Redactor

Centenar Charles Aznavour

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

proiectul statuii lui Charles Aznavour

Statuia vedetei

După cum se știe, pe lista aniversărilor UNESCO din 2024 figurează și numele celebrului cântăreț, compozitor, textier și actor de film franco-armean Charles Aznavour, erou national al Armeniei, de la a cărui naștere se împlinesc în primăvara aceasta o sută de ani.

În vederea acestui eveniment, printre altele, la Erevan a fost lansat un Concurs pentru realizarea unei statui dedicate celui aniversat.

Dintre cele peste 60 de oferte primite și peste 100 de modele prezentate, Comitetul de selecție a ales o sculptură, realizată de Davit Minasyan (n. 1974), absolvent al Colegiului de artă „Panos Terlemezian”și al Institutului de Arte Plastice și Teatru din Erevan, autorul obținând 9 voturi.

Din Comitetul de selecție au făcut parte primarul și viceprimarul Capitalei armene, membri ai familiei Aznavour, experți în domeniile picturii, sculpturii și arhitecturii.

Tigran Avinyan, primarul Erevanului, a specificat: „Noi am căzut de acord doar asupra conceptului, versiunea selecționată va face obiectul unei dezbateri care va atrage atenția publicului. Aceasta a fost una dintre lucrările mai importante, dedicate centenarului  lui Charles Aznavour. Acesta contează foarte mult pentru națiunea noastră. El ne-a umplut familiile, copiii și tinerețea cu arta și cântecele sale. Sunt sigur că această sculptură va reflecta într-adevăr energia pe care ne-a transmis-o Aznavour în cursul vieții sale.” Edilul a mai adăugat că se va face tot posibilul ca acest monument să fie instalat cât mai curând în Piața Charles  Aznavour din Erevan.

Nicolas Aznavour, fiul mezin al artistului, a mulțumit tuturor sculptorilor participanți la Concurs. El a adăugat: „Văd că fiecare și-a pus sufletul și inima în munca sa. A fost dificil de făcut o alegere, dar sperăm sincer că ceea ce am ales va răspunde așteptărilor noastre și celor ale societății. Vedem, totodată, societatea prin acestă sculptură. Taică-meu nu este singur în sculptură, ci cu societatea sa, ceea ce este foarte important.”

El a mai spus că sunt în curs lucrările la sculptura care va fi instalată în Franța. Totodată, parcul purtând numele lui Charles Aznavour va fi inaugurat, mai întâi, în centrul Parisului.

Concerte simfonice

Producătorul muzical Gil Marsalla și firma pe care o conduce la Nisa, apărător al patrimoniului muzical francez, se bucură de notorietate pretutindeni, datorită unor originale concerte simfonice, care au avut ca temă vedete ale muzicii franceze (Aznavour, Piaf,  Jacques Brel etc). Concertele acestea s-au bucurat de succes la Paris și Los Angeles,  la New York și Washington, la Praga și Tokio, Osaka, Rio de Janeiro și Atena.

Viitorul concert simfonic va fi dedicat centenarului nașterii lui Aznavour.

Prima audiție mondială va avea loc la Nisa, pe 6 și 7 aprilie 2024, în Auditoriul „Joseph Kosma” al Conservatorului.

Următorul  concert va fi în Armenia, pe 11 aprilie, la sala de concerte „Aram Haciaturian” din Erevan.

Chiar pe 22 mai, ziua de naștere a lui Aznavour, concertul va fi prezentat în sala „Wilfrid Pelletier” din Place des Arts a orașului Montréal.

În sfârșit, cel de-al patrulea concert va fi la Paris, pe 25 mai 2024, la sala „Le grand Rex”, după care va ajunge pe 20 iulie la „Altice Arena” din Lisabona.

Solistul concertului va fi Jules Grison (cunoscut și pentru concertul dedicat evocării lui Gilbert Bécaud), fiind acompaniat de o orchestră simfonică, cu muzicieni din lumea întreagă, pe baza aranjamentelor lui Noboyuki Nakajima, conform celei mai mari tradiții a cântecului francez.

Gil Marsalla consideră că acest concert dedicat centenarului lui Aznavour va fi „chintesența popularei opere a lui Charles Aznavour, amplificată de frumusețea și puterea muzicii clasice.”

Madeleine Karacașian

articol apărut în leviathan.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *