Redactor

Campionii ediției a IV-a a „Cupei Tigran Petrosian” la șah, în Bacău

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR), administrată de Vasile Agop, și Asociația Clubul Sportiv Regional de Șah „Nord-Est”, condusă de Costică Lupușoru, au organizat, în Bacău, ediția a IV-a a concursului de șah „Cupa Tigran Petrosian” pentru copii și juniori cu vârste între 8 și 15 ani. La eveniment au venit și liderul Grupului minorităților naționale din Parlamentul României – Varujan Pambuccian, primarul Lucian Stanciu-Viziteu, consilierul județean Ilie Bîrzu, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și campionul județean al perioadei 1968-1972, Mircea Mândrilă.

Concursul a fost deschis de Vasile Agop, care a vorbit de avantajele practicării unui sport precum șahul și de disponibilitatea Sucursalei UAR de a găzdui astfel de activități. Varujan Pambuccian a deschis, însă, un dialog inopinat cu mulțimea de concurenți, pe care i-a îndemnat să spună de ce s-au hotărât să joace șah și cum cred ei că îi va ajuta șahul în viață. Copiii nu s-au lăsat îndemnați mult la vorbă și au dat răspunsuri inteligente și ferme. „Șahul – au spus ei – este un joc frumos, provocator și care dezvoltă inteligența, strategiile și creativitatea”. Concurenților le-au urat succes și primarul Lucian Stanciu-Viziteu, Ilie Bârzu și Dănuț Voicu și au explicat și de ce vin mereu alături de participanții la turneele „Cupei Tigran Petrosian”. Iar, Costică Lupușoru a anunțat că la Sucursala Armenilor vor începe cursuri de pregătire pentru jucătorii de șah avansați cu maestrul Andrei Istrătescu – multiplu campion național al României, dar și pentru începători.

Varujan Pambuccian a făcut cadou Sucursalei UAR din Bacău și câteva tablouri cu imagini care au o grafică sugestivă pe subiecte din lumea șahului, tablouri realizate de inteligența artificială (AI), dar pe un program realizat chiar de el. Cunoscutul matematician și informatician a explicat de ce AI nu va elimina șahul din lumea sporturilor. „Cu tablourile donate Sucursalei – ne-a declarat Varujan Pambuccian – am vrut să demonstrez că se poate să pictezi folosind AI ca un instrument, adică nu lăsându-te la mâna ei să genereze ce vrea, ci utilizând-o să poți face ceea ce pe tine nu te-a înzestrat Dumnezeu să poți face. Adică să poți exprima prin arta vizuală ceea ce-ți imaginezi. Iar un astfel de tablou poate fi realizat mult mai repede decât dacă l-ar face un pictor. Dar, și pentru AI lucrul are o anumită durată. Trebuie să înțelegem că și aceasta este o normalitate, care peste zece ani probabil va fi doar o banalitate”.

Cine sunt campionii turneului

La ediția a IV-a „Cupa Tigran Petrosian” au participat 59 de copii, din județele Bacău, Neamț și Botoșani, iar sistemul de joc a fost un open elvețian în 6 runde. Șeful comisiei de arbitraj a fost Ionuț Lazăr, secondat de adjunctul Cătălin Artene și de arbitrii Rafael și Gabriel Ienășoaie.

Premierea câștigătorilor s-a făcut pe grupe de vârstă – Under (U) 9 ani, U11, U13 și U15 și au fost acordate câte trei premii pentru fiecare grupă, dar și premii speciale.

Astfel, la U15 primele trei locuri au fost ocupate de Adelin Rusu, Maria Pâslariu și Cristian Benchea.

La U13: 1. David Gruia; 2. Robert Caunic; 3. Alexandru Pintilescu.

La U11: Teodor Abageru; 2. Mara Grama; 3. Tommaso Ciubotaru.

La U9: Parascheva Pâslariu; Iosif Măriuț; 3. Emilian Broșteanu.

La fete: 1. Alexia Dragomirescu; 2. Teodora Gheorghe 3. Larisa Fraga.

Și Filiala Județeană Cultul Eroilor a premiat ocupanții primelor locuri, dar și pe cei mai tineri participanți la concurs: Ecaterina Duminică (la fete) și Patric Muraru (la băieți).

Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România și Asociația Clubului Sportiv Regional de Șah „Nord Est”, din Bacău, au încheiat, anul trecut, un protocol de colaborare prin care au stabilit organizarea unui Cerc de șah care poartă numele marelui maestru de origine armeană Tigran Petrosian.

Petru DONE

desteptarea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *