Gheorgheni, Baia Mare, Constanța, Dumbrăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Bacău, București, Timişoara și Frumoasa – Harghita ) Impozanta catedrală din Piaţa Libertăţii i-a primit pe toți la slujba religioasă oficiată de preotul paroh armeano-catolic din Gherla Küsmödi Attila împreună cu preotul paroh al Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni (Harghita), Gál Hunor.
Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul romano-catolic din localitatea harghiteană Frumoasa, Gábor Zoltán. În cadrul slujbei religioase a cântat corul comunităţii armeneşti din localitate condus de Molnár Árpád, alături de Corul Bisericii Romano-Catolice din localitate. Toate piesele muzicale liturgice pe două voci au fost interpretate în limba armeană. La eveniment au fost prezenți preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vákár István, primarul municipiului Gherla Ovidiu Drăgan, viceprimarul municipiului Gherla, Paul Măhălean și preotul Alexandru Hruban din partea Bisericii Greco-Catolice din localitate.
Gazdele – filiala UAR Gherla, au oferit musafirilor o masă cu tradiționalele specialități culinare armenești din care nu putea lipsi cunoscuta ciorbă de urechiușe. În cadrul întâlnirii de suflet de la pensiunea Ioana a evoluat cu mare succes Ansamblul de dansuri ”Hayakaghak” condus de Ursan Esztegar Erika.
Sfântul Grigore Luminătorul a trăit între 240-332 şi este socotit Apostolul Armeniei. S-a născut la Vagharshapat, capitala provinciei Ararat în Armenia şi este prăznuit pe 30 septembrie. Regele Tiridates l-a supus mai întâi torturilor şi l-a întemniţat timp de 13 ani. Grigorie izbuteşte să-l convertească la creștinism pe rege, împreună cu familia sa şi întreg poporul. A fost hirotonisit episcop, iar apoi întronizat ca episcop al Armeniei. Se pare că Sfântul Grigore ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates. La capătul vieţii, Sfântul Grigorie Luminătorul s-a retras într-o peşteră şi a murit în sălbăticie. Nişte păstori au ridicat deasupra lui o movilă de pietre.
Szekely Csaba