Giuseppe Munarini

PADOVA | Comemorarea genocidului  suferit de poporul armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În acest an, la 24 aprilie, la Padova, a avut loc ceremonia de comemorare a 109 ani de la Genocidul (Marele Rău) poporului armean, înfăptuit de către Junii Turci.

În fața basoreliefului care comemorează victimele, s-au întâlnit autorități, membri ai unor asociații culturale precum „Italia Armenia”, religioase și membri ai comunității armene. O fanfară a interpretat „Tăcerea de ordine”, apoi a fost depusă o coroană de flori.

A luat cuvântul doamna Dr. Francesca Benciolini, consilier al municipalității din Padova, condusă de primarul  Sergio Giordani. Discursul a arătat sentimentele sincere de empatie și solidaritate cu poporul armean precum și dovezile de necontestat privind genocidul.

Menționăm, printre altele:

„A fost o crimă împotriva umanității, o recunoaștem cu toții astăzi, cu singura excepție stridentă a Turciei, copilul unor instanțe naționaliste exasperate, care avea să creeze atâtea pagube în Europa în anii care au urmat, dar care la vremea respectivă a lăsat cancelariile și opiniile publice din țările occidentale destul de indiferente. (…) Desigur, au existat atunci și oameni care nu au întors capul în altă parte, precum Beatrice Rohmer care, la Alep, unde soseau coloanele de supraviețuitori ai marșurilor deportării, a reușit să organizeze o structură care a salvat în doi ani peste 700 de copii armeni orfani”.

          Semnificative au fost și următoarele cuvinte, care atestă recentele vești triste venite din Arțakh sau Nagorno-Karabah:

„Armenia trăiește din nou, în aceste luni, drama exodului din Nagorno-Karabah a practic tuturor armenilor care locuiau acolo după operațiunea militară a Azerbaidjanului care a preluat controlul asupra acestei regiuni.  Și de această dată în indiferența totală a comunității internaționale.” 

          Următoarele cuvinte au fost, de asemenea, semnificative:

„Să fim astăzi aici, așadar, nu este doar un moment de aducere aminte care rememorează conștiincios o dramă a trecutului, ci o ocazie de a reflecta asupra mecanismelor, politice, economice, sociale, care, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, în ciuda faptului că de fiecare dată când spunem, niciodată, repropunem dramatic aceleași erori și aceleași orori.”

          Dr. Vartan Giacomelli, reprezentant al Asociației „Italia-Armenia” și al comunității armene, a subliniat importanța memoriei care servește la păstrarea valorilor pe care nu le putem lăsa în seama supraviețuitorilor. Iată un extras din discursul său:

„Într-un context internațional precum cel actual, atât de marcat de conflicte sângeroase, instabilitate și incertitudine, a alege această perspectivă înseamnă, de asemenea, să privești evenimentele care se întâmplă astăzi fără a te supune logicii raporturilor de putere și a conveniențelor, găsind curajul de a depune mărturie împotriva nedreptății, investigând complexitatea faptelor și dând o voce celor care nu au una, împotriva oricărei retorici și ipocrizii.

Nu putem, așadar, în această zi, să nu ne amintim și să nu ne simțim aproape de cei 120.000 de armeni victime ale ocupației militare de către armata azeră a teritoriului Arțakh (Nagorno-Karabah). După sfârșitul dramatic din septembrie anul trecut, în aceeași lună, ei au fost forțați să părăsească pământul pe care se stabiliseră de secole. Tăcerea care a urmat acestei tragedii riscă să ne facă conivenți cu atitudinea amenințătoare a guvernului azer față de însăși identitatea poporului armean și cu dorința sa, deja concretizată în alte teritorii, de a continua distrugerea sistematică a urmelor existenței sale.

A ne aminti este, prin urmare, o asumare a responsabilității colective care se reînoiește pentru a proteja valorile care stau la baza coexistenței noastre civile. Dacă noi credem că forma lucrurilor stă în durata lor, poate că în aceasta putem găsi sensul acestei comemorări: drumul este lung, dar este o provocare pe care este corect să o acceptăm împreună.”

Preotul mekhitarist Vardapet Serop Jamourlian a luat apoi cuvântul, însoțit de fratele Vardapet Ghevork Sarkysian și de alți membri ai Congregației mekhitariste, care apoi s-au deplasat la Biserica Sfântul Andrei, aflată în apropiere, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie în rit armean.

          Fiind încă în perioada pascală, a răsunat troparul „Hristos a înviat din morți”. Binecuvântată fie Învierea Domnului’, care a insuflat din nou speranță credincioșilor.

 Giuseppe MUNARINI

Doresc să mulțumesc domnului doctor Vartan Giacomelli, doamnei Dr. Francesca Benciolini și secretarului său, precum și domnului Dr. Fabio Scarso pentru materialul pus la dispoziția mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *