Protestele antiguvernamentale continuă în Erevan
Mii de oameni care cer demisia prim-ministrului Nikol Pașinian s-au adunat din nou vineri la Erevan, a doua zi de proteste conduse de arhiepiscopul Bagrat Galstanian si sustinute de aproape toate grupurile de opozitie armene.
Arhiepiscopul Galstanian a reiterat aceste cereri atunci când s-a adresat seara manifestanților din Piața Republicii din centrul orașului. El a susținut că domnul Pașinian și-a pierdut legitimitatea după ce a decis să cedeze mai multe zone de frontieră disputate Azerbaidjanului. El a subliniat că premierul s-a angajat să nu facă astfel de concesii înainte de ultimele alegeri generale din 2021.
Drept urmare, clericul vorbind deschis, îmbrăcat într-o haină albă neobișnuită de preot, a promis să continue campania pentru demiterea domnului Pașinian. În același timp, el și-a îndemnat susținătorii să aibă „răbdare” și să se pregătească pentru proteste susținute de stradă, care ar putea dura mai mult decât anticipaseră mulți dintre ei.
„Vom merge înainte pas cu pas”, a spus el. „Nu vom obosi.”
Arhiepiscopul Galstanian plănuiește ca următorul miting în Piața Republicii să fie duminică. Până atunci, el se va întâlni cu liderii opoziției, precum și cu diplomați în retragere și oficiali responsabili de securitate care îi susțin mișcarea pentru a discuta „probleme de organizare”.
La începutul zilei, un număr mai mic de protestatari conduși de Galstanian au vizitat marile universități publice din Armenia pentru a cere din nou studenților și profesorilor să boicoteze cursurile și să se alăture protestelor.
Deși nu a existat niciun indiciu privind un boicot pe scară largă a cursurilor, unii studenți au părut să se alăture marșului. Un grup dintre ei a organizat un protest separat în campusul Universității de Stat din Erevan (YSU). Un sindicat al angajaților YSU a emis o declarație în care susține boicotul și avertizează administrația universității cu privire la represalii.
„Trebuie să continuăm acțiunile noastre de nesupunere civilă”, a spus Galstanian reporterilor. „Nu putem să ne batem și să ne retragem sub nici o formă.”
Arhiepiscopul Galstanian și activiștii antiguvernamentali care l-au însoțit au atras joi o mulțime masivă în Piața Republicii, când au ajuns în Erevan după un marș de cinci zile care a început în Kirants, unul dintre satele din provincia nordică Tavuș, adiacent zonelor de frontieră pe care guvernul domnului Pașinian vrea să le cedeze Azerbaidjanului. Galstanian a cerut mai întâi demisia lui Pașinian la acest miting. Cele două grupuri de opoziție reprezentate în parlamentul armean l-au asigurat rapid că vor încerca să inițieze un vot de cenzură parlamentar față de prim-ministru.
„Se discută procedura de demitere”, a declarat Gegham Manukian, de la alianța de opoziție Hayastan, serviciului armean al RFE/RL. „Problemele juridice și tehnice vor fi clarificate ulterior.”
Hayastan și cealaltă forță parlamentară de opoziție, Pativ Unem (Am onoarea [de a servi țara]) , dețin doar 35 din cele 107 locuri în Parlament. Practic, toate celelalte locuri sunt controlate de Contractul civil al domnului Pașinian. Opoziția nu are un singur vot pentru a depune o moțiune formală de cenzură și astfel să forțeze o dezbatere parlamentară pe această problemă.
Deputații de top care reprezintă Contractul Civil au insistat vineri că nici ei, nici ceilalți dintre colegii lor pro-guvernamentali nu vor sparge rândurile pentru a vota împotriva domnului Pașinian. Unul dintre ei, Gagik Melkonian, a sugerat că domnul Pașinian ar putea ceda presiunilor doar dacă cel puțin 400.000 de oameni ies în stradă pentru a-i cere demisia.
Un alt deputat al Contractului Civil, Artur Hovannisian, a susținut că protestele antiguvernamentale în curs sunt coordonate de Biserica Apostolică Armeană și de foștii președinți Robert Kocearian și Serj Sargsyan, care conduc Hayastan și, respectiv, Pativ Unem. El a spus că ei încearcă „să dea o lovitură de stat prin mijloace nedemocratice”.
Constituția Armeniei prevede, de asemenea, că fracțiunile parlamentare care doresc un vot de neîncredere trebuie să nominalizeze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Liderii opoziției au insistat că nu au discutat încă despre numirile cu arhiepiscopul Galstanian. Acesta din urmă s-a dovedit timid cu privire la o posibilă, extraordinară, candidatură a sa atunci când a vorbit cu jurnaliştii pe parcursul zilei.
Este important de remarcat faptul că arhiepiscopul Galstanian a confirmat informațiile conform cărora nu deține doar cetățenia armeană, ci și cetățenia canadiană. Constituția interzice persoanelor cu dublă cetățenie să ocupe postul de prim-ministru.
Arhiepiscopul Galstanian, care a locuit în Canada din 2003 până în 2013 și acum conduce eparhia de Tavuș, a fost subiectul unor atacuri usturătoare din partea aliaților politici ai domnului Pașinian de când au început protestele împotriva concesiunilor teritoriale acordate Azerbaidjanului pe 20 aprilie. La o ședință a Adunării Naționale din 30 aprilie, deputații Contractului Civil l-au numit spion rus, l-au acuzat că provoacă un nou război cu Azerbaidjan și chiar au cerut grănicerilor armeni să procedeze la înrolarea forțată a arhiepiscopului în vârstă de 52 de ani.
comentariu preluat de pe armenews.com