Arhiepiscopia Armeana

PRIMA SFÂNTA LITURGHIE ARMEANĂ ÎN ZAGREB, CAPITALA CROAȚIEI  ȘI „ZILELE CULTURII ARMENE”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 22-27 aprilie 2024, în Croația s-au desfășurat, pentru prima dată, „Zilele Culturii Armene”, cu scopul de a prezenta moștenirea culturală și istorică a Armeniei. Organizatorul acestui eveniment a fost Comunitatea Armeano-Croată.

Fără îndoială, cel mai important eveniment, din primele zile ale culturii armene din Croația, a fost Sfânta Liturghie oficiată, pentru prima dată în istoria Croației, după toate canoanele Bisericii Apostolice Armene. Sfânta Liturghie a fost oficiată de P. S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și Delegat Patriarhal pentru Țările Balcanice, care răspunde și de Croația (cu reședința în București), în biserica „Sfântul Vlas/Blaz” din Zagreb. Această ceremonie liturgică unică a fost posibilă datorită Arhiepiscopiei Zagrebului, primirii călduroasă și ospitalității preotului paroh P.C.Părinte Borna Puskaric.

Peste cincizeci de croato-armeni, împreună cu prietenii și invitații lor, au participat la acest eveniment istoric excepțional, printre care domnii  Arsen Kantarchi-Karabakhyan, Avo Zgushyan, doamnele Katarine Hovsepyan, Shoghik Zgushyan, Arphi Vardanyan și Alina Gishyan. La Sf. Liturghie a fost prezent și Aram Karamyan, diplomat la Ambasada Armeniei din Praga.

         Menționăm, de asemenea, că în timpul „Zilele culturii armene” au fost organizate și concerte, le care au participat muzicieni și cântăreși armeni și croați. În special, din Armenia au fost tenorul Hayk Vardanyan și pianista Katarine Hovsepyan, cântăreața Lilit Bleyan și chitaristul Tigran Ter-Stephanyan, care au susținut programe deosebite, iar în concertul final al ultimei zile din cadrul „Zilelor culturii armene” au cântat împreună muzicieni armeni și croați. Printre ei s-au numărat și tinerii croato-armeni Alexander și Andrey Dalibalthayanii. La Academia de Muzică din Zagreb a avut loc o clasă de master, cu participarea lui Hayk Vardanyan și Katarine Hovsepyan.

         Aici au fost expuse și lucrările de artă plastică din ceramică ale Alinei Gishyan.

Adaptare din  limba armeană, după un  articol din revista „Orer”  (Praga)

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *