Redactor

SURPRIZĂ  LA  FESTIVALUL  FILMULUI  EUROPEAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Conform tradiției, pe 9 mai, de Ziua Europei, a început „Festivalul Filmului European 2024” în Sala „Luceafărul”  din Capitală.

Astfel, s-a dat startul celei de-a 28-lea ediții cu filmul „Lecțiile Blagăi” (Blaga’s Lessons) în regia lui Stephan Komandarev, coproducție bulgaro-germană, din anul 2023, film răsplătit cu numeroase premii la festivaluri internaționale.

Amintim că anul acesta, agenda cunoscutului Festival din România cuprinde 39 de filme artistice, de lung sau scurt metraj, animație, documentare, dintre toate acestea 34 producții fiind în premieră în țara noastră.

Festivalul  continuă și în  alte orașe din România, cum ar fi Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Chitila, Curtea de Argeș, Brașov, precum și la Chișinău.

Filmul cu care a debutat FFE, a fost interesant –  o dramă, încărcată cu suspans. Este povestea unei văduve, care după moartea soțului are dificultăți materiale. Dar viața ei devine un coșmar, în momentul când pierde economiile, căzând pradă unei escrocherii telefonice. Această pensionară – Blaga, fusese profesoară de limba bulgară, iar acum are o elevă, care vine la meditații.

Se înțelege că tânăra nu știe limba bulgară, dar ceea ce ne-a atras atenția asupra acesteia a fost un episod în care fata îi povestește profesoarei că este originară din Artsakh. Ea spune că Bulgaria este o țara mai liniștită și mai pașnică, ceea ce o miră pe pensionară.

Rozalia Abgarian.

Din povestirile armencei refugiate, spectatorii află despre atmosfera care domnea în țara sa de origine, despre sentimentele celor ce trăiau cu frică și sub teroarea zgomotelor provocate de bombardamente, neștiind dacă ziua respectivă se va sfârși sau nu cu vreun nou sacrificiu uman.

Interpreta tinerei eleve refugiate este actrița Rozalia Abgarian,, născută la Burgas, într-o familie bulgaro-armeană din Bulgaria.

Frumoasa Rozalia Abgarian este absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Sofia (2013). La numai un an după absolvire, actrița a debutat pe ecran

Într-un rol secundar din „Zona de contact” (Beffer Zone), după care au urmat circa douăzeci de roluri pe marile ecrane și în seriale de televiziune. Se pare că rolul care pune în evidență talentul interpretei este cel din această premieră românească a filmului  „Blaga’s Lessons” (Lecțiile Blagăi), prezentat în gala bucureșteană a Festivalului Filmului European.

      

                                                                                                            Rep.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *