Redactor

Proiecția filmului Aurora’s Sunrise, în regia Innei Sahakyan, în premieră în România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

24 aprilie, 18:30 la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3): Proiecția filmului Aurora’s Sunrise, în regia Innei Sahakyan, în premieră în România; premiera internațională în competiția Festivalului de Film de la Annecy, 2022. Laureat al Premiilor Best Animated Film la Asia Pacific Screen Awards (Australia), Silver Apricot la Golden Apricot Yerevan International Film Festival 2022, Premiul Publicului la Animation is Film Festival 2022 și Asian World Film Festival.

Filmul este subtitrat în limba română

Sinopsis: La doar 14 ani, Aurora Mardiganian a pierdut totul în timpul ororilor genocidului armean. Doi ani mai târziu, dând dovadă de un curaj extraordinar, a reușit să ajungă la New York, unde povestea ei a făcut vâlvă în presa americană. Jucându-se pe sine în „Auction of Souls”, un blockbuster timpuriu realizat la Hollywood, Aurora a devenit ambasadoarea uneia dintre cele mai mari campanii filantropice din istoria Statelor Unite. Filmul „Aurora’s Sunrise” reprezintă o animație plină de culoare, cu inserții din interviuri cu Aurora însăși și 18 minute de cadre din filmul mut „Auction of Souls”, care au supraviețuit trecerii timpului.

Despre AURORA’S SUNRISE, publicația The Guardian notează într-o recenzie: „Acest film cutremurător, dar cu totul fascinant și inovator din punct de vedere tehnic – un amestec de animație și imagini de arhivă – relatează biografia unei tinere armence, Arshaluys Mardiganian, numită ulterior Aurora, care a trăit pe pielea ei genocidul armean ce s-a desfășurat în timpul primului război mondial. Nu numai că a supraviețuit miraculos, dar s-a jucat pe sine într-un film mut din 1919, numit „Auction of Souls” retrăind propria sa experiență înfricoșătoare. Cu siguranță, acest aspect o face prima protagonistă a unui film biografic care să se joace pe sine, însă este doar un mic detaliu dintr-o poveste miraculoasă și tragică, înțesată de numeroase orori, și – în cele din urmă – plină de speranță și înțelepciune.”