Arhiepiscopia Armeana

REPUBLICA MOLDOVA | EVENIMENTE DEDICATE ÎMPLINIRII A 109 DE ANI DE LA GENOCIDUL ARMEAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 109 de ani de la declanșarea Genocidul Armean, pe 24 aprilie, Preasfinția Sa Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, a făcut o vizită în capitala Moldovei, Chișinău. În aceeași zi, Preasfințitul Episcop, după oficierea Sf. Liturghii, a săvârșit slujba Preaslăvirii Sfinților Martiri, în biserica armeană Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu din Chișinău.

            Au fost prezenți dl. Karen Hovhannisyan, Președintele Uniunii Armenilor din Moldova, Excelența Sa dl. Vladimir Karapetyan, Ambasadorul Republicii Armenia în Moldova. În cuvântul său Preasfinția Sa a vorbit despre Genocidul Armean, întrebând de ce s-a întâmplat Genocidul și a vorbit despre pierderile aduse poporului armean prin exterminare fizică dar și culturală, subliniind încă o dată: „Crearea unei diaspore atât de mari este consecința Genocidului Armean și drumului exilului. Poporul armean va cere în mod constant recunoașterea și compensații pentru Genocidului Armean”. În secolul XXI-lea, ceea ce s-a întâmplat cu Arțakh-ul din partea Azerbaidjanului este încă un Genocid, pe care Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană îl condamnă.

            După cuvântul Preasfințitului, a vorbit ambasadorul Vladimir Karapetyan. Toate acestea au fost urmate de depunerea de flori pe piatra memorială dedicată amintirii victimelor Genocidului Armean din curtea bisericii.

            În curtea bisericii se află și mormântele lui Manuc Bey Mirzayan și ale fiicelor sale. Episcopul Datev a săvârșit slujba parastasului la mormintele lor, apoi împreună cu cei prezenți au mers în centrul Chișinăului, unde se află amplasat un khacikar (cruce de piatră) ca simbol al prieteniei armeno-moldovenești. Întâistătătorul Eparhial a vizitat și casa-muzeu a lui Manuc Bey din orașul Hâncești.

           

Seara, la Palatul Republicii, a avut loc un concert dedicat Genocidului Armean, organizat de Uniunea Armenilor din Moldova și  Ambasada Republicii Armenia în Moldova, cu participarea Orchestrei Simfonice Naționale a Moldovei.

La concert au fost prezenți Marcela Nistor, Vasile Șoimaru, Vartanean Gaik, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, precum și primarul general Ion Ceban, Excelența Sa dl. Graham Paul, Ambasadorul Franței în Moldova, reprezentanții ambasadei SUA, ai Primăriei municipiului Chișinău și ai altor comunității.

Sursă: Pagina de Facebook a Uniunii Armenilor din Moldova

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *