Arsen Arzumanyan

ARMENIA TURISTICĂ: Un ghid pentru călători

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Aeroportul Zvartnots

Vreți să ajungeți în Armenia și aveți nevoie de informații importante despre călătorie?

Hai să începem o serie de articole despre o călătorie în Armenia, în care să vorbim despre lucrurile importante sau, la prima vedere, mai puțin importante, privind o călătorie în această țară frumoasă și plină de monumente vechi care fac parte din patrimoniul mondial. Menționăm că mai multe date din articol pot fi schimbate în anii următori ca rezultat al dezvoltării infrastructurii și economiei.

Prima întrebare de la un turist obișnuit ar fi: care este cea mai bună variantă pentru a ajunge în Armenia? Ei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, Armenia nu este departe de România, călătoria cu un autocar sau chiar cu mașina poate părea obositoare pentru mai multe persoane (vorbim de peste 2000 km), și atunci cea mai bună variantă ar fi cu avionul. În ultimii ani, cu excepția perioadei aprilie 2019 – februarie 2020, când a funcționat zborul direct București – Erevan, cea mai bună modalitate (preț / timpul călătoriei) a fost ruta cu escală în Atena. Biletele se pot cumpăra de pe www.aegeanair.com și dacă le cumpărați devreme, le puteți obține chiar cu 200-250 de euro. În rest, prețul mediu ar fi între 300-500 de euro. Cu o escală cu durată scurtă este și ruta prin Viena care durează un pic mai mult, dar și biletele sunt relativ mai scumpe.

De curând, mai este o variantă avantajoasă cu Wizzair. Deși escala nu se face în aeroport, adică la prima destinație trebuie să ieșiți din aeroport și să intrați din nou. În acest caz, lăsându-vă valizele în depozitul de bagaje (Luggage storage) din aeroport, puteți să vă plimbați câteva ore sau chiar mai mult în orașul respectiv (deocamdată Erevanul are legături cu următoarele orașe: Viena, Larnaca, Adu Dhabi, Sofia, Dortmund, Budapesta, Milano, Roma, Veneția). Doar că pasagerii înșiși trebuie să facă calculul pe www.wizzair.com pentru cele patru zboruri, adică să caute ce zboruri există în zilele dorite și să le aleagă în funcție de cât timp vor să stea la prima destinație. După ce ați cercetat variantele și ați făcut alegerea, veți cumpăra separat biletul dus București – orașul X – Erevan și mai apoi biletul întors. Cel mai atractiv este că poți alege un oraș-escală la dus și altul la întors. De exemplu, putem alege biletul dus prin Larnaca: București – Larnaca pe 29 mai (orele 05:50 – 08:10) și Larnaca – Erevan tot pe 29 mai (orele 18:20 – 21:45). Asta înseamnă că pe 29 mai dimineața plecați din București și ajungeți la Larnaca la 08:10, vă plimbați mai multe ore prin oraș și abia la 18:20 aveți zborul către Erevan. Iar pentru întoarcere puteți alege varianta prin Milano pe 5 iunie: Erevan – Milano (orele 06:00 – 08:35) și Milano – București (orele 22:15 – 01:30) și atunci petreceți o zi întreagă la Milano. Bineînțeles, puteți găsi posibilități variate pentru timpul petrecut în escale în funcție de preferințele dumneavoastră. Avantajul acestei variante este că puteți pleca și din alte aeroporturi românești.

Pentru cazare, www.booking.com sau www.airbnb.com sunt cele mai bune opțiuni de a alege un hotel sau apartament potrivit. Pentru garsoniere/apartamente puteți consulta și unul dintre cele mai răspândite site-uri locale, www.list.am, un fel de echivalent al Olx-ului românesc.

De menționat că toată călătoria se poate realiza cu ajutorul unei agenții, dar este destul de convenabil să rezolvați singuri problema biletelelor de avion și cazarea, iar pentru vizitele în afara capitalei Erevan să apelați la agențiile de turism locale, cu sau fără ghid în limba engleză. Drumul aeroport-cazare și înapoi poate fi rezolvat și el printr-o agenție, dar este și varianta cu taxi/uber sau cu autobuzul (www.t-armenia.com/en/yerevan-airport-shuttle-bus). În capitală puteți circula cu autobuzul sau cu metroul (deși este mic cu doar 10 stații), dar puteți opta pentru varianta cu uber-ul armenesc. De fapt, cele trei companii mari care oferă serviciul de a comanda taxi tip uber sunt Gg (Gigi), Yandex Go sau Utaxi. Trebuie doar să instalați aplicațiile www.team.gg/home, www.go.yandex/en_am sau www.u.taxi/en.

În ceea ce privește moneta valutară locală, aceasta se numește dram, cu care trebuie să vă obișnuiți cât mai repede. Ideea este că, spre deosebire de leul românesc, dram-ul armenesc nu a fost denominat, adică nu au fost tăiate zero-urile și astfel o să vi se pară sume mari, dar nu chiar așa mari cum era în România (un milion de lei echivalent cu 100 de lei noi). Ca să vă faceți idee, acum un euro este egal cu aproximativ 420 de drami, iar 1 leu este 84 de drami. În ultimii doi ani, dram-ul a fost valorizat destul de mult, drept dovadă fiind faptul că mulți ani la rând 1 leu era echivalent cu în jur de 120 de drami. Sunt multe bănci sau puncte de exchange prin centru, dar în multe locuri se acceptă plata cu cardul.

Cu toate că se pot găsi multe activități în timpul iernii, perioada cea mai bună pentru vizite este între lunile aprilie – noiembrie. Ghidul nostru de călătorie vom începe cu capitala Erevan și vom prezenta mai multe obiective turistice, dar și cheltuielile estimative. (va urma) 

Arsen ARZUMANYAN