Redactor

DECLARAȚIA Ministerului Afacerilor Externe al Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Acțiunile provocatoare ale Forțelor Armate ale Republicii Azerbaidjan din noaptea de 5 spre 6 aprilie nu au nicio scuză. Deschizând foc neregulat asupra numeroaselor secțiuni ale graniței și deplasând zeci de vehicule militare, Azerbaidjanul a urmărit în mod clar un obiectiv provocator: să incite unitățile Forțelor Armate ale Republicii Armenia să ia contramăsuri pentru a obține fapte care „ar justifica ” recenta dezinformare azeră.

După evaluarea situației, unitățile Forțelor Armate ale Republicii Armenia nu au întreprins nicio acțiune care să conducă la o escaladare în continuare, iar situația de-a lungul frontierei s-a calmat.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia reafirmă că Armenia nu este interesată să escaladeze situația din regiune și solicită Azerbaidjanului să oprească acțiunile care vizează o astfel de escaladare.

De asemenea, considerăm nejustificate evaluările Azerbaidjanului cu privire la crearea structurilor de apărare pe teritoriul suveran al Republicii Armenia, deoarece reformele în armată și infrastructura armatei sunt dreptul suveran al oricărei țări. În același timp, dorim să reamintim că propunerile Republicii Armenia pentru o retragere în oglindă a trupelor de la frontiera de stat Armenia-Azerbaijan, crearea unor mecanisme reciproce de control al armelor, semnarea unui pact de neagresiune și demilitarizarea teritoriilor adiacente frontierei de stat rămân fără răspuns.

De asemenea, acuzațiile împotriva Armeniei cu privire la achiziționarea de arme în scopuri de apărare nu sunt de înțeles, deoarece Azerbaidjanul achiziționează de multe ori mai multe arme decât Republica Armenia, iar Armenia primește informații cuprinzătoare în acest sens.

Reafirmăm oficial angajamentul Republicii Armenia față de agenda de pace, precum și propunerea noastră către Azerbaidjan de a crea mecanisme pentru controlul reciproc al armelor și demilitarizarea teritoriilor adiacente graniței dintre cele două țări.

mfa.am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *