Arhiepiscopia Armeana

SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI IISUS HRISTOS

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cea mai importantă și minunată sărbătoare pentru biserică și pentru credincioși este Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România a prăznuit Învierea Domnului pe 4 mai, Sâmbăta Mare (Ajunul). S-a oficiait Sfânta Liturghie de către Preasfinția Sa Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, alături de preotul paroh P.C. Părinte Oshakan Khachatryan, diaconi și slujitori ai bisericii. A participat și diaconul invitat Sevak Khurshudyan de la biserica armeană „Sfânta Cruce” din Burgas, Bulgaria.

Altarul era frumos împodobit cu flori, iar biserica strălucea cu lumina lui Dumnezeu. Acea seară a fost misterioasă și avea o frumusețe inexplicabilă.

Prin curățarea și trecerea Postului Mare, începem o nouă viață, cu binecuvântarea lui Iisus Hristos, deoarece și Postul Mare se sfârșește în această zi.

Înainte de împărțirea Luminii Învierii de către Preasfințitul Părinte Datev Hagopian, copiii din Clubul „Luys-Lumina” al Arhiepiscopiei Armene, au cântat „Hristos a Înviat”, după care au primit dulciuri.

 Rândul celor prezenți nu se termina, pentru că oamenii veneau după Lumină și neîntrerupt se auzea „Hristos a Înviat!”, „Adevărat a Înviat!”.

Sfânta Sărbătoare de Paște a continuat și în ziua de duminică, 5 mai.

După Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop, credincioșii au trecut la biblioteca Casei de Cultură Armene „Dudian” a Arhiepiscopiei. Acolo era pregătită o masă frumoasă de către Comitetul de Femei, iar ouăle roșii de pe masă, care au fost vopsite de Maria Erzian, au fost sfințite de P.S. Episcopul Datev Hagopian. Toată lumea  s-a felicitat reciproc și  a petrecut plăcut momentele de sărbătoare .

Cu ocazia acestei sărbători, la sediul Arhiepiscopiei Armene, a fost pusă încă o masă frumoasă, unde au venit armeni din comunitatea, pentru a felicita și a împărtăși din nou bucuria acestei zile.

După cum a spus P.S.Episcopul Datev Hagopian în mesajul său, Iisus a venit să ne arate cum El a învins moartea, datorită Învierii Domnului, iar biserica este și va exista în continuare,  ex deoarece noi credem în sufletul care nu moare, iar Iisus este confirmarea acestei idei: „Prin urmare, sărbătoarea Învierii Domnului este o invitație ca să ne unim cu vița, pentru a-L urma pe Hristos Cel Înviat, pentru a păși în noua viață, este o invitație la a rodi, având voința de a înfrunta provocările și greutățile dependente de viața noastră și speranța de a restabili pacea. A-L urma pe Hristos Cel Înviat, înseamnă a-L iubi pe cel, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, înseamnă să ne slujim reciproc și să ne eliberăm din ghearele eului propriu.”

Vă urăm sărbători Pascale frumoase și luminoase, cu pace și bucurie sfântă, în mijlocul celor dragi!

Constanța

„Hristos a Înviat!”, „Adevărat a Înviat!”. «Քրիստոս հարյավ ի մեռելոց», «Օրհնյալ է Հարությունը Քրիստոսի»:

Învierea Domnului a fost prăznuită și la alte parohii din cadrul Eparhiei Armene: Constanța, Brăila, Galați, Focșani, Pitești, Botoșani, Iași, Suceava și la mănăstirile Zamca și Hagigadar.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Fotografii: Amilcar Iovănescu și Hrant Jaghinyan (București),  Alisa Avachian (Constanța), Iulia Pârâianu (Pitești)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *